Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Akár családi ház is készülhet fűzfából

Folytatás az 1. oldalról.

Mint azt a tábor vezetője, Szabó Miklós elmondta, a bújócskát több hasonló építmény is követni fogja.
– Nyugaton több évtizedes múltra tekint vissza az élőfa-építészet, sőt, több évszázados próbálkozásokról is tudunk. Sopronban a Castanea Környezetvédelmi Egyesület tűzte ki célul népszerűsítését – fejtette ki dr. Bárány András mérnök, aki a kezdeményezés mellé állt.
– Nyugaton családi házak, garázsok, csarnokok, sőt, templomok is születtek már az élőfa-építészet alkalmazásával. Ilyen célra erős gyökeresedési hajlammal bíró, gyorsan növő fákat válasszunk, így a nyár- és a nyírfát, az égert, a hársat, a juhart, de a szakértők szerint a fűzfa a legkiválóbb.

Speciális módon kötik össze

– Az élő fákból felneveléssel, oldalvágásokkal gyakorlatilag bármilyen építmény létrehozható – folytatta dr. Bárány András. – A ház alaprajza mentén, méterenként elültetünk egy-egy fűzet, az oldalágakat speciális módon összekötjük, így kapjuk meg a váz, illetve a tetőzet szerkezetét.

Összkomforttal is elláthatjuk

A „kívül erdő, belül ház” akár összkomforttal is ellátható, hiszen a szigetelés mellett hőtároló réteg is felvihető az élőfa-építészet alkotásaira, bevezethető a víz, az áram, a csatorna. Ha pedig azt szeretnénk, hogy a fa ne nőjön tovább, akkor speciális vágásokkal ez is megoldható. Az alig egyméteres fűzek tíz év múlva 20–25 méterre magasodnak, ugyanakkor 2–3 év múlva már vázszerkezetként használhatók a gallyak. Ez a lehetőség parkok, közterületek természetbarát létesítményeinek – pavilonok, várók és így tovább –, megalkotását is eredményezheti, ösztönözve a minél több zöldfelület létrejöttét.
– A helyi városrendezési tervek, illetve szabályozások között egyelőre nyoma sincs az élőfa-építészetre vonatkozó előírásoknak, bár úgy tűnik, előbb-utóbb foglalkozni kell a kérdéssel – válaszolta érdeklődésünkre Kuslits Tibor, Sopron főépítésze.

Esetenként döntenek

– Ezen túlmenően azt is meg kell vizsgálni, komolyabb létesítmény vagy családi ház „élőfa-építészeténél” a létező műszaki előírások mennyiben alkalmazhatók az újfajta építési kivitelezések során. Az építésügyi hatóság esetenként dönt erről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomtalanítás

Bágyogszovát. A Rekultív kft. lomtalanítást tart a településen július 3-tól július 8-ig. Az… Tovább olvasom