Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Akik gazdaudvarról árulnak

Idén jelent meg az a rendelet, amely engedélyezi a termelőknek, hogy kis mennyiségben saját gazdaságukban, lakóhelyükön árusítsanak tojást, mézet, sajtot, amennyiben eleget tesznek az előírásoknak. Csongrád megyében már nyolcvanan kaptak engedélyt.
Fotó: Schmidt Andrea
A kistermelő a saját gazdaságában előállított alapanyagot feldolgozatlan és feldolgozott formájában egyaránt árusíthatja egy idén hatályba lépett rendelet szerint. Ennek értelmében háznál lehet – akárcsak Nyugat-Európában – feldarabolt zöldséget, mézet, savanyúságot, termesztett gombát, tojást, kecskesajtot, kolbászt, baromfihúst eladni, ugyanakkor kiskereskedelmi értékesítésre nem lehet a terméket továbbadni. Nem engedélyezik azt sem, hogy a sertés, szarvasmarha, juh, kecske friss húsát háznál adják el a gazdák.

A Csongrád Megyei Agrár Kht. segít a rendelet értelmezésében. Seprenyiné Erdei Gizella fejlesztési menedzser elmondta, a közeljövőben kétnapos képzést tartanak az úgynevezett gazdaudvaron való élelmiszer-előállításról és -értékesítésről, erre már várják a jelentkezőket. A témáról kézikönyvet is kiadnak. Fontos ugyanis, hogy a jogszabályt helyesen értelmezzék a termelők, és betartsák az összes rendelkezést.

A kistermelőt először az állatorvos veszi nyilvántartásba, ő ellenőrzi, hogy a kérdéses termékek előállítására megfelelők-e a körülmények. Ezután következik a regisztráció – 15 ezer forintos díj befizetése ellenében – a kerületi főállatorvosi hivatalnál, amely azt a megyei állat-egészségügyi állomásra továbbítja. Az állomás adja meg a gazdának a regisztrációs számot.

A rendelet meghatározza, mi számít kis mennyiségnek, és arról is szól, ki árusíthat a gazdaudvaron. A jogszabály a társas vállalkozásokat kizárja, csak természetes személyek, őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók értékesíthetik háznál saját termékeiket. Nekik viszont szigorú hatósági ellenőrzésre kell számítaniuk, minden előírásnak meg kell felelniük.
A rendelet abban segít, hogy a házi ízeket, specialitásokat keresők ellenőrzött termékeket vásárolhassanak, a termelők pedig legálisan árusíthassák termésüket, készítményeiket, növelve egy település, térség idegenforgalmi vonzerejét is.

Csak természetes személyek, őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók értékesíthetik háznál saját termékeiket. Fotó: Schmidt Andrea

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen pontvesztés nélkül

Tovább olvasom