Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Alkotmánybíróságon támadják meg a titoktörvényt

Az Alkotmánybíróságon támadja meg az április elsején életbe lépő titoktörvényt három civil szervezet, a beadványt a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Eötvös Károly Intézet közösen jegyzi majd - mondták el az MTI-nek a három szervezet képviselői, akik úgy vélik: az új jogszabály visszalépést jelent, életbe lépésével sokkal könnyebb lesz adatokat titkosítani, kevesebb feltétele lesz a minősítésnek, és ezzel többek között a tényfeltáró újságírók munkája is megnehezedik.
Földes Ádám, a Transparency International jogi tanácsadója közölte: azt tervezik, hogy közösen fordulnak az Alkotmánybírósághoz. Akár heteken belül elkészülhet a beadvány, amely tartalmilag nagyjából megegyezik a Sólyom László köztársasági elnökhöz decemberben eljutatott nyílt levéllel - fűzte hozzá.

A szakértő kiemelte: érdemes a kérdést a strasbourgi emberi jogi bíróságig elvinni, ennek azonban feltétele, hogy kimerítsék a nemzeti jogorvoslati lehetőségeket.

Földes Ádám hangsúlyozta: megmaradtak azok az aggályaik, amelyeket megfogalmaztak az államfőnek elküldött decemberi levelükben. Fontos lenne, hogy csak az váljon titokká, amit valóban védeni kell. Meg kellene határozni, mik azok az adatok, amelyeket egyáltalán nem szabad minősíteni, ide tartozhat például az adminisztrációs hibák elrejtése, a verseny elkerülése vagy a jó hírnév védelme érdekében való titkosítás - fűzte hozzá.

Akkor sem szabadna minősíteni, ha a nyilvánosságra hozatalhoz fűződő érdek erősebb, mint a minősítéshez fűződő érdek - mutatott rá. Fontos kérdés a jogorvoslat ügye, a bíróság ugyanis nem vizsgálja, hogy jogos volt-e egy adott adat titkosítása - mondta Földes Ádám.

Szabó Máté Dániel, az Eötvös Károly Intézet ügyvezető igazgatója is arról beszélt, hogy a jelenleg hatályos és az új szabályozás alapján sem biztosítható a bírói kontroll. A gyakorlat szerint ugyanis a bíróság csak formailag vizsgálja, tartalmilag nem a titkosított dokumentumokat, ha például egy újságíró bele akar nézni egy ilyen iratba. A bíróság nem hajlandó azt megvizsgálni, hogy valóban indokolt-e egy dokumentumnak a titkosítása - tette hozzá.

A szakember szerint az új törvény kevesebb garanciát fogalmaz meg a titkosítással szemben, mint a korábbiak.

Az új jogszabály életbe lépésével sokkal könnyebb lesz adatokat titkosítani, kevesebb feltétele lesz a minősítésnek. Ezzel egyebek mellett a tényfeltáró újságírók munkája is megnehezedik majd, a felelősségük viszont csökken - hangsúlyozta Szabó Máté Dániel.

Hüttl Tivadar, a TASZ programvezetője is arról beszélt, hogy a jogszabály még az eredetihez képest is több ponton visszalépést jelent.

A jogalkotás folyamata nagyon hirtelen, nagyon csendben ment végbe annak ellenére, hogy egy nagyon komoly alkotmányos jogot korlátozó törvényről van szó. Komolyabb vitára lett volna szükség, ezzel szemben a házszabálytól való eltéréssel hirtelen "nyomták keresztül" a parlamenten a törvénymódosítást - fűzte hozzá.

"Ez azt a gyanút ébreszti bennünk, hogy itt bizonyos lobbicsoportok, egészen pontosan a két nagy pártnak a titoklobbi vonala, illetve nemzetbiztonsági keményvonala nyomására titkolózó módon vették elő ezt a törvény és nyomták keresztül úgy, hogy az az eredeti elképzelésektől nagyon drasztikusan eltér" - hangsúlyozta Hüttl Tivadar.

