Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Akik már jelentkeztek a Presztízs Díjra

A két héttel ezelőtt meghirdetett Délmagyarország Presztízs Díjra már mind a hat kategóriában jelentkeztek cégek, illetve vállalkozók. A lapunk által alapított elismerés három éve alatt most először méreti meg magát makói vállalkozás, a Szent Gellért étterem és borház, amelynek tulajdonosa egy politikusból lett vendéglős. Megkérdeztünk a Mórakert szövetkezet projektmenedzserét is arról, hogy az ország első elismert tész-ében miért döntöttek úgy, hogy megméretik magukat a Presztízs Díjra pályázva. A gazdasági elismerésre egyébként még egy hónapig lehet jelentkezni.
A Szent Gellért étterem és borozó gasztroturisztikai célponttá válhat. Fotó: Szabó Imre
Azért jelentkeztünk, mert ez a díj azokat a vállalkozásokat igyekszik reflektorfénybe állítani, amelyek elébe mennek a fogyasztói igényeknek, mindig képesek megújulni és többet nyújtani – mondta el lapunknak a makói Szent Gellért étterem és borozó vezetője, Mihály Zoltán. A vendéglő az év középvállalkozása kategóriában pályázik lapunk Presztízs Díjára.

A családi vállalkozást Mihály Zoltán – aki egyébként Makó rendszerváltás utáni első szabadon választott parlamenti képviselője volt a Magyar Demokrata Fórum színeiben – 1998-ban alapította. Sokévi szünet után éppen most tért vissza a közéletbe: feloszlatása után ő szervezi újjá a pártot Makón. A vállalkozás eredetileg tájjellegű termelői borokat kínáló borozó volt – ma már vendéglő is, hat embernek és két félállású ételfutárnak ad munkát. Elsősorban hagyományos makói, Makó környéki paraszti ételeket kínál azoknak, akik felkeresik. Pályázati anyagát még nem nyújtotta be, ám azt elmondta lapunknak: a vállalkozás bemutatásában arra helyezi a hangsúlyt, hogy mindig kész a megújulásra: rendezvényeket szervez és folyton pályázik, próbálja a cég profilját bővíteni, gazdagítani. A politikusból lett vendéglős távlati elképzelése az, hogy az étterem és borozó olyan gasztroturisztikai célpont legyen, ami önmagában is vonzó lehet az ide látogatóknak.

Mihály Zoltán úgy véli, a Presztízs Díj igen rangos elismerés, hiszen független, szakemberekből álló zsűri fogja elbírálni a jelentkezők pályázatait. Természetesen örülne a sikernek, de ha nem nyer, akkor is azt fogja mondani a végén, hogy érdemes volt benevezni, mert a kívülállók szakmai véleménye értékes tapasztalatokkal járulhat hozzá a további fejlesztések megtervezéséhez.

Az év vállalkozása kategóriában pályázik az idei Presztízs Díjra a Mórakert Termelői Értékesítő Szövetkezet. Az ország első elismert tész-eként számon tartott Mórakert vezetése már hosszú ideje figyelemmel kísérte a Délmagyarország Presztízs Díjával kapcsolatos híreket. Feltűnt a menedzsment számára, hogy a nívós elismerés hatalmas ismertséget jelentett a díjazottak számára a régióban – indokolta lapunknak Seller Péter projektmenedzser azt a döntést, hogy a szövetkezet idén megméretteti magát a pályázaton.

A Mórakert évi 40 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz. Fotó: Frank Yvette
Az 1995-ben alapított Mórakert, amelynek éves árbevétele meghaladja a 6 milliárd forintot, egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy már ne csak termékei, hanem maga a szövetkezet is ismertté váljon. Idén márciusban elnyerték a Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díjat, amelyet március 15-én a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban adtak át. Egyre több kiállításra neveznek be és érnek el helyezéseket.

A Mórakert évi 40 ezer tonna árut, zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz, mintegy száz főnek biztosít állandó foglalkoztatást. A tagok száma már közelíti a 750-et, a szövetkezettel kapcsolatban álló beszállítók, mezőgazdaságból élő, zömmel homokhátsági családok száma két és fél ezer. A szövetkezet gazdálkodásának alapelve, hogy az árrésből fedezzék a költségeket, és csak csekély nyereséget képeznek, amely a beruházások önerejét adja. A fejlesztések forrásait ugyanis pályázatokon teremtik elő. A közelmúlt legnagyobb beruházásaként tartják számon a 2004-ben átadott Homokhát térségi zöldség tárházat, amelynek 6 ezer négyzetméterén 10 ezer tonna árut képesek tárolni. Ezen beruházás költségeit négy sikeres pályázat fedezte, egy ötödik uniós pályázat segítségével pedig még egy 1700 négyzetméteres csarnokot is építettek Mórahalmon.

További információ a Presztízs Díjról telefonon: 62/567-857 (Pintér Melindánál), 62/567-831 (Fekete Kláránál), illetve az interneten: www.presztizs.delmagyar.hu

Sz. I. M.–F. K.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tevez bemutatkozott

labdarúgás

Az argentin Carlos Tevez bemutatkozott a West Ham Unitedben, amely … Tovább olvasom