Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Ágoston üdvözli Fodor kijelentését az autonómiáról

"Az Ön kijelentése újra felébreszti bennünk a reményt", írja Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke Fodor Gábornak, az SZDSZ vezetőjének az autonómiával kapcsolatos erdélyi nyilatkozatára reagálva.
"Úgy gondoljuk - hangoztatja levelében a VMDP elnöke -, hogy eljött az ideje annak, hogy a magyarországi pártok - az állam és a nemzet egybeeső érdekeit szem előtt tartva - a vajdasági magyarok közös autonómiakoncepcióját ne csak támogassák, de képviseljék is".

Ágoston András levelében emlékezteti Fodor Gábort, hogy a 90-es évek elején Kis János, akkori SZDSZ-elnök még meg akarta adni a vajdasági magyaroknak a kettős állampolgárságot, a történelmi VMDK autonómiakoncepcióról pedig egy másik szabaddemokrata vezető, Szent-Iványi István beszélt a Le Monde-nak adott interjújában. Pár évvel később, 1995-ben azonban Pető Iván, a szabaddemokraták akkori elnöke már azt közölte a VMDK vezetőivel, hogy az SZDSZ nem foglakozik az autonómiával.

"Ilyen előzményekhez képest, az Ön kijelentése újra felébreszti a reményt", írja Ágoston, s örömmel állapítja meg, hogy az autonómiát most már minden magyarországi parlamenti párt támogatja, s reméli, hogy a támogatás mielőbb konkrét formákat is ölt.

Ám szerinte az már nem elegendő, ha a vezető magyar politikusok egyszerűen támogatásukról biztosítják az autonómiát követelő kisebbségi magyar pártokat. Úgy véli, hogy az autonómia megvalósítására irányuló, csaknem két évtizedes törekvés akkor járhat sikerrel, ha a magyarországi politikai elit - a határon túliakkal együtt - egységesen vállalja annak nemzetközi képviseletét. "Szerencsénkre Magyarországon és a kisebbségi közösségekben is közös érdeknek tartjuk, hogy a nemzet egysége legalább a legfontosabb frontokon, mint amilyen az autonómia is, látványosan megmutatkozzon" - írja egyebek között Ágoston András Fodor Gábornak.

Olvasóink írták

  • 1. Lacikonyha 2008. július 16. 01:42
    „Ágoston Andrást nem minősítem, de az SZDSZ tényleg csoda, hogy kezd megint rájönni, mi fán terem a liberalizmus...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktor gázolt el egy 10 éves kisfiút

Tolna megye - Traktor gázolt halálra egy 10 éves kisfiút kedden délelőtt a Tolna megyei Lengyel… Tovább olvasom