Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Alföldi Róbert lett a Nemzeti Színház új igazgatója

Az oktatási és kulturális miniszter Alföldi Róbertet bízta meg 2008. július 1-jétől a Nemzeti Színház Zrt. vezetésével. A miniszter elmondta, a nyertes pályázatban a nyitottság és kíváncsiság, a kortárs irányzatok és újító szándékok megjelenítése kapott hangsúlyt.
Az oktatási és kulturális miniszter Alföldi Róbertet bízta meg 2008. július 1-jétől a Nemzeti Színház Zrt. vezetésével. Hiller István a csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a vezérigazgatói posztra kiírt pályázatokat a bíráló bizottság javaslatát elfogadva, a Nemzeti Vagyonkezelő Tanács jóváhagyásával hozta meg döntését.

A Nemzeti Színház vezérigazgatói pályázatára négy érvényes pályamunka érkezett. A bíráló bizottság egy nevet javasolt a szaktárca vezetőjének, mint az általuk legjobbnak tartott pályamunka szerzőjét. Hiller István hangsúlyozta, elfogadta az értékelő bizottság javaslatát, de saját döntést hozott, amikor Alföldi Róbert pályázata mellett döntött.

A miniszter elmondta, a nyertes pályázatban a nyitottság és kíváncsiság, a kortárs irányzatok és újító szándékok megjelenítése kapott hangsúlyt. A miniszter hozzátette, amellett, hogy az egyetemes magyar színházművészet hagyományait ápolja, a fiatalok aktív színházra nevelése is az egyik fő szempont volt a kiírásban megjelölt feladatok között. Alföldi Róbert pályázata ennek megfelelt.

Schneider Márta szakállamtitkár, a bíráló bizottság elnöke a Független Hírügynökségnek megerősítette, hogy a Bárka Színház igazgatója, Alföldi Róbert mellett, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Hudi László rendező, az Alternatív Színházak Szövetségének elnöke és Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója is pályázott a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára.

A szakminiszter csütörtökön is hangsúlyozta, hogy nem egyszerű átadás-átvételt terveznek a színházban. Még júliusban megállapodás született arról, hogy a jelenlegi vezető végigviszi az évadot. Jordán Tamásnak december végén ugyan lejár a mandátuma, de a tárcavezető 2008. június 30-ig megerősítette őt pozíciójában.

Az új vezető, Alföldi Róbert 2008. július 1-jétől látja majd el a vezérigazgatói teendőket. Csaknem fél évig a jelenlegi és az új vezérigazgató közösen vezeti a színházat.

Az új főigazgató február-március hónapokban elkészíti a részletes, 2008-2009-es műsortervet, leszerződteti a színészeket és alkotókat. Alföldi Róbert a vezérigazgatói posztot legfeljebb 2013. július 31-ig tölti be.

Hiller István hangsúlyozta, az Operaházhoz hasonlóan, a Nemzeti Színháznak is hosszú távra garantálható költségvetést biztosít a szaktárca. Ez az összeg a 2008-tól 2010-ig terjedő időszakra évi 1,7 milliárd forint.

Alföldi Róbert, a Bárka Színház jelenlegi igazgatója a csütörtöki bejelentésen nem volt jelen, ugyanis az Ahogy tesszük című darabot próbálja. A Nemzeti új vezérigazgatója csak a pénteki premier után, szombaton délelőtt nyilatkozik a terveiről.

Olvasóink írták

 • 3. radenkó 2007. december 20. 19:47
  „Felépitettek egy mostrumot és hozzá rendeltek egy fiatal tapasztalatlan szinészt.
  A nemzet szinháza egy nemzetietlen igazgatóval semmire sem megy.”
 • 2. radenkó 2007. december 20. 19:47
  „Felépitettek egy mostrumot és hozzá rendeltek egy fiatal tapasztalatlan szinészt.
  A nemzet szinháza egy nemzetietlen igazgatóval semmire sem megy.”
 • 1. triatlonos 2007. december 20. 16:59
  „A Heti Hetesben nyújtott alakitásáért megérdemelte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjfélkor csatlakozunk a Schengeni-övezethez

Éjfélkor megnyílnak az Ausztria, Szlovénia és Szlovákia felé vezető határok, mivel Magyarország is a… Tovább olvasom