Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Ahová először ér a tavasz

Aki tavaszi hangulatra vágyik, legjobban teszi, ha dél felé veszi az irányt és ellátogat a Mecsekbe.

Nagy nehezen beköszöntött a tavasz. Lassan a természet is új erőre kap a vastag hótakaró eltűntével, de a Bakony és a Soproni-hegység csúcsait, hűvösebb völgyeit bizony még mindig hófoltok tarkítják. Aki igazán tavaszi hangulatra vágyik, legjobban teszi, ha dél felé veszi az irányt és ellátogat a Mecsekbe.

Hazánk legdélebbi fekvésű középhegységében földrajzi okokból átlagosan 2–3 héttel „előrébb jár" a tavasz, mint mondjuk az Alpokalján. A Mecsekben ilyenkor már tömegesen nyílnak a tavaszi virágok, medvehagyma zöldje borítja be az erdő alját, és a déli oldalakon igencsak melegen süt az éltető nap. A Mecsek jellegzetes kora tavaszi virágának – az illatos hunyornak – érdekes zöld szirmai is már nagy számban díszítik a hegységet.

A rengeteg szép és hangulatos kirándulóhelyből álljon itt néhány a teljesség igénye nélkül. Egyik legvadregényesebb része a hegységnek a Melegmányi-völgy, melyet karsztforrásai, mésztufa gátakkal szabdalt patakjai és lépcsős vízesései tettek híressé. Településektől való nagy távolsága a mai napig megóvta a tömeges turizmustól. A vízesések ilyenkor, hóolvadás után, magas vízhozamnál a legszebbek.

A Nagy Mély-völggyel kiegészítve csodálatos körtúrát tehetünk a környéken. A Jakab-hegy tömbje a Mecsek nyugati részét uralja. Meredek déli oldalán érdekes, gomba alakú, vörös homokkő képződmények között kirándulhatunk. Nyáron itt többnyire elviselhetetlen a hőség, de az évnek ebben a szakában rendkívül előnyös a hely mikroklímája. A csúcsánál lévő természetes kilátóhelyről – a Zsongor-kőről – a hegység egyik legpazarabb panorámájában gyönyörködhetünk. Óbánya község a Mecsek egyik csendes kis gyöngyszeme. Sűrű erdőkkel borított hegyoldalak között bújik meg egy patakvölgyben. Néhány barátságos kis utcája szinte a nyugalom szigete.

Karnyújtásnyira van innen a szintén vízesésekkel díszített Óbányai-völgy, de egy kicsit hosszabb túrával elérhető a Zengő csúcsa is. Aki még nem járt a Zengőn, minél előbb tegye meg, hiszen ki tudja, meddig élvezhetjük még a Mecsek legmagasabb csúcsának viszonylagos érintetlenségét. A Zengő csúcsát egyébként Pécsvárad vagy Hosszúhetény felől a legegyszerűbb megmászni. A Pécs belvárosa fölött magasodó hegyekről – a Misináról és a Tubesről – madártávlatból figyelhetjük meg a történelmi várost, szép időben pedig nemcsak a Villányi-hegység, hanem Horvátország hegyei is kirajzolódnak. Érdemes még ellátogatni a szépen kiépített orfűi tavakhoz vagy a közelben megbúvó Abaligeti-cseppkőbarlangba.
A környék mind gyalogtúrázóknak, mind bringásoknak számtalan élményt kínál. Ha valaki akár csak egy hétvégét is rászán, biztosan nem bánja meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom