Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Alföldi nem kívánt semmit az újságírónőnek

Mivel az előadásban nincs szexuális aktus, tulajdonképpen a semmit kívántam az újságírónőnek - mondta Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház vezérigazgatója újságíróknak szerdán Budapesten a pénteki sajtótájékoztatón történtekről.
"Trágár, obszcén kifejezést nem használtam, az orális jelzőt az újságíró mondta ki először, erre én egy élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy ő kérdezett" - tette hozzá. Mint mondta, az újságíró határozta meg a stílust.

Leszögezte: nem viselkedett méltatlanul, pontosan tisztában van a Nemzeti Színház vezérigazgatói pozíciójával járó felelősséggel. Tiszta lelkiismerettel megy holnap a miniszterhez, a pénteki sajtótájékoztatón nem történt "verbális nemi erőszak", senkit nem sértett meg emberi méltóságában. "Nincs mitől félnem" - mondta, hozzátéve: annak ellenére sincs mitől félnie, hogy bizonyos politikai erők kulturális szabadságharcot hirdettek.

Az igazgató felolvasta a sajtótájékoztató jegyzőkönyvét, majd a szó szerint idézett párbeszédhez kapcsolódva Madách Imrének Az ember tragédia római színéhez írott rendezői instrukcióját olvasta fel, amely alátámasztja a jelenet színpadra állításának a színházban látható formáját.

Mint mondta, a pénteki sajtótájékoztatón egy dologban tévedett, abban, ami az összes szóróanyagukon is olvasható, hogy az előadást 14 éven felüli nézőiknek ajánlják. Hozzátette: a produkciót 12 éves korúak is megnézhetik, csak nem értik még a darabot.

A vezérigazgató szemelvényeket olvasott fel az elmúlt hét hónapban a személyét ért sértő megnyilvánulásokból, őt támadó különböző felszólalásokból, e-mailekből leszögezve, hogy a nyomdafestéket nem tűrő szavak idézetek. Mint mondta, az esetet a továbbiakban nem kívánja kommentálni, újságírói kérdésre nem válaszol. Tájékoztatott arról, hogy a Nemzeti Színház elnyerte a Superbrands címet. A hírről tegnap értesült a színház.

A sajtótájékoztatón Blaskó Péter is felszólalt Alföldi Róbert mellett. "Az igazság érzetem hozott ide, mert úgy gondolom, most szólni kell" - fogalmazott a társulat jeles színésze. Rámutatott: ugyan sok mindenben nem értenek egyet Alföldi Róberttel, más világnézeti alapokról vizsgálják az élet dolgait, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának nagyszerűen együtt dolgozni. Hozzátette: ez így történt Az ember tragédiája próbafolyamata alatt, amelyet mint mondta, jó előadásnak tart, ezt igazolja a zsúfolt ház, a vastaps.

Mint mondta, érthetetlennek tartja, hogy a parlamentben Alföldi Róbert elszólása vegye el az időt az ország súlyos gondjai elől. Blaskó szerint bocsánatkéréssel rendbe hozható a sajnálatos elszólás, amely semmiképpen sem ok arra, hogy egy embert meghurcoljanak és szóba kerülhessen állásából való elmozdítása.

Réthelyi Miklós minisztert arra kérte, fontolja meg, jó döntés-e leváltani a vezérigazgatót, mivel Alföldi Róbert esetleges távozásával lerombolódik, szétesik a Nemzeti Színház ígéretes munkája. "Kaotikus helyzet állhat elő a színházban" - mutatott rá, hozzátéve: mondvacsinált ügyek ne adjanak alapot emberek tönkretételére.

Mint ismertes, Réthelyi Miklós miniszter holnapra berendelte hivatalába Alföldi Róbertet, és vizsgálatot indított, hogy a színigazgató valóban használt-e obszcén kifejezéseket pénteki tájékoztatóján.

A Nemzeti Színház pénteki évértékelő sajtótájékoztatóján a vezérigazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róberttől azt kérdezte: azok után, hogy nagy írók műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja-e, hogy le kellene mondania? Alföldi erre először röviden úgy válaszolt, hogy nem.

A főigazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabokat, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az "orális jelenetet". Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja, olvassa el a római színt. Az újságírónő megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?" "Meg bizony" - hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. papsajt 2011. május 28. 10:06
  „62. JungHeinrich- azért utóbb kiderült, hogy mégiscsak volt szopattyú a jelenetben”
 • 64. KamuNeni 2011. május 27. 08:41
  „Ez egy hulye ontelt bekepzelt alak. Nem tud egy intelligens okkal feljonni es masra haritja a felelosseget.

