Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a romák a Gárda és a Jobbik ellen

Megkezdődött az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és a Magyarországi Cigányok Fóruma (MCF) Roma Összefogás aláírásgyűjtő akciója. Egy hónap alatt ötvenezer támogató aláírást szeretnének megszerezni a félkatonai szervezetek betiltását célzó törvénymódosításhoz vagy esetleg önálló törvényhez.
Az ország húsz településén egyidőben tartottak sajtótájékoztatót a szervezetek vezetői csütörtökön, hogy felhívják a figyelmet az egyenruhás, bakancsos félmilitarista szervezetekre. A szervezetek azt is szorgalmazzák, hogy ne kapjon helyet a közéletben a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda.

Az aláírásgyűjtő íven azt kérik a támogatók az Országgyűléstől, hogy törvényben tiltsa meg a fegyveres erőszakszervezetekhez hasonló vagy katonai szervezettségű társadalmi szervezetek, illetve politikai pártok létrehozását, és tiltsa el tagjaikat az egyenruha viselésétől. Ehhez a civil szervezetek és pártok működésével kapcsolatos szabályozást módosíthatnák, vagy esetleg önálló törvényt is hozhatnának az ügyben, a kezdeményezők mindkét lehetőséget támogatják. Konkrét, kidolgozott javaslat azonban egyelőre egyik esetben sincs - tudta meg a Független Hírügynökség Kolompár Orbántól, az OCÖ elnökétől.

Bogdán János, az OCÖ szóvivője közölte: ötvenezer aláírás kell ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre tűzze a kérdést, ezt egy hónap alatt gyűjtenék össze a tervek szerint. Elmondása szerint több helyszínen nem romák és újságírók is aláírták az íveket.

Közben Lévai Katalin, az Európai Parlament Szocialista Képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője, az Európai Roma Fórum elnöke felhívást tett közzé, amelyben arra kéri "a magyar értelmiség, a közélet képviselőit és minden hazája nyugalmáért és demokratikus fejlődéséért aggódó állampolgárt," hogy csatlakozzon az Országos Cigány Önkormányzat aláírásgyűjtő akciójához. Lévai Katalin szerint ez nem roma ügy ugyanis, hanem "a magyar közélet és demokrácia egészséges fejlődésének záloga".

Csütörtökön a Pest megyei Tatárszentgyörgyön és Kiskunhalason is elsőként kezdtek aláírásgyűjtésbe - mint ismert, ezen a két helyen decemberben és januárban demonstrált a Magyar Gárda.

A Salgótarjánban aláírást gyűjtő romák a Független Hírügynökségnek azt mondták, hogy ők csak "Prikezsia Gárga" néven emlegetik a Magyar Gárdát, mert a magyar szót nem akarják ehhez a szélsőjobboldali szervezethez társítani. Daróczi Sándorné, az MCF Roma Összefogás alelnöke, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat nógrádi elnökségi tagja kifejtette, hogy a prikezsia szóval a cigányok a legrosszabb, legvisszataszítóbb, a nemkívánatos dolgokat illetik, ezért használják azt a Jobbikra és a Magyar Gárdára.

Bíber József Tibor, a Jobbik romaügyekkel foglalkozó alelnöke az aláírásgyűjtést úgy kommentálta: szerinte az akcióval Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke arról akarja elterelni a figyelmet, hogy nincs hatékony roma-integrációs politikájuk, és a cigányság felzárkóztatása helyett az egyszerűbb megoldást választják - ellenségképet gyártanak a Jobbik illetve a Magyar Gárda képében.

Olvasóink írták

 • 14. peache1 2008. március 02. 20:05
  „Legyen elég. Nem bírjuk tovább. Évszá­ zados szakadékot szeretnénk eltüntetni, ­ évtizedek óta dolgozunk ezen - de lassan nem bírjuk tovább. Elég!
  Elég.
  Nem tudunk többet tenni értetek, mi magyarok. Mit vártok még tőlünk? Szocio­ lógusok hada dolgozik értetek. Szocio­ lógusok, önkéntesek ezrei figyelnek titeket. IntegráIni szeretnénk benneteket a magyar társadalomba. Integrálni, hisz bár nem mi kértük, hogy legyetek velünk, nem mi mondtuk nektek, hogy éljetek itt, nem mi kértünk könyörögve titeket arra, hogy éljünk egymás mellett, ti jöttetek, és ez így van jól. Gondot akasztottatok a nyakunkba, és mi a ti gondjaitokat szeretnénk megoldani. Kérünk titeket, segítsetek!
  Segítsetek.
  Tudjuk, hogy rosszul szocializálódtatok.

