Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Állami gondozásba adnám a gyerekem...

Három hét alatt három család jelentkezett a veszprémi gyámhivatalnál: a szülők anyagi okokra hivatkozva gyermekük állami gondoskodásba vételét kérték.
A családfenntartók ugyanis kereset nélkül maradtak; albérletben éltek és csak külföldön tudtak volna munkát vállalni, ahová gyereket nem vihettek magukkal - írja a Népszabadság.

Az új gyermekvédelmi rendszer fennállásának 12 éve alatt egyszer sem fordult elő hasonló eset - mondják a veszprémi gyámhivatal dolgozói, akik a kérés teljesítésével megszegték volna a törvényt. A jogszabályok szerint ugyanis anyagi okok miatt egyetlen gyereket sem választhatnak el a családjától.

A városvezetés gyermekek átmeneti otthona létesítését tervezi, ha idén többen is hasonló helyzetbe kerülnének. A gyámhivatal vezetője azt mondja, ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, hisz egyelőre nem tudni, hogy a gazdasági válság miatt létfenntartási gondokkal küzdő családok közül hányan kényszerülnek még hasonló lépésre.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. flexsnake 2009. április 22. 23:54
  „34. nem érdekel senkit”
 • 35. flexsnake 2009. április 22. 23:54
  „34. nem érdekel senkit”
 • 34. Beth 2009. április 21. 23:45
  „http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/bajnai_egyutt_sirunk_egyutt_nevetunk/2095688/
  legutolsó hozzászólásom olvassa el, akit érdekel...”
 • 33. No.6-Sy 2009. április 21. 08:57
  „12: Lehet, hogy durván hangzik az, amit írtam, de sajna az a durvább benne, hogy ez valóság. Be lehet csukni a szemünket a valóság elől, de akkor előbb-utóbb úgy járunk, mint Don Quiote: olyan világot látunk, ami csak a saját fejünkben létezik - mert nem akarjuk látni a való világot.

  Vannak olyan szülők, akik semmiféle felelősséget nem vállanak a gyerekeikért, akik számára a gyerek mindig önmaguk (és természetesen a saját szükségleteik!) UTÁN következik, a birtoktárgyuk, a személyiségük meghosszabbítása, vagy egy felvett zokni-gatya szinten levő valami - közülük sokan minden szülői felelősséget lerúgnak, mihelyst lehet. Ami a rosszabb, hogy mindig máson, de többnyire a gyereken landol a szülői felelősség. És bizony vannak olyan szülők is, akik megunták a gyereket: köszi, ennyi volt, most már nevelje más, ő fiatal akar lenni újra. Gondtalan, laza, tinédzserebb a tinédzsernél. Mint mielőtt ez a kis rohadék (értsd: a gyerek) a világra jött volna. Az ilyen ember még azért sem vállalja fel a felelősséget, hogy a világra ő hívta a gyerekét, meg a partnere.

  És vannak olyanok is, akik csakis gyesért, gyedért, szocpolért szülnek, az ő nemkívánt, "kulcsos" gyerekeik, akik soha semmiféle szeretetet nem kaptak, lesznek 20-21 évesen vagy hamarabb öngyilkosok.
  Ismertem egy srácot, akinek a szülei már a szoci végén kőgazdagra keresték magukat. Egy szem fiuk volt, a kutya sem kívánta a világra a szerencsétlent; nem egyszer mesélte, hogy kapott egy 500-ast a kezébe, csak hogy "eltakarodjon otthonról, ne is lássák". 16 éves volt, amikor felkötötte magát. És a szülei, az édesegyjó szülők versenyt zokogtak a sírjánál, hogy ŐK mennyire szerencsétlenek és ŐKET mennyire veri az Isten...

  És nem érdekel, hogy mennyi a gyes, sem a gyed. Lehet kapálni, kimenni külföldre dolgozni, fát vágni, követ hordani, meg mindent, ahol csak munka van, ha annyira kell az a pénz. Sokan vannak itt olyanok, akik 3 hetente-havonta vagy még ritkábban mehetnek haza a családjukhoz, mégsem dobták lelencbe a gyereküket! Mert van bennük felelősségérzet a következő nemzedék iránt.

  Olvastad a Sokan voltunk c. Sántha Ferenc novellát? Na az az totális ellenpéldája ennek.”
 • 32. tulipant 2009. április 21. 02:01
  „Miert nem vihettek a gyereket kulfoldre magukkal? Ha tisztesseges munka es nem prostitucio, akkor nem hiszem hogy akadaly a gyerek. En is kuldfoldre mentem egyedul ket gyerekkel jo par eve, es most is ott elek, tehat tudom hogy valoban nehezebb gyerekkel menni, de meg mindig jobb mint lemondani rola. Nem hiszem hogy ne lenne mas megoldas, nem volna szabad a gyereket elhagyni. Hiszen mi lehet mas fontosabb mint a gyereke?”
 • 31. Schrek 2009. április 20. 20:53
  „Tisztelt Hozzászólók !
  Hosszú út, nagyon hosszú út vezet odáig, hogy egy szülőpár ilyen lépésre szánja el magát.
  Mi - dölyfös bírálók- hátrébb állunk az úton, de sajnos látszik a sötét előkép, ahol ezek a szülő állnak.
  Egyelőre van munkám, ki tudja meddig. Tudok enni adni a gyerekemnek, kinyögöm az osztálykirándulás pénzt, veszek nekik használt ruhát. De ott a kérdés : Meddig ?
  Nem ítélem el ezeket a szülőket, mert valahol borzongva végig járja a csontjaimat a jéghideg felismerés : én is járhatok így. Tudom-e taníttatni, lesz erőm megvárni a talpra állásukat ?
  Az MSZP-sek, SZDSZ-sek megtalálják a módját a túlélésnek. Ők biztos nem keseregnek. Ők a felelősek, ők a hibásak. Szégyen, hogy egy országban bajnai gordonok irányíthatják a közéletet. Kilenc ember öngyilkosságáért felelős. Miért érdekelné a gyerekek sorsa ?
  "Csak úgy", eszembe jutott : A nagy ukrán éhezéskor a szerencsétlen kifosztott parasztot feldobták a csecsemőiket a tova-robogó vagonokra. Hátha megtalálja a gyerekeket valaki és felneveli őket ! 20 éve láttam azokat a képsorokat, de ma sem tudom feledni ! 1-másfél év alatt 8-10 millió ukrán halt éhen.
  És azt tudjuk, hogy ezen tény egyáltalán nem zavarta a szovjet elvtársakat !
  A mi elvtársainkat sem.”
 • 30. Riri 2009. április 20. 19:52
  „elítélem az ilyen felelőtlen szülőt,inkább szegénységben nevelje de csak együtt van a "család"
  Szégyeljék magukat!!!!!!!”
 • 29. manolo 2009. április 20. 18:24
  „nem értem, hogyan lehet megoldás az állami gondozás, ha a szülők nehézségekbe kerültek. ki mondta nekik, hogy vegyenek fel hitelt, amit most persze nem tudnak fizetni??!! de pont a gyerekekről lemondani??? vagy mit is tervez egy-két család...milyen emberek vannak ebben az országban??”
 • 28. 620829 2009. április 20. 16:51
  „sok a baj?????????? lehetDE:
  EGY BIZONYOS RÉTEG EZT A SPORTOT ŰZI-GYEREK BE NAGYBÁCSI PEDIG SOK-SOK ADÓFORINTÉRT KI ÉS "NEVELI" ŐKET TOVÁBB-ISMERŐS....JÓL KIVANNAKL TANÍTVA4
  ÉN IS LÁTTAM MÚLTKOR EGY NAGY SAJNÁLKOZÓT-LOGOTT A SZÁJÁBÓL A CIGI---HA RÁÉREK MAJD SAJNÁLOM IS!
  úGY LÁTSZIK MEGCSINÁLNI KÖNNYEBB,MINT FELNEVELNI.
  Nagyon sok kismamát látok , akik a babakocsi mellett gyárkéményesdit játszanak a szájukban lévő cigivel.
  Ma is nagyon sok a betöltetlen állás....ja , hogy diplomával nem derogál fizikai munkát végezzni??????????
  Én egyetemistaként, szegény család gyermekeként-az egyetem mellett-néha helyette is sokat dolgoztam...kemény fizikai munkát..........lehet menni dolgozni....nem pedig sírni -rini....az a legegyszerűbb.
  A lehetőségek- a képességek és az igények harmóniája ha megvan-nem lehet gond..........de ezt a megoldást mindenkinek ÖNMAGÁNAK KELL TUDNI ELFOGADNI ÉS BELÁTNI!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 27. bambinaXX 2009. április 20. 15:21
  „kerik! Dehogy szúrtátok!! én is u.ezt tenném. baromi nehéz, tudom...
  mzsr! nagyon szomorú.. szoktam olvasni a nőklapjában, h van olyan, akinek nincsenek saját unokái, de szívesen vállalna nagyiszerepet másnál! tudom, h pénzügyileg sem könnyű,de másmilyen segítség is sokat jelenthet - esetleg javasold ezt a lehetőséget az ismerősödnek! hátha kis segítséggel valamivel könyebb.”
 • 26. IVY 2009. április 20. 15:04
  „25. emzsr 2009.04.20. 14:53

