Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Adócsökkentés lesz, az adótömeg nem változik 2009-ben

Jövőre összesen körülbelül 55 milliárd forinttal marad több pénz a vállalkozásoknál és a lakosságnál, utóbbi körben azok terhe csökken kis mértékben, akik havonta bruttó 150 ezer és 220 ezer forint között keresnek. Érdemibb változások 2009-ben lehetségesek, amikor a kormány az élőmunkát terhelő elvonást szeretné csökkenteni.
Minderről Veres János pénzügyminiszter beszélt a KPMG adótanácsadó cég hagyományos év végi adókonferenciáján. Veres elmondta, hogy az élőmunkát terhelő elvonások mérséklésében két olyan korlát van, aminél jelentősebb csökkentésre nincs mód: a nyugdíj- és a tb-alap bevételei nem lehetnek kevesebbek. Mindenképpen várható növekedés a vagyoni típusú adók körében, mert ezek részaránya szinte elhanyagolható, 0,9 százalék az adóbevételeken belül. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az adótömeg változatlan marad 2009-ben.

A januári koalíciós tárgyalásokon egyébként minden adónem terítékre kerül, s ezek között dönteni kell az ingatlanadó finomításáról is - mondta Veres János. Hozzátéve: a parlament olyan változatot fogadott el, ami az értékalapú ingatlanadóztatás lehetőségét teremti meg 2009-től. Az önkormányzatok számára azonban ezután kell meghatározni, hogyan állapítsák meg az értéket.

A rendkívül lehangoló, 1 százalék harmadik negyedéves GDP-növekedési adatról Veres János újságíróknak elmondta, hogy erre számítottak, az állami kiadások visszafogása a bruttó hazai termék visszaesését vonta maga után. Ha azonban az előző negyedévvel vetjük egybe ezt a három hónapot, ott már magasabb a GDP bővülése, mint 2006-ban ugyanekkor, vagyis "elléptünk az aljáról" - mondta a pénzügyminiszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Kosáry Domokos Széchenyi-nagydíjas történész

Életének 95. évében csütörtökön elhunyt Kosáry Domokos Széchenyi-nagydíjas történész, a Magyar… Tovább olvasom