  Tudjuk, hogy "mélyről" jöttök. Tudjuk, bár nem értjük, miért. Mi mindent megteszünk értetek. Segélyt kaptok. Segélyt abból a pénzből, amit a magyar emberek adóznak. Nincs más dolgotok, mint várni. Várni a segélyt, de kérlek titeket roma barátaim: ha mi segítünk, segítsetek. A segélyt nem azért adjuk, hogy pár nap alatt feléljétek. Nem azért adjuk, hogy eligyátok. Nem a játékgép­ re. Nem kocsmára. Segélyt -azért kaptok, hogy a számtalan gyereketekre költsétek. Hogyagyereketek iskolába tudjon járni. Azért, hogy tankönyvet vegyél neki. Azért, hogy legyen pénze ételre, italra, ruhára. Tudjuk, hogy nem tudunk annyit adni, ameny­ nyi kellene. Tudjuk, hogyakármennyit adunk, kevés. Értsétek meg roma? barátaim: nincs több. Ti egyre többen vagytok. Mi egyre kevesebben. Most kell lépnetek, mert ahogy egyre többen lesztek, mi egyre kevesebben. Egyre kevesebb embemek kell majd eltartani egyre többet. Az időtök vészesen fogy. Ha most nem léptek, később már nem tudtok.
  Segítsetek roma barátaim!
  Integráció. Nem szép szó, talán nem is értitek. Integráció. Valamiféle beépítés. Összevonás. Eggyé válás. A mi célunk ez. A cél, hogy kapj munkahelyet. Kapsz. Oe ahhoz neked is tenned kell valamit. Kérlek, kérlek titeket roma barátaim, tanuljatok. Higgyétek el, ha tanultok, nem kell majd nélkülözni. Nem kell megélhetési bűnözés. Nem lesz börtön. Nem kell menekülni a rendőrség elől. Nem kérünk sokat, csak egy kis tanulást. Nem illik abbahagyni az általá­ nos iskolát a harmadik osztály után tizenhat évesen, és inkább szülni. Barátaim! Magyarországon laktok. Magyar emberek vagytok. Nem csak jogotok van, jogotok arra, hogy segélyt várjatok. Kötelességeitek is vannak. Ilyen az általános iskola. Kötelező.
  Nem lehetőség, kötelezettség. A néhány lurkónak kötelező kijárnia a nyolc általánost - ha már te nem tetted meg. Megtanulnak írni, olvasni, és akkor, majd ha kapsz egy levelet, nem kell mondani szégyenkezve: nem tudom, mi áll benne.

  A gyerek tanulhat. Minden lehetősége meg­ van rá. Mi magyarok, mi is tanulunk. Gondolj bele, roma barátom: miért nincs munkád? Nem. Nem azért, mert roma vagy, nem azért, mert nem szeretünk, mert üldözünk. Nem azért, mert kirekesztünk, nem azért, mert nem bízunk benned, azért, mert alacsony a képzettséged. Miért vegyelek fel téged dol­ gozni, ha nem értesz hozzá, mert nem tanul­ tad meg? És miért ne téged vennélek fel dol­ gozni, ha megtanultad, ha értesz hozzá?
  Segítsetek roma barátaim!
  Próbáljatok meg velem együtt élni. Miért kell nekem félnem tőletek? Miért én félek, én, aki segítelek téged? Van kutyád, roma barátom, van, tudom. Mit szólnál, ha a kutyád, akit te etetsz, itatsz, szeretsz, simo­ gatsz, megharapna? Mit szólnál, ha a kutyád csapatokba verődve, fenyegetően morog na rád, néha meg-megharapna? Szeretnéd még azt a kutyát? Etetnéd, roma barátom? Netán egyszer csak azt mondanád: ej, kell a fené­ nek ez a hálátlan dög! - és többé nem szé­ retnéd őt.
  Segíts nekem, hogy segíthessek Neked! Én segítek. Házat építek neked, ingyen, olyat, amilyet a magyar ember nem kap. A gyerekeidnek felzárkóztató, beilleszke­ dést segítő programokat találok ki - néha veled közösen. Pénzt adok neked az el nem végzett munkádért. Hosszú évek óta magya­ rázom a magyar barátaimnak, hogy ti, a roma barátaim ugyanolyanok vagytok, mint én. Előrébb veszlek a sorban, ha lakás kell, te kapod hamarabb, ha a gyerek iskolába megy, te kapsz hamarabb pénzt, ha kell, pozitívan diszkriminállak. A magyarok nem értik miért? Nem akarják megérteni, miért teszem, és nekem nehéz elmagyarázni nekik, hogy a szebb jövőért.