  A kedves ismerősöd volt emberét a f@szánál fogva lógnatnám fel.....
  Kivéve, ha esetleg már elhalt.”
 • 25. emzsr 2009. április 20. 14:53
  „Mi van akkor, ha a szülő EGYEDÜL neveli a gyermekét/gyermekeit? Akkor nincs az, hogy apa kimegy külföldre pénzt keresni, anya meg itthon elvan a gyerekekkel. Van olyan ismerősöm, aki 3 gyerekkel maradt egyedül az egyik tartósan beteg (kisgyerekkori "gyermekbetegség" súlyos szövődményeként, a másik 2 is kezd belezakkanni lelkileg a helyzetükbe. Anyuka egyedül húzza az igát reggeltől éjszakáig, főállás, másodállás, orvosokhoz rohangálás, és kenyérsütés - mert nincs pénze kenyeret venni. Diplomás, hozzáteszem, diplomás állásban. Amikor felelősen vállalta a gyermekeket, férjnél volt, ketten kerestek, és fel sem merült benne, hogy ne tudná őket felnevelni... Fogalmam sincs, meddig bírja... :-(
  Nagy szégyen, hogy itt tartunk.”
 • 24. kerik 2009. április 20. 14:52
  „Én csak azért írtam a külföldi munkalehetőséget, mert szerintem még mindig jobb megoldás valamelyik félnek külföldön munkát vállalnia, mint betenni a gyereket egy intézetbe.
  A férjem évek óta dolgozik külföldön szakmunkásként. A legmegfelelőbb megoldás az lenne, ha mi is vele lennénk, csak akkor ott, abból a pénzből nem tudnánk megélni, és ugyan abban a helyzetben lennénk, mint voltunk, amíg itthon dolgozott.
  Szóval...ez még mindig jobb megoldás, mint az intézet.
  De cáfoljon meg valaki, ha nem jól gondolkodom, és elszúrtuk ezzel az életünk.”
 • 23. Csirén 2009. április 20. 14:48
  „Hallottam már róla, hogy bizonyos körökben szokás a gyereket állami gondozásba adni, majd a testvér/rokon kiveszi nevelésre, és a gondozásért kapott nem kevés juttatás az eredeti családé, aki a gyerek igazi családja, és ahol tulajdonképpen ezután is él.
  Persze ehhez kell a területi gondozás megvesztegethetősége. ( és a mi baromságunk, hogy tűrjük, hogy a mi pénzünkből munka nélkül mások éljenek)”
 • 22. bambinaXX 2009. április 20. 14:47
  „sztem akármikor szülhet egy nő, ha van szintén gyereketakaró parnere és egzisztenciája, állása. ketten könyebb. Ne mondja mársenki, hogy eddig is azért szültek, mert 3évig otthonmaradhattak gyesen!!!!
  ami sztem nem egészséges nőnek, gyereknek egyaránt - ált. kell a gyerekeknek a közösség 2éves kor után..”
 • 21. idealista 2009. április 20. 14:42
  „Ez az a cikk -az én olvasatomban- nem a nehéz gazdasági helyzetről és nem a szegénységről szól, hanem a szülői felelősség és gyermeknevelés kötelezettségének áthárításáról szól. A gyereknevelés sok lemondással járó, anyagi áldozatot is követelő felelősség, mely CSAK a szülőket terheli. Az állami hozzájárulás könnyíthet a helyzeten, de nem oldja meg. Minden gyermeket vállaló és nevelő embernek tisztában kell lennie azzal, hogy a gyerek egy életre szóló elkötelezettség, melynek MINDENEK FELETT állónak kell lennie! Ha ezzel tisztában van nem lehet kérdés, hogy hogyan, miből tartja el.”
 • 20. bambinaXX 2009. április 20. 14:41
  „Konrad! olyan alapon, hogy megszokták ezt a rendszert!! ésmost utálják azt, aki változtatni akar rajta.. és inkább megölik, eldobják a gyereket, mintsem segítsenek magukon - nem muszáj ugyanis mind2 szülőnek külföldre menni, az egyik akár maradhatna is a gyerekkel.. nem jó, de átmeneti megoldás lehet.”
 • 19. flexsnake 2009. április 20. 14:37
  „VAn olyan család akik bizony utcára kerülnek mert nincs miből fizetni a hiteleket. Egy családot ismerek is, állami gondozásba megy a gyerek mert magyarországon nincs rokon akihez mehetne. Ezek személyes tragédiák amik nem arról szólnak hogy megunták a gyereket. Nem sok lehetőségük van, vagy hajléktalanként nevelik a gyereket akiből semmi nem lesz vagy állami gondozásba adják ahol tanulhat.
  Ez egyáltalán nem arról szól hogy ki akarja vagy nem akarja a gyerekét. A szülő azt nézi hogy lehetne a gyerekének jobb. És ha már ez a jobb akkor komoly baj van.”
 • 18. Kalajka 2009. április 20. 14:34
  „17. Pont ez a cél,hogy ne szüljön.Ha folyton születnek újabb kis magyarok akkor sosem sikerül ki irtani minket.Éppen az bántja a szemüket,hogy vagyunk és élni,boldogulni akarunk.Ezáltal megnehezítve a dolgukat.Könnyebb egy üres lepusztult országot eladni,mint amibe laknak és amihez ragaszkodnak a lakói.A kárpát medence egyik legősibb népe vagyunk,akiktől Mátyás király haláláig tartottak.Azóta folyamatosan próbálnak,ki irtani,eltiporni minket.”
 • 17. IVY 2009. április 20. 14:19
  „Nnnna szép, nem mondom.
  Ezek után mikor szüljön egy épeszű, most a 20as éveiben járó MAGYAR nő?
  40 éves kora után, talán? Ha addigra rendeződik ez a fenenagy MAGYAR helyzet?”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önerő nélkül nincs lakás

A korábban megszokott 60-80 milliárd helyett már csak néhány milliárd forintnyi lakáshitelt… Tovább olvasom