Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Adóügyeink leggyakoribb kérdései

Több száz érdeklődő járt az APEH ügyfélszolgálati irodáin kedden: a lakossági nyílt napon.
Az APEH győri ügyfélszolgálati irodáján már a reggeli nyitás utáni fél óra alatt huszonöten fordultak meg, legalább ennyien voltak kíváncsiak a délelőtti előadásra, s így ment ez egész nap. A győri, soproni, mosonmagyaróvári ügyfélszolgálaton ezúttal – ügyfélfogadási idő nem lévén – lakossági nyílt nap keretében várták azokat, akiknek az adózással kapcsolatban szakértői segítségre volt szükségük. Gyenes Lászlónak például abban, hogy ingatlan-adásvételi ügylete hogyan jelenik meg a bevallásában. Tóth Csabáné a lakáshitel „elszámolásával" nem volt tisztában, Gömbös Szilvia pedig azért utazott be Győrszentivánról, mert még soha nem töltött ki adóbevallást, nem is érti, eddig a munkáltatója csinálta helyette...

Ingatlaneladás, kedvezmények

Károlyi Zoltánné előadásában a leggyakrabban előforduló kérdésekről beszélt az érdeklődőknek.
A lakossági kérdések zöme a lakáscélú hitelek kedvezményeivel, az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos, utóbbinál, hogy mi számít jövedelemnek, mit lehet leírni, költségként figyelembe venni.
Ugyancsak sokan bizonytalanok a felsőoktatási tandíjkedvezményben, a felnőttoktatási kedvezményben. Gyakran rákérdeznek a sulinetes kedvezményre: a tavalyi évre vonatkozó adóelszámoláskor ebben még nincs változás – az idei esztendőtől viszont már nem lesz ilyen...
Sokan voltak kíváncsiak az életbiztosítás elszámolására: az adózásban az ilyen célra befizetett összeg 20 százalékát lehet figyelembe venni, és számolni lehet az előző évihez képesti díjnövekmény tíz százalékával...

Tanácstalanok jó néhányan azok közül is, akik valamely nyugdíjpénztárhoz fizetnek be. Korábban az ez után járó kedvezményt visszakapták az adóhivatalból, ez viszont megszűnt, ezt az összeget a nyugdíjszámlájukra utalják. (Vagyis nem kapják kézhez, hanem számlájuk ennyivel növekszik – majd ha igénybe tudják venni.)

Őstermelők, önbevallók

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának tájékoztatási vezetője, Horváth Szabolcs egyéb aktuális adózási tudnivalókat is elmondott. Azt például, hogy április 1-jétől az őstermelők is járulékfizetőkké válnak: erről rövidesen részletes tájékoztatást is adunk lapunkban.

A nyílt napon is többen voltak, akik még soha nem töltöttek ki adóbevallást, mert eddig azt a munkáltatójuk kötelezően megcsinálta. Most ez a kötelezettség megszűnt, sok cég nem is vállalta tovább dolgozói adóbevallásának elkészítését. Erről pontos adat március közepe táján várható. Annyit érdemes még megjegyezni: a munkáltatótól kapott igazoláson lévő számot kell figyelni, mert az adóíven az adatot az ugyanolyan számú rubrikába kell írni, ez mindenképpen könnyebbség.

Csomagok, visszatérítés

Lehetnek, akik nem kapnak bevallási csomagot (például mert eddig nem adóztak), ők kérhetnek akár már most is az ügyfélszolgálatokon. Akik tavaly az internetről letöltött program segítségével készítették el otthon adóbevallásukat, az idén már (feltételezve, hogy hasonlóan cselekszenek) nem kaptak, kapnak csomagot, csupán borítékot, amiben díjmentesen feladhatják kinyomtatott dokumentumaikat. Ha mégsem az internetes programot választják, természetesen kérhetnek csomagot.
Az szja bevallási határideje május 20., de már eddig az érintett kb. 150 ezer adózóból 38 ezren teljesítették kötelességüket: elsősorban érthetően azok, akik visszatérítésre számítanak. A visszatérítés a beadástól számított 30. napon megtörténik, de legkorábban holnaptól utalják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumi átszervezés

A csornai és kapuvári múzeumok szakemberei, muzeológusai a megyei döntés nyomán nem maradnak… Tovább olvasom