Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Áder ötpárti tanácskozásra hívta a frakcióvezetőket

Az államfő a Rio+20 konferencia kapcsán, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban kéri ki a politikusok véleményét.
Ötpárti tanácskozásra hívta a parlamenti pártok frakcióvezetőit péntekre az államfő. Áder János a június 20-án kezdődő Rio+20 konferencia kapcsán, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban kéri ki a politikusok véleményét - tájékoztatott Altorjai Anita, a köztársasági elnök sajtófőnöke hétfőn.

A Rio de Janeiróban megrendezendő konferencián a magyar álláspontot Áder János képviseli. Az államfő a pénteki ötpárti találkozóra szóló meghívó levelét hétfőn küldte el a frakcióvezetőknek.

Ebben Áder János úgy fogalmaz: Földünk növekvő népessége, ipari civilizációnk globális fejlődése mind erőteljesebben irányítja rá figyelmünket arra, hogy természeti erőforrásaink végesek. "Ma már nemcsak az a kérdés, miképp leszünk képesek jó gazda módjára sáfárkodni energiaforrásainkkal, hanem az is, miképp óvhatjuk meg az emberi, s vele együtt minden földi élet forrását jelentő vizeink, levegőnk, valamint termő- és erdők borította földjeink minőségét; hogyan tehetjük fenntarthatóvá, azaz az utánunk jövők számára is átadhatóvá és folytathatóvá mindazt, amit fejlődésnek hívunk" - áll a levélben, amelyet az államfő hivatala eljuttatott az MTI-hez.

Áder János szerint a Rio+20 előkészületei világosan jelzik, a világ ma már érzékeli, hogy tenni kell valamit, de hogy pontosan mit és hogyan, abban ma még nagy a tanácstalanság. Úgy véli, hogy a most megrendezendő világméretű tanácskozás a fenntartható fejlődéshez szükséges nemzetközi konszenzus megteremtését szolgálja.

Az államfő úgy fogalmaz, hogy ezen a konferencián "nekünk, magyaroknak is lehetőségünk lesz állást foglalni ezekben az emberiség előtt álló nagy kérdésekben." Ez a lehetőség azt jelenti, hogy nekünk, magyaroknak is számot kell vetnünk azzal, milyen értékeinket, tudományos és környezetgazdálkodási eredményeinket érdemes a világ számára követendő példaként bemutatnunk, és azzal is, mit kívánnak a Kárpát-medencei térség, s benne hazánk hosszú távú érdekei - áll a köztársasági elnök frakcióvezetőknek címzett levelében.

Áder János szerint a téma kapcsán, a Magyarország számára alapvetően fontos érdekek messze túlmutatnak a választási ciklusokon, kormányzati időszakokon, és magasan felette állnak a napi pártpolitikai vitáknak. "Ezért fontosnak tartom, hogy mielőtt Rio de Janeiróban Magyarország képviseletében felszólalok, megismerhessem az Ön, illetve az Ön által vezetett frakció véleményét" - hangsúlyozza meghívójában az államfő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ hétfői nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a június 11-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom