Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Adóátalakítások: megszűnhet az étkezési csekk

Jobban járhatnak a havi 150 ezer forintot keresők és az evások. Értelmetlenné válhat a népszerű cafeteria-rendszer. Adószakértők szerint igen sok a homályos pont a miniszterelnök adócsomagjában - nem véletlenül.
Komoly kritikákat fogalmazott meg az adószakma a miniszterelnök hétfői bejelentései kapcsán. Az adórendszer átalakítását érintő javaslatok Magyarország versenyképességét nem fogják érdemben javítani. A szakértők szerint az sem véletlen, hogy a tervek részletei több ponton igen homályosak: ez a gőzerővel beindult háttéralkuknak nyithat teret - számol be a Hírszerző.

Egyszeri válságkezelő csomagnak megteszi, de az ország versenyképességet nem javítja alapvetően - értékelte a tervezett intézkedéseket a PricewaterhouseCoopers (PwC) adótanácsadói csapata. A szakemberek szerint a bejelentett módosulások nem tekinthetők reformnak, mert összességében nem csökkentik a közterheket és a térség államaival szembeni hátrányunkat.

Az adóreformnak két egyértelmű pozitívuma is van: átcsoportosítást jelent a jövedelmi adók irányából a fogyasztási adók felé, valamint csökkenti a foglalkoztatás terheit.

Miért nem reform a reform?

Jelentős versenyelőny akkor lenne elérhető, ha csökkenne a teljes adóteher, amely jelenleg a GDP 44,9 százalékára rúg Magyarországon. Összehasonlításképpen Csehországban 39,9 százalék, Szlovákiában 31,7 százalék, Lengyelországban pedig 38,9 százalék a mutató értéke.

További probléma, hogy míg a bejelentett költségvetési bevételkiesések, tehát az adócsökkentések egy része a tervek szerint csak jövő év januárjától lépne életbe, addig a szigorítások mindegyike már idén júliustól hatályos lehet - figyelmeztetnek az adótanácsadók.

Az időeltolódás a későbbiekben a program jelentősebb módosításaihoz teremthet mozgásteret. Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy az elvárt bevételek - például az áfa három százalékpontos emeléséből származó többlet - az alacsonyabb fogyasztás miatt az év második felében csak részben fog befolyni. Ebben az esetben még azelőtt módosítani lehetne a lakosságot és a vállalkozásokat érintő kedvezményrendszeren, mielőtt a költségvetés szempontjából bevételkiesést jelentő - 2010 januárjára halasztott - intézkedések is életbe lépnének.

Problémás továbbá, hogy a jövedéki adó tervezett 3-7 százalék közötti emelése várhatóan a feketepiac erősödéséhez fog vezetni. A szakértők szerint az alkohol- és cigarettatermékek, valamint a benzin az adóemelésre minden esetben az illegális kereskedés megélénkülésével reagál.

Kalandor gazdaságpolitika

Felháborító, hogy a kormány év közben hozzányúl a rendszerhez - mondta lapunknak Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnökségi tagja. Szerinte ez egy kalandor gazdaságpolitika, a kormány pedig ismét "borzalmas" ügyviteli terheket rak a most is túlbürokratizált rendszerre.

A kormány azt tervezi, hogy év közben változtatja meg az szja, az áfa, a jövedéki adó és a járulék mértékét, legalábbis a módosítások első üteme esetében. Ez nem csupán technikai nehézséget okozhat, hanem a júliusi átállás, például az szja esetében, jogszabályi kérdéseket is felvet, amelyekre még megoldást kell találni: rengeteg a homályos pont ezen a téren - erősítették Ruszin kifogásait a PwC szakértői.

Megszűnhet a cafeteria-rendszer?

Sok megválaszolatlan kérdés van még, így az alkalmazottak számára adómentesen nyújtható juttatások sorsával kapcsolatban. Ha beépítik a bérbe az étkezési jegyet, az üdülési csekket és a többi lehetőséget, az ezek megszűnésével fog járni. A 19 százalékkal adózók esetében 60-61 százalék, a 38 százalékkal adózóknál viszont már csak 35 százalék maradna meg a juttatás értékéből - vélik a PwC elemzői. Egyes információk szerint a cafeteriában érdekelt ágazatok már erősen lobbiznak az adó- (és járulék-) mentesség megtartása érdekében.

Tisztázatlan, hogyan akarják szélesíteni a társasági adó alapját. Ha úgy, hogy a jelenlegi kedvezmények zömét, például a kutatás-fejlesztést támogató leírást eltörlik, az gátolná a gazdaság élénkülésének lehetőségét.

Kik járnak majd jól az adóátalakításokkal?

Egyrészt az evások. Esetükben ugyanis a háromszázalékos áfaemelés bevételeik növekedését eredményezi majd. Az átlagos alkalmazotti körbe tartozók 2010-től - amikor már 3 millió forintra nő a 19 százalékkal adózó bér - havi nettó 3-7 ezer forinttal fognak többet keresni. (A tervezett intézkedések ugyanakkor az egyéni vállalkozókat negatívan érinthetik. Őket ugyanis minden bizonnyal nem fogják bevonni az adójóváírás - amúgy igen bonyolult - rendszerébe.)

Összességében a munkáltatóknak is jobb lesz jövő évtől a járulékcsökkentéseknek köszönhetően. (Esetükben a társasági adó tervezett módosításai ronthatnak sokat az összképen.)

A minimálbér kétszeresénél (143 ezer forintnál) többet keresők is valamivel több pénzből gazdálkodhatnának az adómódosítások elfogadása után. (Nagy kérdés azonban az adókedvezmények beígért megszüntetésének a hatása, ami egyeseknél negatív irányba billentheti a mérleg nyelvét.)

Szentkirályi Balázs

Olvasóink írták

101 hozzászólás
 • 101. achilleus 2009. február 19. 11:02
  „"Az a gond, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke évek óta nem mond igazat. Ezt tette - unalomig ismerjük - Őszödön, de ami nagyobb baj, ezt teszi azóta is. Hazudik, amikor azt mondja: baloldali. Hazudik, amikor azt mondja: együtt húzzuk össze a nadrágszíjat. Hazudik, amikor azt mondja: csak ezt lehet tenni.
  A Magyar Szocialista Párt és vezére nem baloldali. Nincs köze a társadalmi igazságossághoz, nincs köze a munkáshoz és a paraszthoz. Már természetesen ha nem a minél hatékonyabb kizsákmányolásukról beszélünk. Ahhoz van köze.
  A Magyar Szocialista Párt és vezére nem a társadalommal vállal közösséget. Az adóötletei, a legújabb gazdasági receptjei kizárólag egy szűk réteget szolgálnak. Néhány privilegizált nagytőkés barátot és a még barátibb multit. Ráadásul kényes is a helyzet, mert már a barátai sem nagyon hiszik el, hogy megkapják, amit ígér. A való világban élnek ugyanis, s nem utolsó sorban ismerik. Mondhatnánk, mint a rossz pénzt. S tényleg, egyre rosszabbá teszi a pénzünket. A forint miatta is gyengül, miatta is nagyobb a hiteltörlesztés részlete. Mert hazudott.
  Nem igaz, hogy nincs más út. Hazugság, hogy nem lehet hatékony magyar gazdaságot csinálni, akár Brüsszellel együttműködve is. Hazudik, amikor adócsökkenésről beszél, miközben megakadályozza az alapvető élelmiszereket terhelő áfa húsz százalékról öt százalékra való csökkentését.
  A Magyar Szocialista Párt és vezére nemcsak hazudik, hanem a legaljasabban teszi, amikor cigányt, zsidót, antiszemitát kiált, lerasszistázza népét, köztársasága polgárainak létező félelmeit használja fel politikai céljai érdekében.
  Progresszió, patriotizmus, populizmus.
  Bájos "három p", amelyből a negyediket szolgálja: a profitot. Persze a sajátját.
  Amikor ma harsányokat mond, mindenki tudja, hogy semmi sem lesz belőle, ő mégis a szemünkbe nevet. "Nézzed, te hülye polgár, én ezt is megtehetem!" S amíg a Magyar Köztársaság polgára csak néz, meg is teszi.
  Gátlástalanabbul, hazugabban, gyurcsányiabban, mint eddig."
  (Máté T. Gyula, Magyar Hírlap)”
 • 100. cselac 2009. február 19. 09:51
  „Ez az én bajom is...egy államcsőd esetén pl. tuti, hogy nem tudom megtartani a lakásom, merthogy a nadrágszíj már így is elszakadt.

  Vagy lehet, hogy mégiscsak polgárháború közeleg?”
 • 99. nemecsekerno_007 2009. február 19. 09:48
  „93. Laserdance

  Mo-on 6,5 Millió inaktív van. :( Az aktívak közül is sok a közalkalmazott vagy az olyan aki valahogy az államtól kapja a pénzét. (!!! Még azt is amit adóban befizet !!!!)

  Azokat kéne békén hagyni akik exportra termelnek, mert ők fizetnek mindent. MINDENT!!!!

  Az meg általánosságban nem igaz, hogy aki 3 milliós fizut kap az sok adót fizet. Ha ez a valaki mondjuk államtitkár v. kórházigazgató akkor csak azt a pénzt fizeti be adóba és kapja meg fizetésként amit az exportra termelő cégek összedobnak. Ha mondjuk a Graphisoft programtervezője és úgy kaq 3 misit, na akkor tényleg igaz amit írtál. Amúgy csak egyik zsebből, a másikba történel.

  Minimálbér adómentessége hamis szolidaritás, ugyanis nem tudnak például adókedvezményt igénybe venni.A könnyűiparnak adott egy kegyelemdöfést az adómentes minimálbér. :(

  99. cselac

  haladunk az államcsőd felé. Eddig azt mondtam, nem ártana nekünk egy államcsőd. Most inkább azt mondom ne legyen, mert elmondták az milyen. Gyakorlatilag háborús állapot. :(”
 • 98. cselac 2009. február 19. 09:41
  „Akárhogy is van, de az államcsődből lassan csak a 60-70%-os infláció van vissza...a tömeges munkanélküliség alakulóban, a megtakarítások elértéktelenedése a mostani tervek szerint menni fog, a középosztály pedig ugye szarul jár, hiszen a 250e fölötti keresők járnak jól a mostani szarcsomaggal.”
 • 97. cselac 2009. február 19. 09:26
  „Csak két észrevételem lenne: tavaly eltörölték a béren kívüli juttatások felső határát, ezt most elvetik, sőt, megadóztatják

  Tavaly 30%-ra emelték az életbiztosításból visszaigényelhető adó összegét. Ezt most elvetik. 10 évre fektettél be, 10 évig fizetned kell, ha felveszed, te szívsz.

  Menjenek ezek a szemetek a büdös anyjukba most már. Egyik se jobb, de legalább azt látom, hogy 8 évvel ezelőtt szüleimnek is könnyebb volt és még az államadósság sem volt ennyi. És menjenek a túróba a Logaritmus, Török és Fézerdensz-féle nagyágyúk, akik elfelejtik, hogy a világon van középosztály, család és magyarságtudat is. Sehol az unióban nincsenek ilyen nagy terhek és még ezeket is növelik. Messze van ez a reformoktól meg a jövőről való gondoskodástól.

  Ja, hogy öngondoskodás? Minek? Nem éri meg a tervezett változtatásokkal semmibe befektetni. Menjen mindenki ebből az országból, ha van lehetősége, mert mi vagyunk már így is Európa szégyenfoltja. Vagy jöjjön a forradalom, de gyorsan.”
 • 96. Hazafi 2009. február 19. 08:09
  „Elkezdett csöpögni a csap, idő kérdése, mikor köpi ki a tömítést! Akkor aztán úszik mindenki az árral! Ez a görény jobb lenne, ha nem szólalna meg többé, erre már a külpolitika is felhívta a figyelmet. A forint viszi magával a többit, és ezt nem tudom meddig tűrik az európai államok vezetői!”
 • 95. mocskos 2009. február 19. 05:50
  „Azert nem hiszem,hogy a magyarsagunkat le kellene tagadnunk csak mert egy ilyen degeneralt elmebeteg a banajaval lop,csal hazudik.Es gondoljuk vegi az lopcsany fleto raadasul zs.....o!Egy ilyen sopredekert nem kell feladni a magyarsagunkat,es mellesleg akinek 2 vagy harom kicsi gyereke van nem igazan tud kulfoldre menni.Tehat nem ez a megoldas.En speciel bizom az istenben,hogy mostmar nem hagyja ,hogy szenvedjen ennyi ember ezek miatt az elmebeteg es tarsai miat.En csak azoknak kivanom szivbol a szenvedest akik ezekre a komcsi gecikre szavasztak.”
 • 94. lehopeti 2009. február 18. 23:14
  „valaki kérem szépen árulja el mikor zavarjuk már el a *********************************** ezeket a rohadt trógereket?
  meddig hagyjuk még élősködni őket, meddig kell ezt tűrni?
  ha meg nem zavarjuk el őket akkor akinek esze van és a kezét még tudja mozgatni, az a saját érdekében keressen külföldön melót és TAGADJA LE AZT IS HOGY VALAHA MAGYAR VOLT mert ez ma már SZÉGYEN!!!”
 • 93. csutka 2009. február 18. 21:55
  „Laserdance4

  Sajna az utóbbi 4 évben 10 alkalommal feküdtem kórházban Budapesten Szegeden Szentesen,de egyik helyen sem kaptam gyógyszert.Mindíg nekünk kellett vinni vagy ha változtattak a gyógyszeren akkor kiírta az orvos a család kiváltotta.Amúgy a többi dologgal kapcsolatban igazad van.”
 • 92. Laserdance 2009. február 18. 21:05
  „Szerintem osszunk még több segélyt, meg adómentes juttatást. De aztán ha kell gyógyszer a kórházban majd vigyetek, mert az állam nem tudja fizetni, ha csak ennyi ember és csak ennyit adózik.
  A normális lépés egyébként az lenne ha újra adóköteles lenne a minimálbér is. Talán a legnagyobb hiba volt ennek az adómentessé tétele... SEHOL a világon nem adómentes szerintem, csak itt. A minimálbér után is adózni kéne, egyből 3 millió ember bekerülne az adózók körébe, aki most nincs ott. És akkor lehet elég lenne egy 20-25% közti egységes SZJA... Azon meg mindig jót derülök, mikor szidja mindenki a "gazdagokat", a több milliós fizetéseikkel: pedig egy olyan ember aki havi 3 millió forint fizetést kap, akár százszor annyit is tehet a közös ügyekhez anyagilag, mint mondjuk 50 minimálbérét dolgozó ember. Tehát lehet szapulni őket - jó magyar szokás szerint főleg irigységből - de a helyzet az, hogy ŐK adóznak, kvázi ŐK tartják el a szegényebbeket...”
 • 91. .suhym. 2009. február 18. 20:35
  „"...Ahányszor válságkezelő csomagot hirdet Gyurcsány Ferenc, annyiszor esik a forint árfolyama. Hétfői megszólalása után a bankközi devizapiacon egy euró 305 forintba került, tegnap - minden eddigi negatív rekordot megdöntve - 309 forintot is kértek érte. "A piac beárazta a Gyurcsány-kormányt" - mondta Áron G. Papp svájci gazdasági szakértő, szerinte a kabinet gazdaságpolitikája vitte lejtőre a forintot. Függetlenül attól, hogy a kelet-európai térség valutái is gyengülnek, a forint a leggyengébb láncszem. A közgazdász figyelmeztetett, hogy nyugat-európai befektető házak, bankok 320 forintos eurót is elképzelhetőnek tartanak. E szint felett viszont a devizahitelek bedőlhetnek. Az is hozzájárult az újabb gyengüléshez, hogy lesújtó adatok jelentek meg az ipari termelésről, ami a recesszió további mélyülésére utal. Az állampapírokra nincs kereslet, így nincs miből finanszírozni a hiányt."
  MH-összeállítás”
 • 90. achilleus 2009. február 18. 20:16
  „Eddig tartották magukat a tegnapelőtti számok:
  "2009-02-18 19:30
  Módosította recessziós előrejelzését a PM
  Módosította recessziós előrejelzését a Pénzügyminisztérium. A szaktárca most 3-3 és fél százalékos gazdasági visszaeséssel számol. A terv szerint csaknem 300 milliárd lesz a hiány, az első negyedévben ennek duplája 586,2 milliárd forint, a GDP 2,2 százaléka. Az export a várt 3,9 százalék növekedéssel szemben 3 százalékkal eshet vissza. Az államháztartás hiánya idén az önkormányzatokéval együtt 2,9 százalék lesz a 2,6 százalékos korábbi cél helyett. A lakossági fogyasztás a tervezettnél is nagyobb mértékben, 3-3 és fél százalékkal esik vissza majd, a bruttó átlagkereset kettő helyett másfél százalékkal emelkedhet, a munkanélküliség kétszer nagyobb mértékben, másfél százalékkal is gyarapodhat."”
 • 89. fuzsu 2009. február 18. 20:14
  „Biztosan nagyon hasznos,az üdülésijegy és az étkezési hozzájárulás, ami hol járt hol nem, ha igen akkor 3500 vagy 4000, ha üzemi étkezést igénybe vettünk, a kaja minősége..?!
  Az üdülésijegy igénylés szép titokban lehetett, mert nem volt általános. De nekünk már a lehetőség sem jár, elvégre, magyarok és becsületes dologzók vagyunk.A levegőért még nem fizetünk adót, vagy csak nem tudunk róla? KÉrdése: Mit ér az ember, ha magyar?.............”
 • 88. achilleus 2009. február 18. 20:08
  „Nemecsek Ernő: Elvitették!!!!!!!
  2009-02-18 19:46
  Minisztériumból vitték el az éhségsztrájkolót

