Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Állatkínzás itthon és Angliában

Az állatkínzások nyomozásának hatékonyabbá tétele érdekében szervezett szemináriumot az Országos Rendőr-főkapitányság és az Angol Királyi Állatvédő Egyesület (RSPCA); 2004 óta mintegy 700 ilyen ügyben nyomozott a rendőrség Magyarországon.
Tamás Gábor alezredes, a bűnügyi főosztály vezetője a szemináriumról tartott tájékoztatón tegnap Budapesten felidézte: az állatkínzás szankciója az 1878-as Csemegi-kódexben jelent meg először Magyarországon, akkor 100 forint, illetve később 80 pengő pénzbüntetéssel lehetett büntetni. Ezt követően sokáig a szabálysértési jog foglalkozott az állatkínzással, és bár egyes eseteket – mint a tiltott állatviadalok szervezése – lehetett a büntető törvénykönyv alapján is büntetni, mégsem volt önálló szankciója az állatkínzásnak. Ezen változtatott a Btk. 2004-es módosítása, amikor önálló tényállás lett az állatkínzás a Btk.-ban. Mint mondta, az eltelt időben 700 ilyen ügyben nyomozott a rendőrség, ezek között volt kiemelkedő jelentőségű is, mint a soproni eset, ahol 200 kutyát kínzott gazdájuk. A nyomozati metodika még nem alakult ki, az állatkínzás nyomozásának még nincsenek hagyományai a magyar rendőrség történetében. Ezért szervezték az Angol Királyi Állatvédő Egyesület (RSPCA) és más hatóságok közreműködésével a szemináriumot. A Btk. alapján jelenleg két év szabadságvesztéssel, illetve pénzbüntetéssel lehet büntetni az állatkínzást, de a jelenlegi bírói gyakorlatban még nem gyakori a tényleges szabadságvesztés kiszabása. A nagy felháborodást kiváltó, súlyosabb esetekben felfüggesztett szabadságvesztést, illetve jelentős pénzbüntetést szabnak ki – tette hozzá. Mint mondta, a leggyakrabban a kedvtelésből tartott állatok kitaszítása, gépjármű mögé kötése miatt indul eljárás.
Süth Miklós országos főállatorvos arról beszélt, hogy az állatjólét az állat egészségét és boldogságát egyaránt jelenti, és több hatóságnak van feladata ennek ellenőrzésében. Az állatjóléti ellenőrzés – amelyből 2005-ben 186 ezer volt – kiterjed többek között az állatok tartásának, szállításának, levágásának ellenőrzésére is. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom