Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Alkotmánybíróság előtt a vasárnapi munkavégzés

Az Alkotmánybírósághoz fordult a KDNP, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és Munkástanácsok Országos Szövetsége annak érdekében, hogy a Munka törvénykönyve csak a társadalmilag feltétlenül indokolt esetekben adjon lehetőséget a vasárnapi munkavégzésre.
Ne Magyarországon dolgozzanak a legtöbben vasárnap Európában, hanem a többi európai országhoz hasonlóan szigorú szabályok vonatkozzanak a vasárnapi munkavégzésre - ezt szeretné Harrach Péter, a KDNP alelnöke, aki szerint nem fanatikus módon, hanem a reális körülményeket mérlegelve kívánják elérni, hogy Alkotmánybírósági beadványukban hivatkoznak a jogállamiság, a jogbiztonság, a család intézménye, a testi, lelki egészséghez, a pihenéshez, a szabadidőhöz való jog, a gazdasági verseny szabadsága, a vallás szabad gyakorlása jogának sérelmére.

Mindenkinek mérlegelnie kéne, hogyha például vasárnap vásárol, ezzel az adott kereskedelmi dolgozók nem tudják az évszázados hagyományok alapján ezt a napot a családi, baráti kapcsolatokra, a pihenésre fordítani - hangzott el a tájékoztatón.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy 6 ezer kereskedelmi dolgozót kérdeztek meg arról, szüksége van-e a vasárnapi munkára, és csak 3 százalékuk válaszolt úgy, hogy szükséges számára vasárnapi munka, a többieknek nem jelent ellentételezést az így elérhető pótlék sem. A szakszervezeti vezető felhívta a figyelmet: a munkaidőkeret alkalmazásával a munkáltató elérheti, hogy a vasárnap ne rendkívüli munkának számítson, akkor pedig csak a normál munkavégzésre járó keresetet fizeti. Álláspontjuk szerint a kereskedelemben eleve nincs annyi munkavállaló, hogy a Munka törvénykönyve jelenleg hatályos szabályait betartva szervezzék meg a vasárnapi műszakokat is. Ezt mutatja, hogy a múlt évre járó szabadságokat szeptember végéig ki kellett volna adni minden munkahelyen, viszont sok cégnél csak aláíratták a dolgozóval, hogy kivette a szabadságot, de azt valójában nem adták ki részére. A szakszervezethez sok ilyen panasz érkezik - mondta Sáling József.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke arról szólt, hogy a szabad vasárnapért indított összefogásukhoz, chartájukhoz már több országos szakszervezeti szövetség csatlakozott, így a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Liga Szakszervezetek és várják az Autonóm Szakszervezeti Szövetség csatlakozását is. Álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy csak profitérdekből kényszerítsék a dolgozókat a vasárnapi munkára. A Munkástanácsok Országos Szövetsége kezdeményezi, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács is foglalkozzon a kérdéssel - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberek fele nem tud lehajolni a lábujjáig

Állóképességünk, fittségünk állandó felmérések célpontja. Legutóbb azt derítették ki a kutatók, hogy… Tovább olvasom