Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Ajtódísszel ösztönözné a nőket a kormány gyermekvállalásra

Mostantól minden édesanya kézhez kap gyermeke születése után egy ajtódíszt, amelyet otthonuk bejáratára kifüggesztve jelezheti kisbabája érkezését. Az első ajtódíszeket hétfőn, a népesedési világnapon Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át a budapesti Szent Imre Kórházban.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom tavasszal meghirdetett kezdeményezéséhez csatlakozott az első ajtódíszek átadásával.

A Simon András grafikus által tervezett, szívbe foglalt újszülöttet ábrázoló, Isten hozott! feliratú ajtódíszeket elsőként Soltész Miklós adta át kismamáknak a Szent Imre Kórház szülészeti osztályán.

Az államtitkár ezt követően a sajtó képviselőinek elmondta: az ajtódísszel is minél több gyermek vállalására kívánják biztatni a fiatalokat, az édesanyákat. "A jelzés értékű kis tábla is tükrözi az anyaság szépségét" – tette hozzá.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy az anyagi és a törvényi támogatások mellett "ugyanúgy fontos az érzelmi megerősítés, hogy a társadalom is melléálljon" a gyermekvállalásnak. Arra hívta fel a szülőket: aki részesülhet a gyermekáldás örömében, ossza meg a környezetével is ezt a boldogságot, gyermeke születésének örömét.

Sclotter Ildikó kismama újszülött kisfiát, Molnár Manó Milánt simogatja, az ajtón egy dísz az Oszd meg örömödet másokkal! elnevezésű kezdeményezés sajtótájékoztatóján, a Szent Imre Kórház Szülészeti o
Sclotter Ildikó kismama újszülött kisfiát, Molnár Manó Milánt simogatja, az ajtón egy dísz az Oszd meg örömödet másokkal! elnevezésű kezdeményezés sajtótájékoztatóján, a Szent Imre Kórház Szülészeti osztályán. Fotó: MTI

Rákóczi István professzor, a Szent Imre Kórház szülészeti osztályának vezető főorvosa arról beszélt, hogy a nő életében meghatározó esemény a szülés. Arra törekszenek, hogy a kórházban otthonos légkört és környezetet biztosítsanak, s minden kismama pozitív élménnyel térjen haza, ezért is csatlakoztak örömmel a kezdeményezéshez.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője, Túry Krisztina elmondta, hogy az újszülöttek megérkezése a közösségnek is öröm, ezért az ajtódísz motívumát viselő, fehér alapú zászlót is megrendelhetnek az önkormányzatok, kórházak, hogy a gyermekek születését minél szélesebb körben hirdessék, ne csak az elhalálozásokat.

Fejérdy Zsófia, az édesanyáknak a kórházak szülészeti osztályain ingyenesen babacsomagot átnyújtó PromoBox Kft. tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy mostantól minden babacsomagba beleteszik az újszülött megérkezését hirdető ajtódíszt is.

Az ajtódísz megtervezésére felkért Simon András grafikus azt hangsúlyozta, hogy az egyetlen, éppen ezért "megszakíthatatlan" vonallal megrajzolt embléma "jelképezi a házasság, a gyermek iránti örökkévaló felelősséget".

Olvasóink írták

155 hozzászólás
 • 155. tom_peris 2011. július 14. 23:07
  „49. norad 2011.07.11. 18:03

  Ezt a pénzt miért nem a meddő párok gyógykezelésére fordítják?

  ez a kérdés mindent elmond gondoskodó honatyáink elferdült gondolkodásáról...”
 • 154. bgrozalia 2011. július 14. 17:56
  „No , azért , a pénz sem árt ha van!!!”
 • 153. Dema 2011. július 13. 15:40
  „De a gyerek vállaláshoz, és gyártáshoz kell egy pasas is! :D”
 • 152. Kézbesítő 2011. július 13. 14:15
  „Ez már fáj ez a legnagyobb vicc! nem egy ajtódísszel kell ösztönözni hanem azzal, hogy a megélhetés jobb legyen. Az ajtódíszből nem lehet ételt venni. meg eltartani szegény kisgyermeket. Azért nem vállalnak gyereket sokan, mert nem tudnák megteremteni azt az anyagi hátteret ami kell a felneveléséhez! Jobb fizetések kellenek vagyis kellenének! Orbit Viktátor Úr meg az egész bandája álom világba él!!”
 • 151. X_Y 2011. július 13. 13:36
  „Gyerekemet ajtódíszre cserélném megegyezéssel. Ráfizetek...”
 • 150. macs 2011. július 13. 11:02
  „Olyan jó lenne, ha a gyermekvállalással kapcsolatos döntésekbe a nőket is bevonnák, mert tapasztalataim szerint a férfi politikusok és egyházi emberek kedvence ez a téma.
  Amennyiben bevonnának nőket is, akkor nagyon hamar kiderülne, hogy a látszatintézkedések nem fogják növelni a gyermekvállalási kedvet. Mondjuk sokkal többet segítene pl. a rugalmas gyermekintézmények hálózata, részmunkaidő társadalmi elfogadása. Az se lenne baj, ha a társadalom elfogadná, hogy a nők nagy része, nem csak anya akar lenni, de fontos számukra a karrier is, és ez nem főbenjáró bűn.”
 • 149. gavallér 2011. július 13. 10:06
  „A gyermek születése az nem egy ajtódísz meglétén áll vagy bukik.
  A gyermek nemzése az áll vagy bukik igék körül keresendő. Nem mai keletű a technika, de ha a nemzet kihalását
  az ajtódísz állítja meg akkor az kell tudomásul venni.”
 • 148. X_Y 2011. július 13. 04:36
  „147. unknown

  Az állam csak a javunkat akarja... De mi nem adjuk:)”
 • 147. arrival 2011. július 13. 00:31
  „Ma reggel szült egy barátnőm.
  Majd megkérdezem, kapott-e ajtódíszt.

