Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Aki tud, menjen vissza dolgozni

Újdonság: három évre kérheti a rokkantnyugdíja 120 százalékát, akinek károsodott az egészsége, de újra munkába állna. A rehabilitációs járadék ideje szolgálati időnek számít.
A nyugdíjbiztosító közös néven – egészségkárosodáson alapuló ellátás – emlegeti januártól a rokkantsági ellátásokat: az eddigi rokkantsági nyugdíjat és az új rehabilitációs járadékot. A rehabilitációs járadékra az jogosult, aki 50-79 százalékos egészségkárosodást szenvedett, és foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, kereső tevékenységet nem folytat, vagy legalább harmadával visszaesik a keresete a károsodás miatt.

A rehabilitációs járadékot a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságon kell kérvényezni, de interneten is kérhető. Csatolni kell hozzá: az egészségi állapotra, gyógykezelésre, rehabilitációra vonatkozó háziorvosi, szakorvosi véleményt vagy zárójelentést, valamint az üzemorvos tájékoztatóját a munkavégzés körülményeiről. A rehabilitálhatóságot az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) állapítja meg. Ha minden feltétel teljesül, a járadék legkorábban az igénybejelentés napjától állapítható meg.

A rehabilitációs járadék összegét a III. csoport szerint járó rokkantsági nyugdíjjal megegyező módon állapítják meg, de annál jóval magasabb az összege: magánnyugdíj-pénztári tagságtól függetlenül a rokkantsági nyugdíj 120 százaléka. A rehabilitációhoz szükséges időtartamra állapítható meg, ám van felső határa: három év, és nem hosszabbítható meg. Ha a munkavállalás nem sikeres, akkor a járadékos – egészségi állapotától függően – rokkantsági nyugdíjra, munkanélküli vagy szociális ellátásra válik jogosulttá. A siker érdekében a járadékos köteles együttműködni a munkaügyi központtal. A járadékból személyi jövedelemadót nem kell fizetni, de nyugdíjjárulékot igen, viszont a rehabilitáció ideje szolgálati időnek minősül.

Olvasóink írták

 • 5. Cseter János 2008. január 14. 15:52
  „A rokkantakat minden harmadik évben felülvizsgálják az OOSZI szakemberei.De előfordúlt már hogy rendkívüli esetekben is behívták a rokkantosítottakat felülvizsgálatokra! Sőt voltak olyanok is akiknek az állapotváltozásuk nélkül kevesebb %-ot állapitottak meg és elvették a rokkant nyugdíját! Gondololom rövidesen bele is haltak a munkába.
  Persze se erről se arról nemm írhat a sajtó,hogy hány rokkantnak kellet a megmaradt egészégét kockára tenni, bíróságra vinni az ügyét, hogy visszakapja a jogos rokkantsága miatt a nyugdíját! Sőt azt sem lehetett olvasni, hogy a "téves diagnózis" vagy a szándékos kirugás az elláto rendszerből kapott e valaki ejnye-ejnye fedést! vajon háhy sorstárs lett ezen eljárások miatt még betegebb? A sajtó erről miért nem számol be? De ha az olvasó társaim ismernek olyan eseteket aki visszaél a rokkantosításokkal miért nem jelzi a hatóságokinak? Csak itt bátor név nélkül , különben meg engedi hagy fossza vele a többi rászorulókat?”
 • 4. utopia 2008. január 14. 13:29
  „Tisztelt Csete János úr
  7-8 évvel ezelőtt igenis voltak olyan orvosok, akiknek ha fizettél, elintézték a rokkant nyugdíjat. (édesapámnak is felajánlotta az üzemorvos mikor bekerült a létszámleépítésbe,
  az óta is dolgozik máshol). De mondja már meg nekem, hogy tudott az a kollégám egésznap
  15-30kg-os csomagokat kézi erővel emelgetni, pakolni, aki a gerincbántalmai miatt rokkant nyugdíjas! De ott van az a pánikbeteg munkatársam, aki elmondása szerint, ha nem a megszokott, útvonalon jön dolgozni, akkor rohama lesz. Ugyan akkor a barátnőivel, szabad idejében szórakozni, vásárolgatni el tudott, menni, a külföldi nyaralásairól nem is beszélve. Én nem akartam a rokkant nyugdíjasokat bántani, (ismertetségi körömben is sajnos sokan vannak), de igen is léteznek e fent említett ,,rokkant" nyugdíjasok is.”
 • 3. dodo 2008. január 14. 10:50
  „Már megint a legdolgosabb és leszorgalmasabb társadalmi réteget próbálják lehetetlen helyzetbe hozni! Mutassatok egy olyan csoportot, ahol 800000-ből 300000 rokkant. It él(ősködik) közöttünk (rajtunk)! Szinte automatikusan 18 évesen rokkanttá nyilvánítják őket. És miért? Mert ők az egyetlen faj , amelyik már ilyen fiatalon annyit dolgozott, hogy belerokkanz!”
 • 2. Cseter János 2008. január 14. 10:27
  „EBBEN A ROVATBAN NEM KÖTELEZŐ HAZUDNI! Rokknatak nem a jó dolguk miatt lettek rokkantnyugdíjasok! Persze bizonyítékok nélkül lehet bár mit mondani a valóság ellenére! A hét törpe közt csupán a Kuka hiszi el, hogy a válsaztani lehetett a munkanélküliség és a rokkantnyugdíj között! Ilyen marhaságot, csak a Gyurcsány és az MSZP szekértolói találtak ki a lakósság metévesztésére! Még szerencse, hogy a normális emberek az eszükhőz érti, máskép már régen forradalomtört volona ki ekkora és a többi hazugságaik miatt! Példa rá, hogy volt egy két gazember, akik megjátszották e pénzforrási lehetőséget, de azokat hamar fel is számolták ,megbüntették! A többit meg csak jóindulatból fizeti a Társasdalombiztosító? Arról híres?”
 • 1. utopia 2008. január 14. 07:36
  „Sokan a munkanélküliség helyett mentek rokkantsági nyugdíjba. Szép és jó dolog, hogy vissza velük a munkaerő piacra, de hol vannak a munkahelyek!! Mint rokkant nyugdíjas még munkához is könnyebben juthat és nem csak feketén! Volt munkahelyemen 12 főből csak hárman nem voltunk rokkant nyugdíjasok, annak ellenére, hogy komoly fizikai munkát kellett végezni. A munkáltató támogatást kapott utánuk, ha ez már nem járt, jöhettek az új kollégák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megriadt lovak vágtáztak Sopron forgalmas utcáin

Megriadt lovak vágtáztak végig szombaton késő délután Sopron forgalmas utcáin. Az egyik állat egy… Tovább olvasom