Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

ÁFSZ: ismét nőtt a tartósan állást keresők száma

Októberben a nyilvántartott álláskeresők 30 százaléka tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső volt.
Októberben a nyilvántartott álláskeresők 30 százaléka tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső volt, az októberi zárónapon több mint 163 ezren kerestek ilyen régóta állást, ami az előző hónaphoz és az előző év azonos időszakához képest is növekedést jelent - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Az ÁFSZ adatai szerint októberben 1,5 százalékkal nőtt a tartósan regisztrált álláskeresők száma havi, és 15,3 százalékkal lett több éves összehasonlításban. Októberben az álláskeresők zárónapi száma 545.500 fő volt, ami az előző hónaphoz képest 0,5 százalékos - 2.500 fős - emelkedést, míg az előző év azonos időszakához képest 4,2 százalékos - több mint 24.000 fős - csökkenést mutatott. A legtöbb, csaknem 123.000 álláskereső továbbra is Észak-Alföldön van, de Észak-Magyarországon is több mint 101.000 ember keres munkát. A válság kitörése óta megfigyelt növekvő trend az álláskeresők számában éves összehasonlításban már 2010 májusában megtört, és októberben is tovább folytatódott az álláskeresők számának apadása. Októberben a nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 578.700 fő volt, 4.800-zal több mint az előző hónapban. A pályakezdő álláskeresők száma októberben 2,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya októberben 12,5 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,1 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke 0,1 százalékponttal nőtt, míg a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutató értéke továbbra is stagnálást mutat.

Emlékeztetnek: a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált legfrissebb adata 10,9 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2010. július-szeptemberre, a 15–74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték az egy hónappal korábban publikált adathoz képest 0,1 százalékpontos csökkenést mutat, míg az előző év azonos időszakához képest 0,6 százalékpontos emelkedés tapasztalható. A foglalkoztatók a tárgyhónapban 26.000 új álláslehetőséget jelentettek be, ez egy hónap alatt 8,6 százalékos - 2.400 darabos - csökkenést, míg az előző év azonos időszakához képest 7,3 százalékos - 1.800 darabos - növekedést jelent. Az adatok szerint az újonnan bejelentett állások 55,6 százaléka volt nem támogatott álláshely, 44,4 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók. Így ismét a nem támogatott álláshelyek kerültek túlsúlyba, ami a támogatott álláshelyek számának visszaesésének és a nem támogatott állások enyhe emelkedésének tudható be. Az októberi zárónapig 17.800 állás maradt betöltetlen, melyből a legtöbb állásbejelentés a közigazgatás területéről - amely a közcélú munka és a közmunka munkaerőigényét takarja -, valamint az egyéb gazdasági szolgáltatás, az építőipar és a nagykereskedelem ágazatból érkezett. 2010 októberében 28 cég, összesen 963 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest 514 fővel - 34,8 százalékkal - csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009. októberi bejelentések létszámtartalmához képest is jelentős, több mint 44 százalékos csökkenés történt.

Olvasóink írták

 • 17. jozko 2010. november 07. 18:23
  „Szenrebbenés nélkül, két lábbal rúgnám ki a közszférából nyugdíjazott és ugyancsak a közszférába -immár nyugdíj mellett- visszavett nyugdíjasokat!
  Ugyanígy az álláshalmozó szupermeneket, akikről el kellene hinnünk, hogy munkaidőben, teljes értékű munkát végeznek 2-3 munkahelyen!
  Emmellett a közpénzt így herdáló munkahelyek vezetőit olyan "zsebbevágó" szankciókkal sújtanám, hogy okuk legyen megfontolni, érdemes -é a költségvetés pénzét pocsékolni!?

  Ehhez persze fel kellene számolni a korrupciót!
  Márpedig varjú a varjúnak nemigen vájja ki a szemét.”
 • 16. zoltanszabo 2010. november 07. 18:17
  „Ezek a statisztikák sajnos nem a valóságot mutatja.Csak a regisztrált munkanélküli 545ezer.De szerintem akiket már sehol sem tartanak nyilván /pl.én/ se ellátást,se semmilyen segélyt, se támogatást nem kapnak legalább ennyien vannak.Se pályakezdő,se 50 körülinek nincs munkája.Fityesz ígéret!!Mikor teljesítik amit ígértek? 1millió munkahely???Jó lenne már lépni nem csak dumálni róla!
  Kedves 7.es elfelejtetted még kocsmába pultost keresnek.Ezzel van tele az újság.A heti szórólapban is kb.8-10 ilyen hírdezés volt.”
 • 15. joy 2010. november 07. 16:59
  „Mint anno.
  40 ígéretből 38 nem teljesült.
  Most is pontosan ez történik.
  :o(”
 • 14. macs 2010. november 07. 16:03
  „Larsson,
  tudod ez olyan lesz, hogy egy nagy-nagy teremben, ahol sok-sok ablak lesz és lesz egy sorszámadó automata, bemész az adott témában húzol egy sorszámot, aztán az ablaknál elveszik a papirodat és passz. Másként nem tudom elképzelni, mert hirtelenjében végig gondolva, ahogy Te is mondod, az ablak mögé szakemberek kellene, akik segíteni is tudnak, meg válaszolni a kérdésekre.
  Majd pár év múlva újjá szervezik az egészet, de addig még kirúgnak egy pár embert, mert akadozni fognak a fogaskerekek.”
 • 13. deszkás 2010. november 07. 15:28
  „PISTABÁCSI! Tudod miért? Mert néha elfelejtik a munkabért (is) kifizetni. Nemhogy az egyéb járulékok ugyan ugyan miből lesz a teLepjáró?”
 • 12. igazságkereső 2010. november 07. 14:38
  „Az egyik tv csatorna inzertjén meg az futott ma délelőtt,hogy jelenleg 542500 a munkanélküliek száma, valamint azt is írták,hogy 24 ezer néhány száz fővel csökkent a munkanélküliek száma! Érdekes,csak azt nem írják le soha, hogy azok számával csökken a munkanélküliek száma, akik már sajnos az ellátásból is kiesnek! Lesz itt változás belátható időn belül, mert lassan felőrlődnek azok a családok, házaspárok, ahol a munkanélküliség miatt és ellátottság hiánya miatt már a számlákat sem tudják fizetni és a ki-ill.lekapcsolás veszélye leselkedik rájuk önhibájukon kívül! Miért nem segítik hatékonyabban ezeket az embereket a statisztikák gyártása helyett? Vagy szándékosan akarják ebben az országban tönkretenni a munkanélküli családokat, házaspárokat? Kérdés: mivel,milyen értékmérővel mérik az önkormányzatok állásba helyezési tevékenységét,mert én sajnos nem látok segítőkészséget, hatékonyságot e területen, ugyanakkor az 57 évesek nem kapnak lehetőséget munkába állásra,ellátást pedig az önkormányzat sem biztosít!!”
 • 11. Besenyő_Pistabácsi 2010. november 07. 14:27
  „Bezzeg a nyugdíjast és rokkantnyugdíjast sokkal jobban tudják és szeretik foglalkoztatni, mint az állás nélküli fiatalokat vagy nyugdíj előtt állókat!”
 • 10. Larsson 2010. november 07. 14:09
  „Én a kormányhivatalokat nem értem, ahol elvileg egy embernek kell majd 5 féle feladatot elvégeznie. Kérdezem én, hogy van-e olyan univerzális köztisztviselő, aki ért az adóhoz, tb-hez, meg munkaügyi dolgokhoz?!”
 • 9. macs 2010. november 07. 14:05
  „Azért arra is kíváncsi lennék, az álláskeresők milyen képzettséggel/szakmával rendelkeznek.”
 • 8. macs 2010. november 07. 14:03
  „Azért arra kíváncsi lennék, hogy azok akiket most elküldenek a közszférából eddig mit csináltak, mert ha a munkájuk felesleges, akkor miért tartották őket, ha pedig szükség van rájuk ki fog helyettük dolgozni? A szolgáltatás szinvonala nem fogja kárát látni? Azok, akik maradnak és több ember munkáját fogják ellátni, bírni fogják, vagy a túlterhelés miatt hibákat fognak elkövetni, vagy meg fog nőni az ügyintézés ideje?
  Igazán nem értem még, egyik oldalon elküldik az embereket, a másik oldalon pedig újabb hivatalokat állítanak fel. KI érti ezt?”
 • 7. emigrans 2010. november 07. 14:02
  „Lényeg a lényeg,egy mai fiatalnak nincs túl sok jövőképe !Leginkább biztonsági őröket vagy műkörmöst keresnek ... Ezért érdemes iskolába járni ,igaz ?
  Tehát ne csodálkozzunk ha 20-30 év múlva ,szinte csak a nyugdíjasok maradnak (meg a cigányok),mert akinek van egy kis esze,lehetősége az nem fog itthon maradni .”
 • 6. nemecsekerno_007 2010. november 07. 14:00
  „Hát van még mit faragni a szociális jellegű kiadásokon.

