Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Akiket nem érint a megszorítás

Átlagosan havi kétszázezer forinttal több fizetést kap az államtitkárok túlnyomó többsége, mint amennyi az állami vezetői illetményekről szóló törvény szerint nekik járna. A Miniszterelnöki Hivatal elismerte, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő a többség illetményét 20-25 százalékkal "eltérítette". A miniszterelnök szintén ennyivel kap többet, mint korábban.

A korábbinál átlagosan 20-25 százalékkal magasabb fizetést kap Gyurcsány Ferenc kormányfő, illetve a szaktárcákat vezető miniszterek egyedi döntése alapján a kormány államtitkárainak és szakállamtitkárainak többsége - erősítette meg tegnap a Népszava információját a Kormányszóvivő Iroda. Az államtitkárok bére azért lett a lap számára „gyanús", mert a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) honlapjára felkerült az államtitkároknak és szakállamtitkároknak törvény szerint járó illetmény összege: bruttó 949.500 forint, illetve bruttó 712.100 forint. Több képviselői mandátummal is rendelkező államtitkár (Arató Gergely, Csizmár Gábor, Gál J. Zoltán, Gőgös Zoltán, Horn Gábor, Iváncsik Imre és Újhelyi István) azonban február végén benyújtott vagyonbevallásában ennél több fizetést, havi bruttó 1.139.300 forintot tüntetett fel. Az uniós források felhasználása fölött őrködő, idén január elején kinevezett öt új képviselő-államtitkár plusz juttatásának nagysága csak jövő évi vagyonbevallásukból derül ki, Kovács Kálmán környezetvédelmi államtitkár pedig nem töltötte ki a vagyonbevallás "B" részét.

A nem politikus államtitkárok "állami vezetőként" bérüket nem kötelesek feltüntetni bevallásukban, így esetükben nyilvános forrásból nem tudható meg, hogy a törvényben szereplőnél magasabb bérért dolgoznak-e. A szóvivői iroda összesítéséből viszont az derül ki, hogy a 20 államtitkárból 15-nek, míg a 48 szakállamtitkárból mindnek magasabb a bére a MeH honlapján közzétett adatnál. A Kormányszóvivői Iroda Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontjára hivatkozva ugyanakkor csak összesített adatokat adott arról, hogy hányan kaptak az állami vezetők közül kiemelt fizetést, azt azonban, hogy név szerint kinek mennyivel utalnak többet, nem közölték. Péterfalvi állásfoglalására hivatkozott a szóvivői iroda akkor is, amikor két héttel ezelőtt a kormányfő új politikai főtanácsadóinak bérét viszont név szerint nyilvánosságra hozta. A helyzet azért faramuci, mert miközben a szóvivői iroda személyiségi jogokra hivatkozással nem ad(hat)ja ki a pontos adatokat, az érintett államtitkárok többsége köteles azt vagyonbevallásában nyilvánosságra hozni.

A szóvivői iroda összesítése szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő 20-ból 15 államtitkár esetében élt a 2006. évi LVII. törvényben kapott felhatalmazással, azaz nekik egyedi elbírálás alapján, "át nem ruházható hatáskörében", emelt illetményalapot állapított meg. (Ilyen "béreltérítés" a törvény szerint miniszternek nem adható.) A jogszabály alapján a kormányfő által adható maximális 30 százalékos pluszt Gyurcsány senkinek nem ítélte meg, a többség 25, illetve 20 százalékot kapott (ebbe a körbe tartoznak a "politikus államtitkárok"). A szaktárcákat vezető miniszterek pedig mind a 48 szakállamtitkárnak megítélték a szóvivői iroda által illetmény "eltérítésnek" nevezett egyedi béremelést. Bár a Kormányszóvivői Iroda arra nem tért ki, hogy név szerint ki és milyen indoklással kapott "illetményeltérítést", Szetey Gábor a kormány személyügyi államtitkára kérdésünkre elmondta, az eltérítés mértéke az államtitkárok és szakállamtitikmárok körében tavaly még egységes volt. Idén januártól viszont a kormányfő, illetve a szakminiszter a 2006-os teljesítmények alapján differenciált eltérítést állapított meg számukra.

(nepszava.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jégtánc az élete Regőczy Krisztinának

Regőczy Krisztina az ország és a világ egyik első számú jégkorcsolyázója, profi sportpályafutása… Tovább olvasom