  Érted. Értem. Érted?
  Segítsetek roma barátaim!
  Lassan meg kellene érteni. Hiába teszek meg érted mindent, hiába adnék neked munkát, ha neked az nem kell. Hiába építek házat, ha az udvarra végzed a dolgod, és eltüzeled a parkettát. Hiába védelek, ha a magad ellensége vagy. Egyre nehezebb ez, roma barátom. A magyarok - régebben ­ azért zúgolódtak, mert bűnöztél. Mert nem dolgoztál. Mert a gyerekek nem tanultak. Mert loptál. Mert tiéd volt az éjszaka, s mi féltünk. Akkor elkezdtünk barátkozni veled. Mi. Mi kilenc millióan, próbáltunk barát-
  kozni veletek, egymilliónyi romával. Nem így kellett volna. Fordítva. Neked kellett volna odaálIni elém, és azt mondani: hahó, itt vagyok, tanulnék, dolgoznék, miben tudok segíteni? Nem tetted. Léptünk mi. Már van saját ombudsmanod. Saját önkor­ mányzatod. Saját falud. Saját értékrended. Saját életed. Ha nekem van saját falum, saját értékrendem, saját életem, az neked nem tetszik, ám én fogadjam el a tiédet. Jól van hát, megteszem. Megteszek mindent, de ne használd ki a jóindulatornat.

  Mi azt szerettük volna, hogy közös életünk legyen. Közös önkormányzatunk. Közös településünk. Közös országunk. Szerettük volna, - szeretnénk - hogy közös gyerekeink legyenek. Hogy a szép romalányod a szép magyar sráccai szép, közös gyereket nemz­ zen. Te ezt sem akarod. Nem akarod egyiket sem, nem akarod a segítségemet.
  Miért nem segítsz nekem, roma bará­ tom?
  Tedd félre az előítéleteid. Mert előítélete­ id neked vannak velem szemben, nem nekem veled. Előítéletes vagy velem, és te mondod ezt rám. Mit kellene még tennem, hogy higgy nekem? Mit kellene tennem, hogy megérts engem, hogy megértsd, amit most teszel, csak mélyíti a szakadékot? Én több tíz éve féltelek, óvlak. Segélyek. Szociológusok százai. Kampányok az elfo­ gadásért. Házak. Iskolák. Programok. Esély­ egyenlőség. Ombudsman. Tolerancia. Libe­ ralizmus. Pozitív diszkrimináció. 9zek mind-mind olyan dolgok, amiket én teszek érted. Oe te nem változol. Ugyanúgy nem tanulsz, nem dolgozol, bűnözöl, veszekszel, perelsz, kiabálsz, hol Strasbourgba, hol Svédországba rohansz panaszkodni. Segí­ tenék, ha hagynád roma barátom. Még mindig segítenék roma barátom. Erőmön felül. Szembeszáll va a többség akaratával, aki már unja a neked adott segítséget, és joggal kérdi: ő mikor kap? Segítenék. Segíts, kérlek, hogy segíthessek!
  Itt az idő, roma barátom.
  Most kell lépni, amíg nem késő. Többször utaltam levelemben a szociológusokra. A népesség-nyilvántartókra. Kedves roma barátom! Tudod, hogy egy millióan lette­ tek? Tudod, hogy az előrejelzések szerint 100 év múlva a magyar lakosság majd' 35%­ át teszed ki? Tudod, hogy 200 év múlva majdnem minden második magyarországi lakos roma lesz? Itt az idő tehát, hogy vál­ toztass! Itt az idő, hogy a gyerekeid tanít­ tasd! Itt az idő, hogy te magad is tanulj! Itt az idő, hogy dolgozz! Itt az idő, mert száz­ százötven év múlva nem lesz annyi magyar, aki eltartson!