  Ki ez az urge es miert van olyan helyen ahol hatarozatot hozhat? Ennek a kubik godorben a helye lapattal a keziben.”
 • 63. JungHeinrich 2011. május 26. 10:41
  „A sajtótájékoztató linkje http://www.nemzetiszinhaz.hu/page.php?item=1473&gallery_type=video”
 • 62. JungHeinrich 2011. május 26. 10:38
  „Ajánlom a tegnapi sajtótájékoztatót sokak figyelmébe. Az aki paraszt volt az újságírónő és nem kívánt neki semmiféle orális szexet, csak akkor érthető ki a szövegből ha 1. nem láttad az eseményt, 2. nem ismered a művet, 3. komoly szövegértési problémáid vannak és ami a legrosszabb olyan hírforrásból táplálod a "tudásszomjad" aminek az objektivitáshoz semmi köze....akkor miről beszélsz????
  Ajánlom mindenkinek az internet teljesen független és objektív videó anyagait letölteni , megnézni és a mentális képességei szerint értelmezni. Jelenlegi esetben az újságírónő és az adott politikai személyek a napokban bizonyították hogy Alföldi Róbert sajnálatos módon naprakészebb a magyar nemzeti irodalom terén ,mint a fent említett iskolázatlan hazudozók.”
 • 61. papsajt 2011. május 26. 09:18
  „Kedves 60. joy

  A rágalmazási esetekben sem azt nézik,van e alapja. HA nagy nyilvánosság előtt lekurv@zta volna, akkor sem azt nézi a bíróság,hogy igaz e! Itt se feltételezd hogy mindenki tudja Madách mit írt a 6. színbe, hanem hogy mindenki füle hallatára orális szexet kívánt neki élete végéig. Ergó paraszt volt.

  Tudod, eleve nem kellett volna lesüllyednie a kérdező szintjére, mert így ő se különb!”
 • 60. joy 2011. május 26. 08:23
  „[58]!
  Fröcsögés helyett!
  "...Az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabokat, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az "orális jelenetet"..."
  Hogyan láthatta, ha sem a darabban, sem az írott műben nem szerepel semmi ilyen?
  A liba provokálhat ovbszcén kifejezéseket tartalmazó, hazugságot állító kérdésekkel?

  Alföldi pedig -olvd el a római színt -megkönnyítem: 6.-, nincs benne semmi szex!
  Azaz a direktor "No-6"-ot kívánt a provokátor-hazug rimának!
  Azaz maradjon buszatlan életében!

  Primitív, beteges habzás az egész, megrendezték!”
 • 59. Monthechristo 2011. május 26. 07:06
  „Nem akarok hívatlan prókátor szerepében tetszelegni,és nem kenyerem az ok és indok nélküli vádaskodás sem...Biztos hogy ez a legfontosabb kérdés ma Magyarországon??Amikor a jeles művészt kinevezték a jelenlegi posztjára,is tudta mindenki a nemi idenditását,sőt ő maga is nyíltan felválalta,csak ez a baj vele???...Azt meg végkép nem fogom,hogy Székhelyit hogy keverik ebbe bele egyesek..Nézzünk inkább arra amerről a nagyobb "reform-vagy ahogy most mondják,"újjászervezés"folyik,mert az szerintem közérdekűbb,mert ha a kenyeret sem tudja megvenni az ember akkor teljesen mindegy mivel csinálnak szenzációt a színházak világában,több látogató akkor sem lesz,ha a Gobbi Hildáról menet közben kidrülne hogy transzvesztita volt,bocsánat....!!”
 • 58. Gingko 2011. május 26. 00:11
  „Egész életére kívánta azt az orális akármit Alföldi. Gusztustalan, undorító! Akárcsak a volt szegedi direktor Tokajjal kapcsolatos undormánya.”
 • 57. smalltown 2011. május 25. 22:27
  „Vekerdy Tamas:
  "Így volt ez annak idején a fasizálódó Magyarországon, majd később a Rákosi és a Kádár korszakban. Ignotust, a Nyugat zseniális főszerkesztőjét idézem: a művésznek mindent szabad, ha meg tudja csinálni. Csak az számít, hogy egy mű művészi szempontból miként állja meg a helyét - mondja Vekerdy Tamás - A világtörténelemben nagyon gyakran kiderült, hogy a művészetet nem lehet etikai, vagy erkölcsi mércével szabályozni. Általában ezt az eszközt etikátlan és erkölcstelen emberek próbálják használni, legyenek pápák, vagy uralkodók. Nem létezik irányított művészet, mint ahogy irányított tudomány és iskola sem. A szellemi élet, vagy szabad, vagy korlátozzák és ezzel végül ellehetetlenül. A politikai mániák általában nagyon sötét verembe vezetnek" - jegyzi meg a professzor."

  Azt hiszem ebben minden benne van. Alfoldi uldozese Magyarorszag szegyene.”
 • 56. szgabesz 2011. május 25. 22:18
  „54. mazsolszolo (ha már így mutatkoztál be :-)
  Hatszor.”
 • 55. lepkehalo 2011. május 25. 22:05
  „Bocs, mazsolszolo, te tényleg nagyon tudsz olvasni. Annál jobban csak írni ;)”
 • 54. mazsolaszolo 2011. május 25. 22:03
  „lepkeháló: mazsolszolo vagyok. És te?