Az Országgyűlés 2009. december 14-én fogadta el a minősített adatok védelméről szóló törvényt. A jogszabály kétharmados részét 332 igen, 17 nem, az egyszerű többséget igénylő részét pedig 333 igen és 17 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadta el a parlament. A javaslatot a parlamenti pártok közül csak az SZDSZ nem támogatta.

A beterjesztők a törvény egyik céljaként határozták meg, hogy csökkentsék a közérdekű adatokhoz való hozzáférés érdekében a magasan minősített adatok számát, illetve differenciálják a minősítést.

Az Eötvös Károly Intézet, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország ezt követően közös levelet jutatott el az államfőhöz, arra kérve Sólyom Lászlót, hogy ne írja alá a törvényt. A köztársasági elnök aláírását követően a törvény április 1-jén lép életbe.

Olvasóink írták

 • 8. nemecsekerno_007 2010. április 01. 09:50
  „8. flexsnake 2010.03.31.

  Akkor áruld már el, hogy kinek az érdekeit képviseli, te szerencsétlen. Olyan vagy mint egy összeesküvés hívô Jobbikos. Csak itt mások esküsznek össze.

  Ez csak mentegetôzés a tétlenségre és a közönyre. Tipikus magyar :( Úgyis minden lap le van már osztva :(”
 • 7. flexsnake 2010. március 31. 23:34
  „7. ha van pénzed bármely függetlent megveszed ;) Ez itt nem a titokról szól, kökemény pártpolitika.
  Nincs olyan hogy civil... a civil nem költ rá pénzt, persze ma mindenki független meg civil, ja én is :D”
 • 6. nemecsekerno_007 2010. március 31. 18:27
  „4. flexsnake 2010.03.31.

  Ugyan már flex, ne moss össze dolgokat. A Trasparency is olyan mint egy politikai párt?! Gondolkozz kicsit.

  Vagy teljesen nihil lettél? Már a csend se a régi. :(”
 • 5. flexsnake 2010. március 31. 17:36
  „3. nem feledjük hogy morvai vissza kívánt élni a mentelmi jogával...”
 • 4. flexsnake 2010. március 31. 17:32
  „a cím megtörtént dolgot sejtet a cikk meg rávilágít hogy nem adtak be ilyen beadványt.
  AHa attól eltekintek hogy eleve logikai bukfenccel indul akkor a TASZ-nál már lehet repülőt hajtogatni az újságból.Tudjuk kik hozták létre, egy politikai csoport. Annyira független mint mondjuk valamely párt.
  Hiteltelenek ahogyan a többi is.”
 • 3. dodó 2010. március 31. 11:34
  „Ne feledjük:
  A "tisztakezű, feltárást-elszámoltatást sürgető, új irányt hirdető" Fidesz egységesen támogatta a sürgősséggel átvitt törvényt!”
 • 2. nemecsekerno_007 2010. március 31. 10:01
  „Kíváncsi vagyok hány kommentelô ugrik rá erre a témára, otthagyva a libsis, nácis, komcsis gumicsontot amit drága politikusaink dobálnak eléjük. :(
  Nagyon fontos kérdés, de sajnos a többség agymosott és nem lát a gázórán túlra. :(

  Lehetne támogatni TASZ-t v. a Transparency-t ebben a kérdésben (is), akár adó 1%-kal is.

  Ezek azok a szervezetek amelyek tényleg a civilekért vannak, ellentétben a választott képviselôinkkel :(”
 • 1. papipa 2010. március 31. 09:42
  „Persze hogy siettek, nehogy kiderüljön a sok disznóság amit elkövettek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés a szabad vasárnapért

Magyarországon - az unió több tagállamához hasonlóan - aláírásgyűjtés indul a közeljövőben a szabad… Tovább olvasom