Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Akadálymentesítik az uniós repülőtereket

Az Európai Parlament döntése értelmében a jövőben egyetlen európai uniós repülőtéren sem tagadhatják meg a beszállást mozgáskorlátozott, illetőleg fogyatékos utazótól, sőt: az érintetteknek külön térítés nélkül segítséget kell adni, ha ezt igénylik.
Az EU-törvényhozás elsöprő többséggel, 506-6-1 arányban fogadta el a csökkent mozgásképességűek légi utazását megkönnyítő rendeletet. Mivel a Tanács és az EP képviselői előzetesen megállapodtak a tervezet módosításában, a közlekedési miniszterek várhatóan már első olvasatban jóváhagyják a jogszabályt.

A Robert Evans (szocialista, brit) által jegyzett jelentés alapgondolata szerint "a légi szolgáltatások egységes piacának a polgárok javát kell szolgálnia. Ezért a fogyatékkal élő és a csökkent mozgásképességű személyek számára biztosítani kell a légi közlekedéshez való, mások lehetőségeivel összehasonlítható hozzáférést, függetlenül attól, hogy a csökkent mozgásképességet fogyatékosságuk, koruk vagy más tényező okozza".

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a rendeletet a csökkent mozgásképességűeken túl kiterjesztették a fogyatékkal élőkre, így például a vakokra, gyengénlátókra, siketekre és halláskárosultakra, valamint az értelmi fogyatékosokra is.

Az elfogadott szöveg szerint a repülőtereken díjmentesen "nyújtandó segítségnek többek között lehetővé kell tennie, hogy a fogyatékkal élő és a csökkent mozgásképességű személyek a repülőtér egy megjelölt érkezési pontjáról eljussanak a repülőgépig, továbbá a repülőgéptől eljussanak a repülőtér egy megjelölt távozási pontjáig". Szükség esetén segíteni kell tehát a rászorulóknak például a be- és kiszállásnál, a csomagok leadásánál, a becsekkolásnál, és lehetővé kell tenni a liftek, vécék akadálymentes használatát is. Fontos tudnivaló azonban, hogy aki ilyen segítséget szeretne igénybe venni, erről 48 órával az indulás előtt értesítenie kell majd a légitársaságokat.

A rendelet hatálya az évi 150 ezernél több utast fogadó repülőterekre terjed ki. A repülőtér vezetése felelős azért, hogy elérhető legyen a szükséges segítség, de a szolgáltatást külső cég is nyújthatja. A költségeket, a repülőtereket használó légitársaságoknak kell állniuk.

A légi fuvarozó csak akkor tagadhatja meg a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személy beszállítását, ha ez az "előírt biztonsági követelmények teljesítéséhez szükséges" vagy "ha a repülőgép vagy ajtóinak mérete a fogyatékkal élő vagy a csökkent mozgásképességű személy beszállítását vagy szállítását fizikailag lehetetlenné teszi". Ez utóbbi esetben is alternatív megoldást kell felajánlani az utasnak. Akitől fogyatékossága, csökkent mozgásképessége miatt tagadták meg a beszállást, költségeinek teljes megtérítését kérheti, illetve pótdíjmentesen foglalhat jegyet más gépre.

A rendelet húsz nappal a kihirdetése után lép hatályba. Erre várhatóan 2008 elején kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klasszikus női szépség – hajban elmesélve

Minden év legrangosabb seregszemléjén, a Wella Day-en bemutatott show összeállításában… Tovább olvasom