Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Adótervek: megtizedelnék az adóalap-csökkentő tételeket

A kormány javaslata érinti az adómentes természetbeni juttatások körét is: 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kellene fizetni ezek után. A 18 százalékos szja-kulcs sávhatárát 2 millió forintra emelnék.
A vállalkozások nem vehetnék figyelembe például az iparűzési adót, megszüntetnék a munkanélküli foglalkoztatása alapján érvényesíthető kedvezményt is, az adomány utáni kedvezményt sem lehetne figyelembe venni, valamint a kapott jogdíj felét sem lehetne levonni. Az utóbbi elüldözheti az offshore-cégeket.

A Napi Gazdaság a birtokába került tervezet alapján azt írja, hogy továbbra is le lehet majd vonni az elhatárolt veszteséget, és megmarad a fejlesztési tartalékképzés kedvezménye, valamint a kétéves gyorsított értékcsökkenési leírás. Az evás vállalkozásoknak negyedévente kellene adóbevallást csinálniuk, jó hír azonban, hogy négymillió helyett nyolcmillió forintos éves nettó árbevétel alatti cégek is élhetnek az iparűzési adó egyszerűsített megállapításával. A javaslat érinti az adómentes természetbeni juttatások körét is: 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kellene fizetni ezek után. Ezzel egyidejűleg megszűnne a béren kívüli juttatások 400 ezer forintos korlátozása - olvasható a lapban.
A Világgazdaság azt írja, hogy a csomagban szerepel a 18 százalékos szja-kulcs sávhatárának 2 millió forintra való emelése, a társasági adó 2 százalékponttal, azaz így 18 százalékra nőne. A céges gépkocsikra 6 százalékos vagyoni adót vetnének ki, szigorodna a költségelszámolás ellenőrzése és bővülnének az adószám-felfüggesztési jogcímek.

A cigaretta és dohánytermékek, valamint az alkoholos italok jövedéki adóját átlagosan 10 százalékkal fogják emelni. Ennek nyomán egy doboz cigaretta 30-40 forinttal lesz drágább, egy üveg sör 5 forinttal, egy üveg bor pedig 20-30 forinttal fog többe kerülni.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Egy választópolgár 2008. szeptember 14. 10:00
  „El kellene már nagyon dönteni, hogy Gyurcsány, az MSZP, vagy a választópolgárok akarata szerint kell egy országot vezetni.
  Nem Gyurcsány-MSZP-SZDSZ diktatúrára adtunk felhatalmazást!”
 • 25. brave 2008. szeptember 13. 10:24
  „ez csak egy újabb átbaszás!egyre több senkiházit kell eltartanunk gondoljátok lesz valaha olyan adócsökkentés amivel az egyszerű emberek is jól járnak!lLÁSSATOK NE CSAK NÉZZETEK!csak a hatalom fontos nekik semmi más!politikus=aljas ,hazug,gerinctelen ember!!”
 • 24. gabianya... 2008. szeptember 13. 08:10
  „Apropó.Annak idelyén mikor fölajánlották az országnak hogy elengedik az összes tartozásunkat.Azt mondták.NEM KELL MAJD MI MEGMUTATJUK ÉS KIFIZETJÜK:NEM KELL KÖNYÖR ADOMÁNY:de ha nekem fölajánlanák hogy elengedik a tartozásom örömmel elfogadnám:)Hát ilyen ez az ország.Nagyot akar a szarka de nem birja a kormány”
 • 23. Kolompár Rómeó 2008. szeptember 12. 21:01
  „Annak örülök (persze nem örülök, hogy ez van, de legalább a résztvevők látják), hogy ami itt (azaz ott, mert most "kívülről" figyelem a dolgokat, de otthon adózom) folyik, az egy qrv@ nagy át@bszás.

  Annak örülök, hogy az emberek nem hülyék. Bár néha megrémülök, hogy a szavazók jó része az...

  Örülök, hogy láriferi oltári hazugságain átlát a nép (nem mondtam soha, hogy OV alatt jobb lenne, vagy valami, de ez nem állapot).

  Elqró megmondta, hogy el lehet menni. Én megfogadtam: még egy adócsökkentés és a személyi leadva. Tartsa el ferit a szavazóbázis. A szülőket meg támogatom kp-ben...”
 • 22. grenadle 2008. szeptember 12. 18:35
  „A fenti tervek köszönőviszonyban sincsenek a "megállapodás" című, a Népszabadság mellékleteként (jórészt adófizetői pénzből) megjelentetett Gyurcsány irománnyal. Őszintén szeretném megkérdezni a miniszterelnöktől: Ennyire nem számít az adófizetők pénze? Ennyire hosszútávú volt a "megállapodás"? Élt 2 hetet! Miből gondolja, hogy alkalmas az ország vezetésére, ha ennyire hiteltelen? Hány programot akar még meghirdetni 2010-ig? Végül mikor látja már be, hogy ez Önnek nagyon nem megy?”
 • 21. magda 2008. szeptember 12. 17:11
  „Folytatás az előző MAGDÁ-hoz: "...de lagalább a vámosok munkahelye biztosítva van!" /Magdolna/”
 • 20. csao 2008. szeptember 12. 16:42
  „Bassza meg az annyát mindenki, én mindig csak szopok ezekkel az adócsökkentésekkel! "El lehet menni!" Ok fiúk, lányok! Én el is megyek, próbálkozzon itthon a faszom, ami kivan!”
 • 19. magda 2008. szeptember 12. 16:31
  „Bravó! Emeljék tovább a cigaretta jövedéki adóját! Ettől fog virágozni az ország! - meg a csempészés /Magdolna/.”
 • 18. lemba 2 2008. szeptember 12. 14:56
  „Kar, hogy nem veszik eszre azt, hogy a befolyt adok senki mast nem gazdagitanak, mint a politikusokat es a bankokat. Tulajdonkeppen a kapitalista rendszerben mar nem ismernek hazat, csak arut. Egy orszag nem szamit masnak mint kizsakmanyolhato foldterulet. Ezt valasztotta a magyar lakossag pontosabban ebbe ugrattak bele a magyar lakossagot az amerikai adminisztracio. Ez az ara a kapitalizmusnak. Most mar el lehet adni egy orszagot es mindennnek meg van az ara, akar az ember vesejenek vagy szivenek. Meg van az ara egy emberi lenynek is fuggetlenul a nemetol. Gondolom a nok tobbet ernek kulonosen fiatal korban nehagy atok gazdasagi tanacsado szerint.”
 • 17. ezékiel 2008. szeptember 12. 14:22
  „Ma minden magyar állampolgárra 1,6 millió Ft államadósság jut. Magyarország területe 93 030 km2, ez kerekítve 10 millió hektár, Magyarország minden hektárjára (100m x 100 m), tehát 1,6 millió forint államadósság jut.
  Visszafordítva:
  Ahhoz, hogy a jelenlegi államadósságot kifizessük, Magyarország teljes területét eladva, minden hektárért (több, mint) 1,6 millió forintot kellene kérni.
  Hol sírjaink domborulnak ... az már nem a mi földünk lesz?!
  Kik csinálták ezt velünk? Legyenek átkozottak!!”
 • 16. kommentár nélkül 2008. szeptember 12. 14:03
  „Az elmúlt egy évben csaknem két százalékkal nőtt a nyilvántartott munkanélküliek száma Magyarországon. Ez azonban jóval kevesebb az egy évvel korábbi, több mint tíz százalékos növekedésnél - mondta pénteki sajtótájékoztatóján a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója.