  Én tudok olvasni, szöveget értelmezni, te viszont nem. A cikk címe is rossz: "Alföldi nem kívánt semmit az újságírónőnek" - ez egészen mást jelent, mintha azt mondta volna, hogy "a semmit kívánta". Ugyebár.
  Mint mondottam, nem ez a lényeg.

  Alföldit, ha még mindig védi - vagy mondjam inkább, hogy fedezi? - valaki hátulról, a nagykutyák közül, akkor semmiért sem fogják kirúgni, mert ez Magyarország. Itt mindent lehet.

  52: Te vajon hányszor olvastad a Tragédiát, hogy így nekiállsz és mindnekit a szőnyeg szélére állítasz?”
 • 53. lepkehalo 2011. május 25. 21:45
  „mazsola, olvassál: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében" ti. olyat, amilyen a darabban van, tehát imitáltat.”
 • 52. szgabesz 2011. május 25. 21:42
  „Kíváncsi lennék, hogy az itt kommentelők közül hány olvasták a Tragédiát egynél többször (tehát nem csak "muszájból"), és hányan vették a fáradságot, hogy felnőtt fejjel is végiggondolják az egészet.

  Illetve az is érdekes lenne, hogy az alábbi szerzői utasítás alatt ugyan mit érthetett Madách:
  "Ádám mint Sergiolus, Lucifer mint Miló, Catulus, mind megannyi kéjenc, Éva mint Júlia, Hippia és Cluvia kéjhölgyek ledéren öltözve dőzsölnek."
  Tényleg van, akinek ez azt jelenti, hogy 3 fiú és 3 lány nevetgél a színpadon?

  Egyébként meg mi van abban rossz, amit Alföldi kívánt a hölgynek? Az orális szex rossz dolog?”
 • 51. mazsolaszolo 2011. május 25. 21:36
  „49: Hogy az újságírónő úgy kritizál valamit, hogy nem látta, az tényleg gáz. De ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy Alföldi egy mosdatlan szájú bunkó, aki művészi önkifejezésnek tekinti a saját határtalan egoizmusát és az utóbbi időben már majdnem csak kizárólagosan a nemi vonalat a "művészetében".

  Mellesleg pedig egy vezetőnek, egy olyan helyen levő vezetőnek különönsen, mint ő, nagyon ügyelnie kéne arra, hogy milyen PÉLDÁT mutat másoknak, különösen a felnövekvő nemzedéknek.

  Ps.: Ma az interneten megtaláltam: Kalocsán is van színház. Méééé nem tetszik már hazahúzni a fatornyú hazájába és ott rendezni?!”
 • 50. vári 2011. május 25. 21:31
  „mazsolaszolo

  Még ha igazad is volna, a megjegyzés akkor sem volna "verbális nemi erőszak".”
 • 49. vári 2011. május 25. 21:23
  „zozo28

  "Raadasul a nemzetiben, akinek a "Heti Hetes" berkeit bejart igazgatoja annyira muvelt hogy nem tud helyen kezelni egy ket kevesbe okos ujsagiroi kerdest. "

  Miért, hogyan kellett volna kezelnie?
  Tájékozatlanságból eredően buta kérdésre adott egy pikírt választ. Adhatott volna elegánsabb választ is, de megértem a reakcióját - ez a "nem láttam, de azért nagyon tudom kritizálni" újságírótól különösen gáz, és amatőr.

  Megjegyzem, nagyon nem a "vonalam" az Alföldi által képviselt művészi (ön)kifejezés, de ez a "verbális nemi erőszak" (vagy mi) duma a szövegértés képességének hiányáról tanúskodik, vagy pedig arról, hogy az embereket nézik hülyének.”
 • 48. mazsolaszolo 2011. május 25. 21:19
  „Alföldi tehát ezzel az átlátszó félrebeszéléssel akar kimosakodni. Az imitált aktus szerinte "semmi", holott a színház világában a "semmi" sok esetben megjeleníti a Valamit, a Mindent vagy az Akármit.

  Az a szöveg azonban, amit ő mondott, nem éppen a semmire utal, mert nem azt mondta, hogy imitált aktust kíván a női hölgynek, hanem egész mást, ugyebár. Csak egy másodéves elemista dől be az ilyen Alföldi-féle gyönge szövegnek.”
 • 47. vári 2011. május 25. 21:17
  „Huba

  Ez nem mosdatás, egyszerűen meg kell tanulni szöveget értelmezni. Alföldi nem szólította fel a hölgyet orális szexre.
  Azt mondta, olyat kíván neki, mint amilyen a darabban van - mivel a darabban nincs, így semmilyet.”
 • 46. vári 2011. május 25. 21:15
  „bánki

  Te is az vagy, csak másképp.”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnik a Független Hírügynökség

Megszűnik a Független Hírügynökség, mert működése pénzügyileg fenntarthatatlanná vált - közölte a… Tovább olvasom