Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Akadálymentesítés legkésőbb 2010-ig

Az önkormányzatoknak 2010-ig meg kell oldaniuk az akadálymentesítést, azonban ehhez a negyvenszázalékos önrész előteremtése nehéz – mondta tegnap a Kisalföld sajtóházában Soltész Miklós, az Országgyqlés Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottságának alelnöke.
Megyénkbeli szakmai programja keretében szerkesztőségünkbe is ellátogatott tegnap Soltész Miklós országgyqlési képviselő, Kara Ákosnak, a megyei közgyqlés alelnökének kíséretben. A honatya a közelmúltban megváltozott szociális jogszabályokról, azok hatásairól beszélt. Tájékoztatását azzal kezdte, hogy a kilencvenes évek végén elfogadott fogyaté-

kosügyi törvény határozta meg: 2005. január elsejéig az akadálymentesítést meg kell oldani. Ez azonban a legtöbb helyen nem történt meg, a cégek, az önkormányzatok e szempontból jogellenesen mqködtek. Később a szabályozás kitolta a határidőt.
Az idén februárban megint elővett törvény változtatását nemrégiben az Országgyqlés egységesen megszavazta, Soltész Miklós magyarázata szerint azért, mert az ügy megérdemli az egységes kiállást.
Helyesli, hogy a nemrég elfogadott szabályozás az akadálymentesítés határidejét előrehozta: az önkormányzatoknak azt nem 2013-ig, hanem 2010-ig kell megoldaniuk. Azonban úgy véli, hogy a negyvenszázalékos önrész, amit a törvény elvár a településektől, azok költségvetéséből nem előteremthető.
Arról is szólt, hogy a jogszabály az önkormányzati ügyfélszolgálatok akadálymentesítését írja elő, de erre szükség lenne az iskoláknál és az óvodáknál is, ahol jóval többször fordul meg egy-egy mozgássérült.
Hibának tartja még a törvényben, hogy ötven-hatvan milliárd forintnyi uniós támogatást irányoz elő az elkövetkező öt-hat évre, azonban ez az összeg bizonytalan. Szerinte az állam nem vonulhat ki erről a területről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Kupa

labdarúgás

A Magyar Kupa negyeddöntőinek tegnapi első mérkőzésein:… Tovább olvasom