  Az a nyugdíjas aki 150 ezret kap, miért utazik ingyen?
  Az az egyetemista akinek a szülei fél milliót keresnek havonta, miért utazik kedvezménnyel és miért nem fizet tandíjat?

  ... és ezeket lehetne sorolni

  sok az eltartott, kevés az eltartó. ameddig ezt nem fogja fel a többség addig mégjobban fájni fog :(
  vagy ha mégse fogja fel akkor 20-30 év múlva az lesz a nyugdíjjal, hogy járni jár, csak nem jut.”
 • 5. nyálasbeszéd 2010. november 07. 13:00
  „Tetszik vagy nem tetszik a költségvetési kiadások lefaragásának egyik módja, az állami alkalmazottak elbocsátása.

  AKi érintett, bizonyosan zokon veszi.
  Az ellendrukkerek meg pláne.
  De vagy adót emel a kormány vagy a kiadásait csökkenti.
  Így megy ez a nagy világban is.
  És lehet fikázni.”
 • 4. Larsson 2010. november 07. 12:37
  „De cserében az adófizetői pénzből látják el az előre meghatározott feladatukat. Ha nem jó a meghatározott feladat, vagy nem jó az ellenőrzés, akkor elfordulhat, hogy vki csak kávét főz a hivatalban... :(”
 • 3. frakk 2010. november 07. 11:58
  „NP. Sajnálom, ha valakit is ki kell rúgni a munkahelyéről, de nem csak az egyik oldal érdekeit kell védened. Elfelejted megemlíteni mennyi vállalkozói szférában dolgozó munkavállaló repült az elmúlt években !!
  Azt is elfelejted mondani ezek az emberek ritkán kaptak végkielégítést is. Mennyivel különb a közszféra mint a magán.? És azt sem szabad elfelejteni ez utóbbi réteg nem a költségvetést terheli , nem az adó Ft-ból kapja a pénzt mint a közszféra.”
 • 2. N.P. 2010. november 07. 11:31
  „A január után kirúgásra kerülő 25-30 000 főnyi közalkalmazott szintén javítja majd ezt a statisztikát.”
 • 1. GAgyi 2010. november 07. 11:13
  „Hmmm..
  Idáig nagyon úgy néz ki, hogy az 1millió új munkahely 10 év alatt azt jelenti, hogy a régiek meg nem lesznek sehol..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn dől el, lesz-e zárószavazás Lázár János indítványairól

Hétfőn dől el, lesz-e zárószavazás a kétnapos parlamenti ülés első napján Lázár János fideszes… Tovább olvasom