Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Adózik az elárverezett motor után a hős mentős

Több mint százezer forintos illetéket kell befizetnie annak a mentősnek, aki még múlt decemberben árverezte el motorját a Heim Pál Gyermekkórház javára. A jármű azért volt különleges, mert korábban annak segítségével mentették meg egy kétéves kislány életét.
A két hős mentős december elején szolgálaton kívül mentette meg egy kétéves kislány életét Budapesten: egyikük motorjával siettek a helyszínre, mindenféle felszerelés nélkül. A motor ezután árverésre bocsátották a Heim Pál Gyermekkórház javára. Azért döntöttek a jótékonyság mellett, mert a jármű egyszer már életet mentett és úgy látták, hogy így ismét segíthet. Ráadásul Siklósi Gábor - a motor tulajdonosa - már nehezen tudta fizetni a részleteket is. A bank elengedte a tartozást, számos felajánlás érkezett és körülbelül két hét alatt másfélmillió forintig ment el a licit, a motor végül ennyiért kelt el.

Siklósi Gábor a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a bank által elengedett körülbelül 600 ezer forintos összeg után neki adóznia kellett volna. Az APEH azonban méltányosságból úgy döntött, hogy úgynevezett ajándékozási illetéket kell csak fizetnie, azaz úgy tekintenek az összegre, mintha azt ajándékként kapta volna. Így az eredeti - körülbelül 40 százalék - helyett 21 százalékot kell befizetnie, azaz nagyjából 130 ezer forintot. Az összeget a Főnix alternatív mentőszolgálat vállalta, hogy befizeti a mentős helyett.

Siklósi Gábor beszélt arról is, hogy volt bent az adóhivatalban, ahol kiderült: méltányosságból a teljes összeget nem tudják elengedni.

A két mentős még december elején került a figyelem központjába, amikor szolgálaton kívüli szabadidejükben a robogóval indultak újraéleszteni egy kétéves kislányt. A környéken ugyanis nem volt szabad mentőautó, amikor a gyermek a mentőállomás közelében rosszul lett, így ők ketten a járműre felpattanva rohantak ki a családhoz és mindenféle felszerelés nélkül élesztették újra a kislányt.

Olvasóink írták

 • 6. APEH kapja be 2008. március 25. 21:14
  „SZŐRIG!!!

  Rohadékok.

  Gondolom, valami 50-es, klimaxos,székébe odahízott irodapicsa találta ki a tyúkeszével.”
 • 5. Mate12345 2008. március 25. 20:55
  „Most mi a bajotok? Az APEH nagyon méltányos volt. Kérhette volna a 40%-át is, de megelégedett 21%-kal....
  (A vicc az, hogy magához képest tényleg méltányos volt. :( )”
 • 4. Mentősfiú... 2008. március 12. 11:32
  „Ez olyan szánalmas....Olyan jó segíteni,de nem minden áron.”
 • 3. Kolompár Rómeó 2008. március 12. 09:00
  „Nagyon helyes! A törvények mindenkire vonatkoznak!

  Kivéve például a mi nagy pénzügyérünkre, akit dr. Veres Jánosnak hívnak és hogy, hogy nem, hamis számlákra igényelt vissza 55milla áfát. Neki szabad (tudom, már elévült). Nem vette észre! Anyádat, azt!

  Nó komment.”
 • 2. Attila. 2008. március 12. 07:11
  „Az APEH a horror mennyiségű nyereségéből igazán nem hiányozna ez az összeg, mivel jótékonyságról van szó. Aki ezt kijelentette, annak biztosan nem volt még veszélyes helyzetben a gyermeke. Ha van neki. Kíváncsi lennék az APEH vezetőinek illetve a gyönyörű politikusainknak eszébe jutott-e már a jótékonykodás illetve a jótékonysági árverés. Szerintem nem és nem is fog.”
 • 1. homer 2008. március 11. 22:49
  „Ugye ez csak vicc???????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több támadás éri a mentőket és járműveiket

Évente 10-12 mentőorvost, illetve mentőápolót ér támadás, amikor betegekhez hívják őket. Általában… Tovább olvasom