Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Alkuk folynak a bérekről és az egyéb juttatásokról

A munkahelyi béralkukban felértékelődött a juttatások szerepe. Adómentesen adható változatainak jövő évi felső határairól meg is született a döntés. Csak a béremelés országosan ajánlott mértékéről nincs egyezség, de ez nem akadályozza az üzemi tárgyalásokat.
– Ugyan az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megakadtak a bértárgyalások, ez nem akadályozza a helyi, az üzemeken belüli béralkukat. Azokhoz megfelelő alapot biztosít, hogy a minimálbérről már van döntés és a béren kívüli adómentesen adható juttatásokról is – hívta fel a figyelmet Németh Kálmán, az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) megyei képviselet-vezetője. Ugyanis tavalyelőtt három évre előre született megállapodás a többszintű minimálbérről, annak 2007-re vonatkozó szabályait január elsejétől kötelezően alkalmazni kell. Jövőre a legkisebb munkabér 65.500 forint, a garantált bérminimum két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkezők esetében 72.100, két évnél több gyakorlattal rendelkezőknél, illetve 50 évnél idősebbeknél 75.400 forint havonta. A garantált bérminimum azonban nemcsak szakképzettséghez kötött, hanem olyan beosztáshoz is, ahol előírás a végzettség megléte. Felsőfokú végzettséggel rendelkezőkre vonatkozóan pedig csak ajánlott bérminimum van, ami havi 98.300 forint.
Egyezség született a béren kívüli juttatások jövőre adómentesen adható mértékéről is. Az adómentesség felső határa hideg étkezés esetén havonta 4500-ról 5000 forintra, meleg étkezés esetében 9000-ről 10.000-re emelkedett, az iskolakezdési támogatásnál pedig 19.000-ről 20.000-re. Ezekről az érdekvédő szerint érdemes az alkuk során szót ejteni. Azoknál a megyénkbeli cégeknél, ahol már a felek közel járnak az egyezséghez, felértékelődött az úgynevezett cafeteriarendszerek, a különböző béren kívüli juttatások szerepe. Ezek közt lehet egészségpénztári, nyugdíjpénztári, üdülési, utazási támogatás, telefon- és otthoni internethasználat, tanfolyamok, konditerem- és uszodabérlet, színházjegy kifizetése.
Szakszervezeti információk szerint a

gépipari ágazathoz tartozó megyénkbeli cégek többségénél várhatóan sikerül az inflációt követő béremelésről megegyezni. Ehhez Németh Kálmán szerint legalább két számjegyű, azaz 10 százalékos emelés kell és ennek elérése a célja a munkavállalói oldalnak az országos egyeztetésen is, hogy uniós bérfelzárkózásunk ne torpanjon meg. A munkavállalói 13–15 százalékkal szemben azonban a munkaadók csak 3,5–6 százalékos emelést tartanak elfogadhatónak. A kormány 6–6,5 százalékot ajánlott, ami a fizetések vásárlóértékének csökkenését jelenti.

Hol lesz a régióközpont?

A hatóságok régióba szervezéséhez igazodva a legnagyobb hazai szakszervezeti konföderáció, az MSZOSZ is szervezeti átalakításra törekszik. A megyénkbeli tisztségviselők amellett érvelnek, hogy a nyugat-dunántúli régió központja Győrben legyen. Ezt indokolja, hogy Győr-Moson-Sopronban a tagok (15.000) és a munkahelyek száma is jóval magasabb, mint Zala és Vas megyében. Nemrégiben is két új üzemi csoport alakult megyénkben, csatlakozott a konföderációhoz. Itt van a legtöbb ágazati érdekvédő szerveződésnek a képviselete is. A régióközpont ügyében azonban még nincs döntés, tudtuk meg Németh Kálmántól, az MSZOSZ megyei képviselet-vezetőjétől, aki december végén nyugdíjba vonul, de az ágazati érdekvédők továbbra is elérhetők a 96/512-720-as számon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom