Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Adócsökkentést javasol a magyaroknak egy román miniszter

Szeged – Romániának bejött a 16 százalékos adókulcs – nyilatkozta a delmagyar.hu-nak Borbély László. A román fejlesztési miniszter szerint Magyarországnak is érdemes lenne végiggondolnia adópolitikáját.
- Magyarországnak is érdemes lenne adót csökkenteni – nyilatkozta a delmagyar.hu-nak Borbély László, román fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter. Az RMDSZ politikusa szerint annak idején Romániában többen szkeptikusak voltak, hogy beválik-e a 16 százalékos adókulcs. Hamar kiderült, hogy érdemes volt új adópolitikát folytatni, hiszen már egy év után látványosan több pénz folyt be a nagykalapba, mint az azt megelőző években – mondta el Borbély László.

A miniszter hozzátette: az adóreform miatt már senkinek nem éri meg adót csalni. - Az adóreform bevált 1999-ben az oroszoknál is, a szlovákoknál, és nálunk, Romániában is – tette hozzá a miniszter.

Borbély László a szegedi magyar-román kormányülésen. Fotó: Karnok Csaba
Borbély László a szegedi magyar-román kormányülésen. Fotó: Karnok Csaba

- Évek óta azzal rémisztgetnek bennünket, hogy Romániában túlfűtött a gazdaság. A makrogazdasági mutatók szerint ebben az évben 8,5 százalék a gazdasági növekedés, az infláció 6,1 százalék körül lesz – vázolta a mutatókat Borbély László, aki szerint még néhány évig lehet 4-6 százalékos gazdasági növekedéssel számolni Romániában. A miniszter szerint a befektetőket elsősorban az olcsó munkaerő, a kedvező adó és a jó földrajzi adottságok vonzzák.

Olvasóink írták

 • 19. FFFF 2008. október 27. 12:27
  „JO Bacsi !Ahogy elnézem neked se kell a" szomszédba menni "a beképzeltségért, a cinizmusér, a kioktatásért "ki ha én nem"címmel.
  Főnivel ,értek egyet,”
 • 18. busch 2008. október 22. 11:23
  „Jó ötlet !!!!!!!!!!!!!

  A jegybank monetáris tanácsa október 22-én rendkívüli ülést tartott. A pénzpiaci folyamatok áttekintése után a tanács döntött az irányadó jegybanki alapkamat 11,5 százalékra történő emeléséről, közölte az MNB. Az új kamatszint már szerdán 11 órától érvényes.

