Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Akikért a dal szólt

Emlékkoncerten tisztelegtek tűzoltók, hozzátartozók, barátok az egy évvel ezelőtti műegyetemi lőtértűz oltásakor hősi halált halt tűzoltók előtt augusztus 8-án a Műszaki Egyetem K épülete előtt – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól.

Horváth Ákos hadnagy, Pintér Gábor főhadnagy és Reppmann Károly hadnagy 2006. augusztus 8-án vesztette életét a budapesti Műszaki Egyetem pincéjében működő lőtéren keletkezett tűz oltásakor. Azon az estén kigyulladt a lőszerfogó gumifal, a tűz oltását nehezítette a sűrű, átláthatatlan fekete füst, ami miatt csak tapogatózva tudtak előrejutni a tűzoltók. A három lánglovag eltévedt a füstben, légzőkészülékükből kifogyott a levegő, életüket a gondos orvosi segítség sem tudta megmenteni. A tragédiát követően a két hadnagyot és a főhadnagyot dr. Lamperth Mónika akkori önkormányzati és területfejlesztési miniszter hősi halottá nyilvánította.

Egy évvel Magyarország tűzoltó történetének legtragikusabb oltása után a Flórián Band szervezésében emlékkoncertet rendeztek a K épület előtti parkolóban. Már jóval a koncert kezdete előtt az ország minden tájáról gyülekeztek a tűzoltó kollégák, pólóik feliratainak tanúsága szerint érkeztek lánglovagok például Sopronból, Lentiből, Üllőről, Monorról, Pilisszentlászlóról, Zalaegerszegről. A legtöbben virágot, koszorút, mécsest hoztak, melyeket elhelyeztek a Műegyetem aulájában lévő emléktáblánál. Akadtak, akik lementek megnézni a rossz emlékű lőteret is. A hősi halottakra emlékezve elhelyezték a kegyelet virágait a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság vezetői, munkatársai és természetesen a társszervek képviselői is.

Az emléktáblához vezetett Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter első útja is. A tárcavezető dr. Tatár Attila tű. altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató, dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy, Hoffmann Imre tű. Dandártábornok főigazgató-helyettesek, valamint dr. Bende Péter tű. Vezérőrnagy kíséretével hajtott fejet a három elhunyt tűzoltó előtt, és fejezte ki részvétét a helyszínen tartózkodó családtagoknak.

A koncertet levezető Marosi Antal újságíró bevezetőjében arról beszélt, hogy tűzoltóvá lenni sok-sok gyermek álma, és akadnak jónéhányan, akik be is teljesítik ezeket az álmokat. Ők a valóságban rádöbbenhetnek, hogy ez a munka nagyon kemény, és néha bizony reménytelen. A tűzoltóvá váló egykori álmodozók értékrendje megváltozik, mások lesznek, mint a többi civil: megtanulják, hogy saját magukon kívül csak a bajtársakban bízhatnak. Ez a kapcsolat jóval több, mint egy munkatársi viszony, a bajtársak szinte egy testet alkotnak - ha az egyiket sérülés éri, az a többinek is fáj. A tűzoltók névtelenek, arcukat sisak takarja, nevüket csak akkor ismerjük meg, ha baj éri őket. Az emlékkoncertet a szervezők a tavaly augusztusban elhunyt kollégákon kívül az összes tűzoltó áldozatnak is ajánlották.

A színpadra lépő művészek sorát Takáts Tamás (Karthagó, Dirty Blues Band) nyitotta, őt Török Ádám (Mini) követte, majd Kalapács József (Pokolgép, Madách Színház) énekelt.

Dóra László vezetésével a Központi Tűzoltózenekar Manfred Schneider: Tea Work, Jay Bocook: Queen in Concert és The Blues Brothers Revue című műveit adta elő, melyeket a több száz fős közönség vastapssal jutalmazott. A három könnyebb műfajú szerzeményt követően a zenekar Bach: Sinfonia a 156. kantátából című művével emlékezett az elhunyt tűzoltókra. A Tűzoltózenekart a Máté Péter Emlékzenekarral színpadra lépő Leslie követte, majd Vörös István (Prognózis) énekelt és gitározott. Őt Révész Sándor (Generál és Piramis) és Várkonyi Mátyás (Generál, Rock Színház) váltotta, majd Kozma Orsié (Jazz+Az, Cotton Club Singers) lett a mikrofon.

Az emlékkoncertet a Florián Band előadása zárta. Szép álmokat Budapest című számukat a Központi Tűzoltózenekarral és Leslie-vel együtt adták elő, nagy sikert aratva a dallal.

A koncert végén a helyszínen lévő tűzoltóautók kék lámpájuk bekapcsolásával, némán tisztelegtek az elhunyt tűzoltók emléke előtt.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. augusztus 9.

Gy. Mészáros Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul receptbeküldő játékunk!

Ismét útjára indítjuk receptbeküldő versenyünket, melyet karácsonykor a Délmagyarország és a… Tovább olvasom