Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Akinek a Nap ad áramot

Makó - Húsz éve az energiatakarékosság a hobbija egy hatvanesztendős makói varrógépszerelőnek, Károlyi Györgynek: az áramot napelemekből nyeri, nagy hatásfokú fagázosító kazánnal fűt és hamarosan a meleg vizet is napkollektorok biztosítják majd a háznak. Bár sokan csodabogárnak tartják, amiért minderre milliókat költött, azt mondja, a beruházás idővel megtérül és ez a jövő.

Három éve tetőn elhelyezett napelemek adják az elektromos áram jelentős részét a makói Károlyi Györgynek. Azok, akik a Petőfi utcai ház mellett sétálnak, olykor találgatják, mi célt szolgálnak a városban még mindig kuriózumnak számító berendezések – a legtöbben tetőablaknak nézik. Mint megtudtuk, az összesen nyolc darab készülék egy azóta megszűnt magyar–amerikai vállalat terméke, együtt összesen 320 watt elektromos energiát termelnek óránként. Ezek fedezik a négyszobás, nagy méretű polgárház áramigényének több mint harmadát: innen kap áramot minden villanykörte, de a napelemekről működnek a hűtő és a mosógép kivételével a háztartási eszközök is, így például a fűtőrendszer keringető szivattyúja és a tévé és a rádió. Az elektromos energiát akkumulátorokban is gyűjti, így borús idő esetén is marad mintegy kétheti tartaléka. Persze hálózati áramot is használ, erre azonban havonta alig ötezer forintot költ. A napelemek annak idején félmillióba kerültek, a rendszer kiépítésén maga dolgozott sokat. Úgy számolja, minderre nagyjából egymillió forintot költött.

Fűtés és meleg víz – ugyancsak olcsón

Károlyi György otthonában nem csak a napelemek szolgálják a spórolást: a fűtést például nyolcvan-kilencven százalékos hatásfokú fagázosító kazánnal oldja meg a hűvösebb napokon; mint mondja, számításai szerint százezer forint árú fával kitelelhet vele úgy, hogy húsz fok mindig lesz a szobákban. A használati meleg vizet pedig jövőre újra napkollektorok biztosítják nála. Azért szerelte le a berendezéseket idén, mert bővíti, fejleszti a rendszert: egy négy-ötezer literes tartályt kapcsol hozzá, amivel a tél derekáig biztosan lesz negyvenfokos vize.

Károlyi György Makón úttörőnek számít az energiatakarékos, környezetkímélő technológiák alkalmazásában: húsz éve foglalkozik vele, és szinte minden megtakarított pénzét erre költi. Hogy miért jutott ez eszébe a civilben varrógépszerelőként dolgozó férfinak? Mondhatni családi indíttatásból, nagybátyja, Imre László műegyetemi professzor ugyanis a Magyar Napenergia Társaság elnöke, mi több, hosszú ideig a hasonló nemzetközi szervezet elnöke is volt. Károlyi Györgynek mostanra természetesen sok követője akadt Makón, ugyanakkor nem kevesen nézik mindmáig különös hobbija miatt csodabogárnak – még a felesége is. Ő viszont azt mondja: bár csak remélheti, hogy megéli, mire ezek a beruházások teljesen megtérülnek, ez jelenti a jövőt, az energiaárak ugyanis rohamosan emelkednek. Megjegyzi: Ausztriában már összesen hárommillió négyzetméternyi napelem működik, és ezek együtt valamivel több energiát termelnek, mint a paksi atomerőmű. Ugyanakkor nem érti, hogy miközben hivatalos fórumokon rengeteget beszélnek arról, milyen fontos a megújuló energiaforrások használata, Magyarországon miért nem támogatja az állam az övéhez hasonló beruházásokat. 


Szabó Imre
 www.delmagyar.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asperger-szindróma

Ferkó nagycsoportos óvodás volt, amikor az óvó nénik kétségbeesetten panaszkodtak szüleinek. A… Tovább olvasom