Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Alkoholban jól állunk

Folytatás az 1. oldalról.

A felmérés szerint Magyarországon az utóbbi harminc napban a válaszadók 62 százaléka ivott sört, bort vagy valamilyen más szeszes italt. A biztosok arra is kíváncsiak voltak, mennyire öntenek fel a garatra az emberek. Nos, nálunk a döntő többség (65 százalék) egy alkalommal egy-két pohárkával hörpint; 15 százalék vallotta azt, hogy három-néggyel, és 12, hogy egynél kevesebbel. Minden tizennégy emberből egy állította, hogy általában négy vagy több pohárral is lecsúszik – a végére ők nyilván be is rúgnak. Ezekkel az amúgy korántsem szívderítő számokkal gyakorlatilag sehol sem vagyunk az EU-hoz képest, amire jó példa, hogy az ebből a szempontból rekorder Luxemburgban az utóbbi 30 napban csak 7 százalék nem ivott szeszt, míg az írek egyharmada, ha iszik, négy pohárig biztosan nem áll meg. Különösen szomorú, hogy az EU-ban a tanulók egyhatoda rendszeresen lerészegedik.
Nálunk a tizenöt évesek és idősebbek 14 százaléka az elmúlt egy évben hetente többször is fogyasztott alkoholt legalább napi öt pohárral. Ugyanezt 11 százalék heti egyszer, 14 százalék havonta egyszer, 25 százalék ritkábban, 36 százalék pedig soha nem tette meg. A nem túl alacsony értékekkel sem vagyunk az élbolyban szerencsére. A spanyoloknál például csaknem minden száz megkérdezett közül 28 állította, hogy hetente többször is legurít minimum öt pohárral.
Voltak olyan kérdések is, amelyek egy feltételezett intézkedésre kérdeztek rá. Nálunk csak minden negyedik ember hisz abban, hogy a magasabb áraknak lenne visszatartó hatása, az EU-ban csaknem minden harmadik. Ennél néhány százaléknyival többen állították ugyanakkor magukról, hogy ha többe kerülne az alkohol, kevesebbet vennének. Hatalmas, háromnegyedes támogatottsága van annak, hogy – hasonlóan a cigarettásdobo-

zokhoz – az üvegeken figyelmeztetésképpen tüntessék fel a káros hatásokat. Az unióban és Magyarországon az emberek mintegy kilenctizede ért egyet azzal, hogy ne szolgáljanak ki szeszes itallal 18 éven aluliakat, és mintegy nyolctizedük a kifejezetten a fiatalokat célzó alkoholreklámokat is betiltaná.
A közvélemény-kutatás szerint a magyaroknak csupán 39 százaléka tudja pontosan, hogy Magyarországon a vezetés közben megengedett véralkoholszint 0 ezrelék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.28.

Tovább olvasom