  Az EU tagállamokban ez az úgynevezett Leitzinssatz ma:2008.10.22. 3,75% (Europai Unio)”
 • 17. JO Bacsi 2008. október 22. 09:27
  „Adocsalas van mindenhol meg ott is ahol nagyon alacsony az ado. Bele van kalkulalva a gazdasagba mindenhol. A romanok epp ugy csalnak mint mindenki mas, de a magyaroknal nem az adocsalassal van baj hanem a magas adokkal ami ra kenyszeriti a vallalkozokat es mindenki mast hogy eltitkolja jovedelmet. (mert nem csalnak az emberek hanem probalnak megelni) az allam az csal mert torvenyileg vedi a Robin Hood gazdasagi politikajat. Ha nincs penze uj adot vet be ezaltal kicsalja az emberektol a kis megmaradt penzuket. A magyarok tul okosak (ertsd:hulyek) ahhoz hogy jo tanacsot fogadjanak el masoktol. Mindent jobban tudnak mint mas. Amig nem kepesek onkritikat gyakororlni addig nem is fog maskepp lenni. Soha eletemben nem talalkoztam annyi "mindent jobban tudo" okos emberrel mint a magyarok. En mar regota nem elek ott de ott szulettem es nem ertem hogy lehet valaki egy egesz nemzet ennyire mindent tudo. Latogatoba mentem es egy hulye leallt velem vitatkozni hogy ahogy mondom a dolgokat arrol az orszagrol ahol elek (mar majdnem 30 eve) nem ugy van mert oneki egy ismerose kint volt ket hetig es az elmondta neki. Hat mit is lehet mondani egy egy hulyenek (okosnak) mint az is volt.
  Na megerdemlitek a sorsotokat szo se rola mert nagyon rossz a meglatasotok mindenhez. Negative es cinikus es gunyolodo. Bekepzelt es mindent tudo. Lehetne sorolni a sok jo tulajdonsagat a magyarnak. Dolgozott nekem egy magyar aki azt moondta nem jol csinalom amit csinalok mert igy meg ugy jobb lenne mikor elmondtam neki hogy en mar evtizedek ota uzletben vagyok es sikeresen O meg meg mindig masoknak dogozik es allandoan munkat keres mert senki nem erti meg hogy mas miert olyan hulye O meg aki mindent tud miert olyan okos. Na mindegy A romannak igaza van!!!!!!
  Mattil en meg ha a te helyedben lennek ki se nyitnam a szamat a sok okorseg miatt ami kijon belole. Semmi fogalmad semmihez. Uzletileg meg mar latom hogy analfabeta vagy. Senkinek se konnyebb. Mindenkinek kemenyen kell dolgoznia ahhoz hogy sikeres legyen.
  A csalonak is nagyon kemenyen kell dolgoznia ahhoz hogy sikeres legyen. Az asvanyokat ki kell banyaszni es ahhoz kemeny munka kell. A penzt eloteremteni es ahhoz kemeny munka kell.
  A foldgaz vezetekhez elokell a penzt szedni valahonnan. Mit gondolsz hogy van az?? Hogy lesz konnyu valakinek????
  Gondolkoztal mar rajta??? AMig nem gondokozol rajta addig ne beszelj hulyesegeket.
  Amen ratok. Majd olvassuk a sok cinikus, beteges,negative, hozzaszolalasotokat”
 • 16. efje 2008. október 21. 22:43
  „A fizetesed ketszereset fizeti utanad a fonokod az allamkasszaba. Ez a durva, nem hogy most 16 vagy 20% a afa.”
 • 15. egyszerű vállalkozó 2008. október 21. 20:55
  „Könnyen vannak a körülöttünk élő országok: se ORBÁNJUK se GYURCSÁNNYUK nincs.Úgy mi is jobban tudnánk fejlődni.Sok rohadt vérszívó pióca!!!”
 • 14. mattill 2008. október 21. 20:29
  „k-nak: Gondolkozz egy kicsit logikusabban és emlékezz vissza a földrajzórákra, vagy vegyél elő egy térképet és nézd meg. Egyből rájössz, hogy nekik könnyebb, mivel sok ásványkincsük van, melynek kibányászásából jobban növelhetik a gazdaságot. Szlovákiában ezen túl még a nyugatra átmenő gáz és kőolajvezeték tranzitdíjából is rengeteget összetarhálnak. (Ezt egyébként rajtunk keresztül akarták eredetileg megépíteni, de túl sok helyet vett volna el a mezőgazdaságtól, amit azóta totálisan sikerült szétverni) Ráadásul a munkaerejük is olcsóbb mint nálunk, arról nem is szólva,hogy tárgyalni is jobban tudnak a befektetőkkel mint mi. Romániában államadósság tekintekében sem onnan indultak mint mi, hiszen Caucesku kormánya visszefizette a "nyugati adósságokat" és csak utána volt a forradalom.
  Sebaj Tóbiás pedig jól leírta, hogy bár ott is "anyázzák egymást" a politikusok rendesen, az olyan kérdésekben mint a gazdaság fejleszése és hasonlók egységes álláspontot képvisel mindenki, míg nálunk egymás alá vág mindenki :(”
 • 13. SebajTóbiás 2008. október 21. 20:15
  „10eske ez az amit te és alulpigmentált fajtársaid sosem fognak megtanulni, ezek az országok ha fejlesztésről van szó se nem balosok se nem jobbosok, hanem nemzetiek!”
 • 12. főni 2008. október 21. 20:08
