Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Akváriumi növények

A szép akvárium a legtöbb ember számára elképzelhetetlen üde, zöld növények nélkül. A zöld szín az emberre nyugtatólag hat, egyfajta harmóniát hoz az akváriumba.

A vizuális, esztétikai jelentőség tehát valóban nagy, de a biológiai jelentősége ezeknek a növényeknek valójában lényegesen kisebb, mint azt régebben hitték. Akkoriban komoly jelentőséget tulajdonítottak a vízinövények oxigénfejlesztésének illetve a bomlástermék, szén-dioxid és nitrát elvonó hatásuknak. Ezek a kedvező tényezők csak akkor lennének jelentősek, hogyha a természetes vizekhez hasonlóan több száz vagy ezer liter vízre jutna egy hal, és nem úgy, mint akváriumainkban, sokszor minden literre több is. Megfelelő szellőztetés és szűrés nélkül - dús növényzet mellett - 10 liter vízre mintegy 5cm-es kis halat számíthatunk.

A vízinövények funkcióit nagyrészt a technikai berendezések váltották fel, vették át. Lényegében a leggyengébb szűrő is többet ér biológiai szempontból akár 100 növénynél is, tehát nem lehet a növenyekkel pótolni a mechanikai és biológiai szűrést! Ma már az elektromos berendezések segítségével juttatunk elegendő oxigént, kötjük le a bomlástermékeket, teremtjük meg az akvárium kis életközösségének megfelelő életfeltételeit, hogy aránylag kevés növénnyel is fennmaradjon a biológiai egyensúly. Mindezekhez hozzátartozik azonban, hogy más értelemben fontos a növények jelenléte: a halaknak elbújási lehetőséget biztosítanak, leépítik a stresszt, menedéket jelentenek a bébihalaknak, az akváriumban megteremtik a halak természetes élőhelyének megfelelő környezetet.

A legelterjedtebb vízinövények

Jávai moha (Vesicularia dubyana)

Jávai moha
A közepesen kemény, 20-28 °C hőmérsékletű vízben, mérsékelt fényviszonyok mellett pompásan díszlik. Ha jól érzi magát, sűrű, szinte bozontos állományokat képez. Szívesen telepszik kövekbe, a fenékre süllyedt fákra. Sűrű állományai alatt az akváriumban képződő szerves törmelék igen gyakran összegyűlik, így azt ajánlatos időnként eltávolítani. A díszhaltenyésztők kedvelik, mert ikráztatáshoz nagyszerűen használható: sok faj (pl: pontylazac félék) kedvelt ikrázó helye.
Könnyen szaporítható. Kisebb csomóit szét kell választani és azokat külön-külön kell rakni, nevelni.

Tavi tündérhínár
Tavi tündérhínár (Cabomba aquatica)

Különösen jól érzi magát a kissé lágy (dH°-nk° 4-6), savanyú kémhatású (pH 6,5) és a 24-28 °C hőmérsékletű vízben. Igen szépen díszlik az erős fényben, éppen ezért télen is 12 órás megvilágítást igényel. Hajtások révén - amelyeket csak a talajba kell dugni - könnyen szaporítható.

Amazonasi kardfű (Echinodorus amazonicus)

Az erős, 12 órán át tartó fényben, közepesen kemény és 25 °C hőmérsékletű vízben érzi jól magát. Mivel aránylag nagyra fejlődik, tágas térre van szüksége. A víz alatt lévő, erőteljes virágnyélen egyszerre több levélhajtása (gyökérzettel együtt) van. Egy-egy ilyen növényke levágásával, szétválasztásával, majd elültetésével könnyen és gyorsan szaporítható.

Finom levelű amazonasi kardfű (Echinodorus tenellus)

Finom levelű amazonasi kardfű
Kedveli a tartós - 12-14 órás - megvilágítást, a közepesen kemény és a 20 °C fölötti hőmérsékletű vizet, jóllehet átmenetileg az ennél valamivel hidegebb vízben is kibírja. Ami a talajt illeti, a finom szemcséjű, alaposan kimosott folyami homokben érzi jól magát. Az aljazaton esetleg összegyűlő, laza, szerves iszapot egyáltalán nem kedveli, éppen ezért azt rendszeresen el kell távolítani. Sarjhajtásai segítségével könnyen szaporítható.

Nagy levelű bakopa (Bacopa amplexicaulis)

Nagy levelű bakopa
Nem tartozik a kényes akváriumi növények közé. Jól érzi magát a 18-20 °C hőmérsékleten és világos helyen. Ha túl nagy melegben van, levelei könnyen lepusztulnak és hamar rothadásnak indulnak. Szára könnyen törik. Akváriumba csoportosan – kisebb bokrokban – ültessük, a hátsó, vagy a középső részbe. Ha csúcshajtásait az akvárium talajába dugjuk, azok ott hamar meggyökeresednek, fejlődésnek indulnak.
 
Kis levelű bakopa
Kis levelű bakopa (Bacopa monniera)

Közepes megvilágítású akváriumban, csoportokba ültetve, 22-26 °C hőmérsékleten érzi jól magát. Ha csúcshajtásait az akvárium talajába dugjuk, azok ott hamar meggyökeresednek, fejlődésnek indulnak.

Karolinai tündérhínár
Karolinai tündérhínár (Cabomba caroliniana)

Szépen díszlik a közepesen kemény (10-12 nk°), semleges kémhatású (pH 7), 18-22 °C hőmérsékletű vízben. Könnyen szaporítható, ha hajtásait leválasztjuk, majd

Pirosfonákú tóalma
az akvárium talajába dugjuk.

Pirosfonákú tóalma (Ludwigia repens)

A víz keménységére, kémhatására nem kényes, 20-26 °C hőmérsékleten érzi jól magát. Hajtások útján - amelyeket egyszerűen az akvárium talajába kell dugni - könnyen szaporítható.

Mit, hova?  

Magasra növő, az akvárium hátoldalához való növények: Fodros vízikehely, Fodros vízikalász, Karolinai tündérhínár, nagy amazonasi kardfű, argentínai átokhínár, érdes borzhínár, óriás valiznéria, közönséges süllőhínár
 
Közepesre növő, az akvárium középső részébe való növények: Vízicsillag, csillós vízikehely, Lándzsás vízipáfrány, Indonéziai vízikalász, Szumátrai vízipáfrány, Tavi tündérhínár, Kereklevelű tóalma, csomós vízikehely, széles kardfű, barter vízikalász, vörös tigrislótusz, indiai vörös füzér
 
Alacsonyra növő, az akvárium előterébe való növények: Willis vízikelyhe, Jávai moha, Törpe kardfű, Új-Zélandi fűnövény, Törpe vízikalász, Törpe káka 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapj el, ha tudsz!

Leonardo di Caprio ezúttal egy világhírű szélhámos szerepében tűnik fel, aki csak egyetlen embert… Tovább olvasom