  Itt az idő tehát, hogyelfogadj engem, roma barátom!”
 • 13. fráter judit 2008. február 21. 14:25
  „a mándok város kissebségi önkormányzat alelnőke ként tiltakozom a gárda ellen ,hogy nekünk nem kellgárdisták ,mert vége a bakkancsos életnek a jobb magyar ország nem a bakkancson fog függeni hanem a népen nem a bakkancs hanem a nép akaratát kell teljesiteni az ország képviselőinek!tisztelettel:mándok város kissebségi önkormányzat alelnöke OLÁH TIBOR.”
 • 12. Kolompár Rómeó 2008. február 08. 09:18
  „Mese: szó szerint ezt akartam írni. Nincs más hozzáfűznivalóm :-)”
 • 11. Jo bacsi 2008. február 08. 09:10
  „Igen azt kellene csinalni. Alairasokat kellene gyujteni orszagosan hogy megallitsak a cigany bunozest es a terjeszkedeset. A cigany mint bunozo Tv sorozatot is kellene csinalni es kovetni egy cigany fattyu eletet mondjuk 7 eves kortol 15-ig mert afolott mar kozveszelyesek es a stab veszelyben lenne. ezek az emberiseg parazitai es mint azok fertotleniteni kellene az egesz nepseget. Az orvosok feladata lenne hogy szemcseppeket adjanak nekik minden latogataskor amibe ivartalanito van bele keverve. Ugyhogy felszolitom az orvosokat hogy a bunozes csokkentese erdekeben legyenek szivesek ivartalanitani ezt a fajtat. Jo az ha husz ev mulva is megall a cigany szules. Csak ivartalanitsak oket. ivartalanitsak oket. Ivartalanitsak oket, ivartalanitsak oket .......................”
 • 10. utopia 2008. február 08. 06:10
  „Javaslom a Magyar Gárda gyűjtsön aláírást a cigány bűnözés ellen, megyek aláírni!”
 • 9. zxc 2008. február 08. 02:44
  „Hol irhatom ala?”
 • 8. xcycyx 2008. február 08. 00:40
  „Szerintem én meg a cigányok országból való kitiltására gyűjtök majd aláírást.”
 • 7. Égető Adolf 2008. február 07. 23:02
  „Egyik rokonom a nyugdíjbiztosítónál dolgozik. Az összes cigány vagy szociális ellátott, vagy rokkantnyugdíjas. Vissza kellene vonni a rokkant-minősítésüket, mert rohadtul unom, hogy az én adómból tartjuk el őket. Megfélemlítik a tisztviselőket, az orvosokat lefizetik.
  Egyébként egy belterjes, ezért degenerált az egész populációjuk. Sokkal több az értelmi fogyatékos köztük, mint a magyarok között. Az igénytelenségük határtalan.
  MIÉRT NEM TUDNAK EZEK SEHOL A VILÁGON BEILLESZKEDNI????
  MERT MEGHALADJA A KÉPESSÉGÜKET.
  Szerintem ezért alsóbbrendűek. Én meg biztos szélsőséges, demagóg, uszító vagyok, hogy fel mertem azt a logikát vezetni...”
 • 6. Mese 2008. február 07. 22:13
  „Én meg azért kezdek aláírást gyüjteni,hogy a romáknak kötelező legyen dolgozni! Amelyikük nem dolgozik,ne is kapjon segélyt. Ezt hányan írnák alá? Az erőszakszervezetek megtiltása...a romák csoportos rablásai(bicskával és egyébbel felfegyverkezve) az persze teljesen legális??”
 • 5. pubi 2008. február 07. 22:04
  „Összeírják ők magukat,csak a listát kell megszerezni.”
 • 4. jo bacsi 2008. február 07. 21:55
  „A ciganyok maguknak harcoltak ki a helyzetet amibe benne vannak. Most kezd be-erni es nem tetszik nekik az ize. A cigany a szarba is a budoset erezne es nem a penz csinalasi lehetoseget. Soha semmi jo nem jott a ciganytol a mai napig. Amiota a tortenelem tortenelem azota csak ezt csinaltak amit ma is csinalnak.
  A kommunistak csak azert tudtak oket megfekezni mert bortont ajnlottak nekik es az nem tetszett. inkabb dolgoztak es csak kicsit loptak.”
 • 3. Égető Adolf 2008. február 07. 21:17
  „Mi jobbosok meg kezdjük el összeírni őket. Szervezzünk a transzporthoz vagonokat, meg kamrákat is rendeljünk. Olyan jól ki volt már ez találva....”
 • 2. péter g. 2008. február 07. 20:08
  „"Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) és a Magyarországi Cigányok Fóruma (MCF) Összefogás Párt ma délben aláírásgyűjtésbe kezd. Persze nem a cigánybűnözés megfékezése vagy naplopó rokonságuk munkába állása érdekében".”
 • 1. Morcos 2008. február 07. 19:56
  „Ötvenezer aláirás, ha-ha. A két "X" hány aláirásnak számit ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetők várták az SZDSZ politikusait Debrecenben

15-20 tüntető várta a szabad demokrata politikusokat csütörtökön Debrecenben, az Arany Bika Szálló… Tovább olvasom