  „Az adócsalás és az ügyeskedés nagyon fárasztó és rizikós. Gondoljatok az EVA bevezetésére - reális terhek mellett a vállalkozók döntő többsége befizette az adót, csak hagyják békén. S ez akkor sem változott nagyságrendileg, mikor 15-ről 25%-ra növekedett a kulcsa.
  A 25% is sokkal tisztességesebbnek, vállalhatóbbnak mondható, mint amit alkalmazottként fizetsz.
  A nettó bérnövekedés biztosan a fogyasztás növekedését vonná maga után, s az ahhoz kapcsolt adók révén állambácsi is jól el lenne. De valamilyen szinten mégis csak mi döntenénk a fizunk sorsáról.”
 • 11. k 2008. október 21. 20:01
  „Nem csak a románok vannak előrébb a gazdaságban hanem az összes körülötünk levő ország, nevetséges nem? kiröhögnek minket na a magyarok még mindig itt tartanak!
  Jó lenne egy kör képet látni az adott országokról fizetés mennyi, adók mennyi, munka nélküliek aránya, ill. milyen stratégiával megy náluk a gazdaság, pénzügy stb...
  Utóbbi kettő Ausztria példáját kellene követni.
  Meg mit akarunk mi Euro-t soha nem lesz (2010?, 2012?)NEM még nagyobbat kell írni :D”
 • 10. lássuk csak 2008. október 21. 19:45
  „...jobbos,vagy balos az a román miniszter? Kinek segít fújni a kását ?...”
 • 9. csak 1 vélemény 2008. október 21. 19:42
  „Nem szerettetek volna Romániában élni a rendszerváltásuk előtt.Csauseszku jól meghúzta ott a gatyamadzagot.Persze,most látszik a fejlődés.Meg megy a támogatás is jobbról,balról. Ott sincs azért fenékig tejfel !”
 • 8. toll 2008. október 21. 19:29
  „Meg kéne fontolnia a kormánynak !
  Lassan meggebedünk az adótól, fiataljaink meg külföldre mennek
  boldogulást keresni.”
 • 7. cicu 2008. október 21. 19:27
  „Valószínű, hogy nem lopják szét az országot a minisztereik azért
  tudnak jobban állni gratulálok nekik...le a kalappal mi meg beledöglünk az adóba”
 • 6. flexsnake 2008. október 21. 18:44
  „Nem vicces ez az egész?
  Mondjuk egy olyan címet látnék szivesen hogy:
  ,,Kapja be a pöcsömet!-javasolja a magyar miniszterelnök a románoknak."
  Mintha a románoknak közük lenne hozzá.Ja, gazdaságilag jobban állnak, meg ugye a csau aranya is ott van, nyilván van tengerpartjuk meg drága német sör a parton a turistáknak.
  Az ami más országban müködik nálunk nem feltétlen fog.Egyedi viszonyaink vannak országon belül, ki kell találni hozzáértőknek hogy mi valósithato meg és mi nem.Az adócsökkentés magával vonja azt is hogy valahol az igy keletkező hiányt potolják, plusz ahogy már elöttem szólo is irta bizony a kereskedő az ennyivel meg is növeli a hasznát.Ez magyar mentalitás nálunk sok minden másképpen müködik.Nem vagyunk svájc de románia sem.”
 • 5. kisguci 2008. október 21. 18:35
  „Ha a román miniszter ismerné a magyar viszonyokat nem beszélne butaságokat.”
 • 4. konszenzus 2008. október 21. 18:14
  „Igaza van a miniszternek!
  Románia az utóbbi 5 évben többet fejlődött mint mi 10 év alatt.
  Gazdasági növekedés máshogy nem érhető el.Ez a kulcsa mindennek.
  Fontolja meg a kormány!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. hekaté 2008. október 21. 17:09
  „Mattil! Mondasz valamit!”
 • 2. pokol 2008. október 21. 17:02
  „ez érdekes , hogy egy román miniszter tudja mit kéne csinálni,
  sajnos a magyar nemtudja , szégyen szégyen szégyen szégyen
  szégyen szégyen szégyen szégyen szégyen szégyen szégyen
  szégyen szégyen szégyen szégyen szégyen szégyen szégyen”
 • 1. mattill 2008. október 21. 16:59
  „A mélyen tisztelt román Fejlesztési Miniszter, csak azt felejti ki a számításból, hogy kis hazánkban az adócsalás népi sport és éppenhogy azt nézik hülyének aki becsületes! Márpedig aki eddig is adót csalt, az akkor is pont ugyanúgy fog adót csalni, mint ahogy eddig tette még akkor is, ha 1%-osra csökkenne az adó. Egyébként bár nem volt nagy hírverés körülötte, de az utóbbi években sok járuléknek csökkent a befizetendő mértéke pár százalékkal és ez érdekes módon semmilyen hatással nem volt! Hálistennek a bevételek sem csökkentek, de viszont egyetlen fillérrel sem nőttek ennek következtében!
  Gondoljunk csak például az áfacsökkentésre: az 5%-ot a kereskedők szépen benyelték, miközben te mint egyszerű átlagpolgár ugyanannyiért vagy még többért veszed meg ugyanazt a terméket csak éppen az adótartalom lett benne kevesebb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2,7 százalékos csökkenés a Budapesti Értéktőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 12.340 pontra zuhant a keddi zárásra, ez 342… Tovább olvasom