Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Alacsony termés, jó felvásárlási ár a mezőgazdaságban

Rendkívül nehéz évet zár a magyar mezőgazdaság 2007-ben - így értékeltek a hajdú-bihari szakemberek a megyei Agrárkamara fórumán. Főként az aszály okozott gondokat, emiatt a betakarítás mérlege is rosszabb idén. Kevesebb a búza és a kukorica, de a termés fedezi a hazai szükségleteket.
Az elmúlt évet az Agrárkamara ülésén értékelték. Számokban ez azt jelenti, hogy kukoricából hektáronként 4 tonnát, míg őszi búzából 3,6 tonnát takarítottak be idén Hajdú-Biharban. Ez majdnem fele például a 2004-es rekordtermésnek, amikor a kukorica termésátlaga meghaladta a 7 tonnát is hektáronként.

A különbség a felvásárlási árakban is megmutatkozott. Azok ugyanis a tavalyi évhez képest a duplájára nőttek: a gabona ára jelenleg eléri a tonnánkénti 60ezer forintot is. Ez viszont rossz hatással volt az amúgy is nehéz helyzetben lévő állattenyésztést.

Sajnálatos módon tovább csökken az állatlétszám, mind a három fő állatfaj vonatkozásában. A leglátványosabb a sertéstartás területén, folyamatosan vágják ki a tenyészállatokat ebből kifolyólag is egy túlkínálat keletkezik a piacon - közölte Forgács Barna, a HBM-i Agrárkamara elnöke.

Nem könnyű a helyzete a baromfi és a szarvasmarha-tenyésztőknek sem. A sertésszám egyébként 10 év alatt kevesebb, mint harmadára csökkent Magyarországon. A folyamatos vágások miatt viszont a szakemberek szerint tavaszra akár hiány is keletkezhet a sertéshúspiacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

135 milliárd forint uniós támogatásról döntött a kormány

A Kormány döntött az uniós támogatású kiemelt projektekről. 2007. júliusában 258 kiemelt fejlesztést… Tovább olvasom