  A rendőrökkel vitették el a gazdasági minisztériumból azt a cégvezetőt, aki éhségsztrájkba kezdett az épületben. A vállalkozó azt kifogásolja, hogy a majdnem 100 dolgozót alkalmazó, ipari elektronikai fejlesztéssel foglalkozó vállalkozása nem kapott uniós támogatást, pedig pályázatát a bíráló bizottság is támogatta. A minisztérium arra hivatkozott: a keret kimerült. A vezető elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy kutyaeledelt forgalmazó cégnek mégis jutott 250 millió forint, egy kutyawellnesszel foglalkozó vállalkozás pedig 120 milliót nyert. A vállalkozó korábban több levelére is semmitmondó választ kapott, ezért mai eredménytelen tárgyalása után az éhségsztrájk mellett döntött.
  (hírTV)

  A libás Bajnai, pedig kinyalhatja a seggemet! Okádék szemét gyilkios!!!”
 • 87. kismarcsi1 2009. február 18. 19:23
  „Mi!!!!!!a nép huzzúk a nadrágdszijjat az úrak meg jól élnek,Mi belőlünk. ŐK MAGUK MIKOR BONTJÁK SORAIKAT? Nem hallom, hogy szavaznának arról, hogy csökkentik a létszámot,na nem a karbantartokra vagy a takaritónénire gondoltam .Mennyit meg lehetne sporolni a fizetéseiken. Persze nem úgy, hogy át mentik egymást más jól fizető pozcióba. Küldeném őket napi 10-12 órát dolgozni brutto 90000 -ért és éljenek meg netto 70000-ből!!!!!!!”
 • 86. achilleus 2009. február 18. 18:47
  „Egy érdekes elemzés (Taktika az ingatlanadó?)
  http://www.nezopontintezet.hu/index_aktualis_elemzes.php”
 • 85. achilleus 2009. február 18. 18:39
  „Üdülési csekk. A két hír között kemény 1 hónap telt el!!! (Totális káosz!!!!):

  2009-02-18 17:16
  Gyeneseinek nem tetszik a csomag
  A pénzügyminiszterrel ellentétben a turizmusért felelős önkormányzati miniszter már felismerte, hogy az üdülési csekk megadóztatása tönkreteheti a hazai idegenforgalmat. Gyenesei István megoldásként a természetbeni juttatás kibocsátásának visszafogását és a szolgáltatási területek radikális szűkítését javasolja. Emlékeztetett arra, az üdülési csekkel jelenleg 17 fajta szolgáltatás vásárolható, egyebek mellett autópálya-matricát is lehet vele venni. A tárcavezető a kört a szálloda- és vendéglátó-iparra korlátozná, miközben csökkentené az évente kibocsátott csekkek értékét.

