Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Aktuális probléma: a frontérzékenység

Mi az oka a "fronthatásoknak", melyek a jellemző panaszok és hogyan lehet ezeket eredményesen kezelni?

A civilizációs ártalmak – a túlzott stressz, az állandó időhiány, a súlytöbblet és a mozgásszegény életmód – részeként egyre növekszik azoknak a száma, akik az időjárás változásaira fokozottan érzékenyek.

A hideg- és melegfrontok szervezetre gyakorolt hatásával az orvosmeteorológia foglalkozik, a fronthatások pedig a vegetatív idegrendszeren keresztül nyilvánulnak meg.

Az idegrendszer azon része, amely a frontérzékenységért felelős, az úgynevezett hypothalamus. A hypothalamus felelős a nem tudatos élettani folyamatokért, mint a szívdobogás, a légzés, a vérnyomás, az emésztés, a testhőmérséklet, a hormonháztartás és a regenerálódás, vagyis legfőbb szerepe a szervezet egyensúlyi állapotának fenntartásában van.

Fejfájás, ingerlékenység

Amennyiben – elsősorban stressz hatására – már amúgy is kimerülőben van az idegrendszer, úgy ez a kényes egyensúly könnyen megbomlik, és az illető érzékenyebb lesz a fronthatásokra. A kiegyensúlyozott, egészséges emberek tehát kevésbé érzékenyek ugyan, de kismértében ők is megérezhetik az időjárás-változást.

A magyar népesség többsége a melegfrontra érzékeny. A melegfrontot az arra érzékenyek már a front megérkezése előtt megérzik, míg a hidegfront csak érkezésekor okoz panaszokat.

Melegfront hatására csökken a figyelem, a koncentrálóképesség. Gyakran jelentkezik fejfájás, álmatlanság, ingerlékenység.

Hidegfronti hatás

A krónikus testi betegségben szenvedők – mint a cukor- vagy pajzsmirigybetegek – állapota rosszabbodhat, és a fertőző betegségek is ilyenkor hajlamosabbak a fellobbanásra.

Hidegfronti hatásként szédülés, fejfájás, álmosság léphet fel, megnyúlik a reflexidő. Ilyenkor például érdemesebb nagyobb féktávolságot hagyni vezetés közben. Régi tapasztalat, hogy a magas vérnyomásban szenvedők hidegfront során kapnak agyvérzést, ilyenkor lépnek fel bénulások vagy derül fény addig fel nem derített magas vérnyomásra. Jelentősen megszaporodnak a műtéti komplikációk, szövődmények. A gondolkodási folyamatok lelassulnak, nehézkessé válnak.

Kezelni a betegséget

A szervezet minél inkább kipihent állapotban van, ha testi betegségek nincsenek vagy egyensúlyban vannak a rendszeres kontrollálás következtében, annál kevésbé viselik meg a fronthatások szervezetünket. A fáradt, túlterhelt, stressztől meggyötört embert azonban további megterhelésként érik a frontok. Ez ellen – amennyiben lehetséges – életmód-változatással, több pihenéssel, de legalább az ismert problémák – depresszió, pánikbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség – egyensúlyban tartásával lehet védekezni.

Dr. Radics Judit
pszichiáter, magatartás-terapeuta főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három százalékkal nő a GDP

Az idén 3 százalékkal nő a GDP, a lakossági fogyasztás stagnál, a beruházások 4 százalékkal bővülnek… Tovább olvasom