  Pirisi Károly hozzátette: legnehezebben a legfeljebb 8 általánossal, illetve a csak gimnáziumi érettségivel rendelkezők tudnak elhelyezkedni. A nyilvántartott munkanélküliek száma jelenleg 425 ezer, közülük több mint 140 ezren legalább egy éve nem találnak munkát.
  Július és augusztus között 4 ezerrel, csaknem 1 százalékkal nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legújabb felméréséből. Miközben az ország túlnyomó részén nőtt a munkanélküliség, addig Budapesten és Békés megyében enyhén csökkent. Augusztusban csaknem 58 ezer új álláshelyet jelentettek be, ebből 27 ezret még nem töltöttek be. A nyilvántartott álláskeresők közel 11 százaléka pályakezdő volt a nyár végén. A KSH adatai szerint a magyarországi munkanélküliségi ráta 7,5 százalék.”
 • 15. elég belőle!!!!!! 2008. szeptember 12. 13:23
  „ez a gyáva hazudozó csaló gyurcsány ujabb szemét ötlete!!!!! igérget ,megvezeti a szavazókat,aztán tárja szét a hatalmas ,hosszúra nőtt karjait,hogy nincs miből és tovább igérget,hogy majd 4 év mulva ha rám szavaztok megint!!!!!!! egy rohadék alak!!!!!!!! gátlástalan szemét csaló!!! bocs a durva kifejezésekért,de csak ez illik rá!!!!!!! ha ismernék még csúnyább kifejezéseket az is jogos lenne erre a hitvány gonosztevőre!!!!!!!”
 • 14. Kisrezsi 2008. szeptember 12. 12:35
  „Ez a program egy akkora szar hogy ez csak 1 kicsit épeszű ember nem tudja elfogadni! Sztem ezzel készítik elő Fletó búcsúját . Mert az hogy adócsökkentésről beszélünk fedezet nélkül illetve a fedezet egy két újabb adó ez nem normális. Én 8 éve ezekre szavaztam 12 meg az akkoriakra de ez már giga fos amit ezek a gennyek csinálnak!
  Észre kellene venniük hogy ezzel csinálják maguknak a legnagyobb kárt ÁLLJATOK már félre seggfejek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4”
 • 13. cyt 2008. szeptember 12. 12:30
  „Én, mint közalkalmazott, nem látok én itt semmilyen adókedvezmányt. Az itt felsoroltak alapján -- tudom, ez még csak egy satnya terv -- az biztos, hogy az én adóm nem csökkenne a 2009-es évre vonatkozóan sem. A vállakozók részhez sajnos nem tudok hozzászólni, de azt látom, hogy nincs itt szó semmilyen államháztartást csökkentő tételről. Márpedig a felduzzasztott állami adminisztrációt, a feleslegesen kidobott Miniszterelnöki Hivatal kiadásokat, az állandó hivatali "felújításokat" (atók, bútorok, mobil telefonok, laptopok, stb), és a Parlament létszámának csökkentésével kialakuló költségcsökkentést kellene "értelmesebben" és madrágszíjmeghózósabban tervezni.”
 • 12. zweistein 2008. szeptember 12. 12:09
  „Egy Állampolgár 2008.09.12. 11:31
  Drága "egy állampolgár" ebben az egészben ez a mézesmadzag, amire ön sikeresen rá is kapott, he, he. Mit gondol, mit fognak először megváltoztatni ebben a tervezetben?”
 • 11. Egy Állampolgár 2008. szeptember 12. 11:31
  „Szép dolog, végre bátran belevágnak ebbe a langyos sza.ba ami itthon van adókedvezmények és adófegyelem ügyében.

  "a kapott jogdíj felét sem lehetne levonni. Az utóbbi elüldözheti az offshore-cégeket. "

  EZ AZ!!”
 • 10. ADÓALANY 2008. szeptember 12. 09:52
  „MELYIK KORMÁNYÉ???TALÁN ILLENDŐBB LETT VOLNA AZZAL KEZDENI,URAIM A2009-ES ESZTENDŐBEN AZ ÁLLAM 1000MILLIÁRDDAL KEVESEBBE FOG KERÜLNI.NEM CSINÁLUNK OLYAN BIZOTTSÁGOKAT AMELYEK FÉLÉV UTÁN NEM TUDNAK FELMUTATNI A KÉT KEZÜKÖNKÍVÜL SEMMI ÉRDEMLEGESET CSAK A JELENLÉTI ÍVET.HA MÉGIS AZT 90ÉVRE TITKOSÍTJÁK STB.VALAMINT NAPIRENDRE TŰZNI A KÉPVISELŐ LÉTSZÁM FELÉRE CSÖKKENTÉSÉT S EL IS FOGADNI.MAJD UTÁNA AZ ADÓK KIIGAZÍTÁSÁT.TALÁN ENNEK NAGYOBB LENNE A TÁRSADALOM RÉSZÉRŐL A TÁMOGATOTTSÁGA.”
 • 9. dr bubo 2008. szeptember 12. 09:19
  „Beindult az "adócsökkentés"programja.”
 • 8. zweistein 2008. szeptember 12. 09:10
  „Elnézést látom, betette, bocsánat!!!!!! (A szövegkörnyezet megtévesztett) Mégegyszer bocsánat!!!”
 • 7. zweistein 2008. szeptember 12. 09:08
  „Kedves Szerkesztő!!!!! Ez Ön szerint, kivonatolásra érdemtelen része a KORMÁNYtervezetnek? Ön már a kormányt is cenzúrázza? Nincs Ön szereptévesztésben???????

  ""kiütnék" a munkanélküli foglalkoztatása alapján érvényesíthető kedvezményt is"”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több magyar választja a tengeri hajóutakat

Az utazási szervezők azt nem árulták el, hogy pontosan mennyien fizettek már be ilyen nyaralásra, ám… Tovább olvasom