  2009.01.20. 10:32
  bővül az üdülési csekk felhasználhatóságának köre
  "Február 1-től /2009/ az üdülési csekk felhasználható lesz mozijegy és autópálya-matrica vásárlására, felnőttképzés finanszírozására, könyvtári és internet-szolgáltatás igénybevételére, sétarepülésre és egészségbiztosítási szolgáltatásokra is - mondta a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke pénteken tartott sajtótájékoztatóján."”
 • 84. RepasMargit 2009. február 18. 18:14
  „Olvasom az előttem hozzá szólókat. Teljes mértékben egyet értek velük. De van valami, ami nekem nagyon nyomja a bögyömet. Mindenhol a költségvetést már előző év őszén elkezdik tárgyalni. A kormány, így kis betűvel, nem ért rá tavaly és az előtt és még az előtt az ország lakosságának a helyzetét tisztába tenni. Nem jutott a sok zsebbe ment pénzből pelenkára? Ejnye-bejnye! A másik: A dolgozók havi nettó 40 ezret visznek haza, mert mindenhol le van véve a munkaidő 8 óráról 6 órára a legtöbb helyen. Miért akarják még elvenni az étkezési utalványt is? Sőt elvenni!? Megadóztatni! Szégyen gyalázat! Szerintem kössék fel a nyúl cipőt mind annyian és fussanak, amerre látnak!”
 • 83. nemecsekerno_007 2009. február 18. 18:05
  „MINDENKINEK: Na ez a vérlázító, ezért tartunk itt:

  Bajnai Gordon minisztériumában kezdett éhségsztrájkba egy cégvezető

  Éhségsztrájkba kezdett egy cég vezetője a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban, miután tárgyalt Bajnai Gordon kabinetfőnökével. A vállalkozó azt kifogásolja, hogy 99 főnek munkát adó, ipari elektronikai fejlesztéssel foglalkozó cégének nem jutott uniós támogatás, miközben egy kutyaeledelt forgalmazó cég 250 milliót, egy kutyawellnesszel foglalkozó vállalkozás pedig 120 milliót nyert.

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/02/18/bajnai_minisztreiumaban_kezdett_ehsegsztrajkba_egy_cegvezeto/
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Ezek az emberek termelik meg az teljes közszféra költségét, még azt az adót is amit befizetnek. Félre ne értse senki, nagy szükség van az állami alkalmazottakra is, de azért gondolkodjunk már el egy kicsit.

  Ja és ami a legfontosabb, hogy ha hagyják őket akkor mégtöbbet termelnek, fejlesztenek és még munkaerőt is képeznek. EZ VAN HA A BÜROKRÁCIA URALJA A GAZDASÁGOT.
  Szégyen, rajtunk röhög mindenki.

  P*csába.”
 • 82. achilleus 2009. február 18. 17:47
  „Ezek a pontos adatok:
  2009-02-18 17:39
  Jelentős eséssel zárt a BUX
  A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 10 353 ponton zárt szerdán, ez 815 pontos, azaz 7,3 százalékos csökkenés az előző napi záró értékhez képest. A nap vesztese az OTP volt. A bank részvényeinek értéke 11,5 százalékot zuhant, a papírok 1810 forinton zártak. A Mol 8630 forintot ért, így 4,7 százalékot veszített értékéből.”
101 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most nem lesznek átfogó intézményi reformok

Nincs reform, ha az emberek nem értik, és nem támogatják azokat, és csak a miniszterelnök bátor -… Tovább olvasom