Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Adózási módosítások - villám ütemben

Ámokfutásnak minősítette az ellenzék, hogy alig három hónappal a hatálybalépés után az Országgyűlés kénytelen módosítani az adófizetési szabályokon, mert azok működésképtelen helyzetet idéztek elő.
A parlament kedden kezdte tárgyalni, és a jövő héten már dönt is arról a "mini adócsomagról", amelyet a pénzügyi tárca a múlt héten nyújtott be és amely főként az ingatlanok bérbeadásával kapcsolatos adójogszabályokon módosít.

Az év elején hatályba lépett jogszabály megteremti a lehetőségét, hogy például az önkormányzatok, amelyeknek vegyes az ingatlanállományuk, az üzleti célú ingatlanokat áfásan, míg a szociális bérlakásokat áfa nélkül adják bérbe. A most tárgyalt indítvány változtat az ingatlanok bérbeadásához és az ingatlanokhoz köthető úgynevezett fordított adózási szabályokon. A fordított adózás azt jelenti, hogy nem az eladó számít fel áfát, hanem a vevő önbevallással fizeti meg azt.

A javaslat a korábbiakhoz képest szűkíti azoknak az ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatásoknak a körét, amelyekre a hatályos rendelkezés szerint a fordított adózási előírás vonatkozik. Így ebbe a körbe kizárólag az ingatlan létrehozására, bővítésére, átalakítására, vagy egyéb megváltoztatására irányuló építési-szerelési és egyéb szerelési szolgáltatások tartoznak majd.

A vitában az ellenzéki képviselők, hangsúlyozva, hogy a működőképesség érdekében a "miniadócsomag" elfogadásához hozzájárulnak, azt rótták fel, hogy az adózással kapcsolatos jogszabályalkotás kiszámíthatatlanná vált és ez ellentétes az európai elvekkel.

Olvasóink írták

  • 1. Don Kartács 2008. március 05. 07:09
    „Először : jobb lett volna, ha a cikkíró nem kezdi el leírni, hogy melyik adónek mit jelent és hogyan működik, mert eléggé fáj a szememnek így látni a leírást, meglátszik, hogy olyan próbál valamit megmagyarázni, aki nem számviteli területen van.

    Másodszor : nem jogalkotás volt, hanem egy uniós irányelvhez kellett igazítani az áfát, ezért új törvényre volt szükség. Csak aki készítette rosszul fordított le jópár bekezdést a irányelvből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz szerint újabb gázáremelés jön

A januári 5 százalékos és az április 1-től érvényes 5,8 százalékos gázáremelés után a népszavazást… Tovább olvasom