  Ez az év vicce, komolyan...”
 • 146. unknown 2011. július 12. 18:04
  „Valahogy fogcsikorgatva mindekitől elvárható valamennyi hozzájárulás a gyógyuláshoz. Még félremagyaráznátok: a gazdaság felpörgéséhez. Ti azt várjátok, hogy az állam adjon. Az állam azt várja Tőletek, hogy lehetőségetek szerint többet adjatok. Csak erről van szó.”
 • 145. lepkehalo 2011. július 12. 16:36
  „143. unknown: Az orvosok bérét éppen a kormány tudná egy szempillantás alatt megemelni. Miért nem teszi? Talán azért, amiért a vállalkozó sem az alkalmazottét? Mert nincs miből?”
 • 144. X_Y 2011. július 12. 15:39
  „Kedves unknown!

  Tényleg nincs ezzel semmi baj - csak azt a rendszert ami így "működött" úgy hívták, hogy cucialzmus.
  Értem én hogy ezzel lehet népszerűséget szereznie Pártunknak és Kormányunknak. Csak akkor vissza kell lapozni a naptárban kb. 1971-re..tervgazdálkodás, ötéves terv meg hasonlók. Persze lehet hogy most az 1 milliárd EUR kínai hitelből "fussa". Visszafizetni meg majd valaki más fogja..”
 • 143. catroot 2011. július 12. 15:30
  „139. unknown 2011.07.12. 14:22

  Ma te vagy a kormányszóvivő?”
 • 142. unknown 2011. július 12. 14:50
  „141., 142.

  Nem hogy örülnétek, hogy a kormány valahogyan szeretné kikényszeríteni a minimálbérek emelését a nyugati bérek szintje felé. Az orvosok is azért fújtatnak, hogy keveset keresnek.”
 • 141. bélás 2011. július 12. 14:40
  „141. X_Y 2011.07.12. 14:37

  ez úgy megy hogy OVI int a varázspálcájával...
  Igen. Csak mi pont a rossz végén állunk :)”
 • 140. X_Y 2011. július 12. 14:37
  „"A kormány most hozta törvénybe, hogy a munkáltatók kötelesek valamely szinten emelni az alapbéreket 300.000 forint fizetés alatt"

  Tudod miből fogják emelni? A kirúgott dolgozókon megtakarított pénzből... Hurrá...
  Mert szerinted ez úgy megy hogy OVI int a varázspálcájával, és egyből a duplája lesz minden cég nyeresége...”
 • 139. bélás 2011. július 12. 14:25
  „Nagyon szép az ötlet.... Akár székelykaput is lehetne csináltatni ajtódísz helyett, de a mai fiatalok többsége még ha mind ketten dolgoznak is a gyerek szobáját nem tudnák berendezni segítség nélkül. Sajnos itt tartunk.
  Én nem azért nem vállalok gyereket, mert nem akarok, hanem azért mert nem tudnám neki megadni azokat a javakat, melyek szintén kellenek egy gyermek fejlődéséhez. Egy ingerszegény környezetbe csak azért hogy legyen? Mivel a magyar fizetések messze elkerülik a nyugatot, csak hitelbe gondolkozhat egy fiatal pár.
  És a záró mondatom : azért nem megyünk nyaralni, csak a laposra bébi mert apa és anya fizeti a hitelt és valamit enni is kell. Erre minek? ajtódíszért? :)”
 • 138. unknown 2011. július 12. 14:22
  „137. vári 2011.07.12. 12:32

  A kormány most hozta törvénybe, hogy a munkáltatók kötelesek valamely szinten emelni az alapbéreket 300.000 forint fizetés alatt. Most a munkáltatók, meg a Lehet Más a Politika nevű párt sírt fel, hogy ez támadás a liberális piacgazdaság elve ellen.”
 • 137. mazsolaszolo 2011. július 12. 13:42
  „130: Pontosan.
  Nem csak papírgólyát szoktak kitenni, hanem sokszor színes lufikat is: rózsaszínűt vagy pirosat a kislányoknak, kéket vagy sárgát a kisfiúknak. Nemrégiben ikrek lufijait láttam egy papírgólyával együtt, a csőrében a két lufi, rajta a név.

  Nem emiatt van gyerek vagy nincs gyerek, ez csak egy nagyon kedves és aranyos gesztus, inkább arról van szó, hogy ahol van gyerek, azt megbecsülik és arra odafigyuznak (általában), állambá´ szinten is.”
 • 136. vári 2011. július 12. 12:32
  „unknown

  "Dolgozni kell, emberek!"

  Feltaláltad a spanyolviaszt...
  Ha van is lelkiismeretesség, munkakedv, munkahely nem feltétlenül. Ha van is munkahely, olyan fizetés, amelyből el lehet tartani egy családot, nem feltétlenül...
  Egy másik fórumon nyitottak egy topikot, hogy mindenki írja le, mennyit keres. Nagyon sokan írtak minimálbérközeli összeget, sőt kevesebbet (nettó 50-60 ezer - gondolom, ők nincsenek is "rendesen" bejelentve). Ebből, családot?”
155 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: szavazatok millióit dobná kukába a Fidesz

Az MSZP szerint a kompenzációs lista megszüntetésével a mandátumot nem eredményező szavazatok… Tovább olvasom