Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Akár haza is jöhet a külszolgálatban megsérült katona

Akár haza is jöhet a külszolgálatban megsérült katona, mert ezt a honvédség minden esetben felajánlja a sérülteknek - mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője vasárnap.
Afganisztánban egy magyar katonai konvojt gránátvetővel támadtak meg vasárnap délelőtt. Két katona sérült meg, egyikük súlyos, társa könnyebb sérülést szenvedett.

Bocskai István szóvivő szerint ebben a konkrét esetben nincsen szükség arra, hogy előbb hazajöjjön az artériás sérülést szenvedett százados, mert hamarosan letelik féléves szolgálata, így - ha a gyógykezelésre még szükség lesz - az már itthon folytatódhat.

A magyar katonák négy amerikai harcjárműben (Humvee) haladtak a csapat központja, a Baglán tartományban lévő Puli Kumri felé, amikor megtámadták őket. A merénylők lesállásból lőttek rá gránátvetővel (RPG) a menetoszlopra; a lövedék a második autó jobb oldali ablakát találta el, így az első ülésen utazó szakaszparancsnok és a sofőr sérült meg - mondta el a szóvivő.

A második lövedék - a katonák gyors reakciójának következtében - már két autó között repült el, így az nem talált - tette hozzá.

A gránátvető lövedéke úgynevezett kumulatív robbanófejet tartalmazott, ami úgy fejti ki hatását, hogy, amikor találkozik a páncélzattal, megolvasztja azt, így hatolva át rajta, és csak azután robban. Ebben az esetben azért nem az erősen páncélozott harcjárműben robbant a töltet, mert elvesztette energiái jó részét, mire sikerült keresztülfúrnia magát a páncélzaton - magyarázta a szóvivő.

Bocskai István szólt arról is, hogy azokra az esetekre, amelyek komoly lelki megterhelést okoznak a katonáknak, mint például egy ilyen támadás, a honvédség pszichológusokat alkalmaz. Afganisztánban is van csapatpszichológus, akire - a tábori lelkész mellett - számíthatnak a katonák.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. február 07. 18:00
    „,,Bocskai István szólt arról is, hogy azokra az esetekre, amelyek komoly lelki megterhelést okoznak a katonáknak, mint például egy ilyen támadás, a honvédség pszichológusokat alkalmaz."
    Nálunk meg eleve csak alkalmas embereket visznek ki akik nem esnek kétségbe ha felrobban alattuk egy gránát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a február 7-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom