Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Áldozat leszek?

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
A gazdasági megszorító intézkedések begyűrűznek a vállalkozókhoz, és sok helyen a racionalizálás egyet jelent a létszámleépítéssel. Ettől tart Kovács Lajos olvasónk is, aki arra kiváncsi, tehet-e valamit a jövője és biztonsága érdekében.

"Tíz éve dolgozom egy termelővállalatnál, műszaki területen, középvezetői beosztásban. A megszorító intézkedések miatt a cégen belül átszervezést hajtanak végre, ami a gyakorlatban egyet jelent a létszámleépítéssel. Tartok tőle, én is az áldozatok közé fogok tartozni. Érdekelne, tehetek-e valamit ebben a helyzetben a jövőm érdekében? Megvárjam, amíg felmondanak vagy máris nézzek másik állás után?" - kérdezi e-mailjében Kovács Lajos.

Bár a levélből nem derülnek ki részletek a munkaszerződésről, a végkielégítés lehetősége miatt mindenképpen azt tanácsolom, várja meg a felmondást. Egyrészt, mert hátha nem tartozik majd az "áldozatok" közé, másrészt mert tíz éves munkaviszony után mindenképpen jár juttatás. Az évtizedes munkaviszony miatt feltételezem, jól érezte magát a cégnél, kár lenne tehát elhamarkodott döntést hozni.

Ugyanakkor bölcsen teszi, ha ebben a bizonytalan helyzetben is gondol a jövőjére. Járjon nyitott szemmel, figyelje az álláshirdetéseket vagy lépjen kapcsolatba tanácsadóval, fejvadásszal. Egy állásinterjú vagy -pályázat még nem jár semmiféle elkötelezettséggel! Közben azt is feltérképezheti, mi a helyzet az álláspiacon, milyen lehetőségei adódnak, ha már valóban lépnie kell. Az is könnyen előfordulhat, hogy közben megtetszik valami...
Arra azonban figyeljen, hogy amíg nem akar mindenképpen váltani, addig valóban csak érdeklődőnek lássák. Ne ígérkezzen el, amíg nem biztos a dolgában, megbízhatatlannak vélhetik, később pedig ennek csakis Ön látná a kárát. 

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom