Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Állatorvosi Kamara: nem állatkínzás a libatömés

Nem minősül állatkínzásnak a libatömés a Magyar Állatorvosi Kamara szerint. A szervezet vizsgálata szerint a tömés az állatoknak nem okoz fájdalmat és nem káros a szárnyasok egészségére - mondta Gönczi Gábor, a kamara elnöke. A Négy Mancs folytatja a kényszertömés elleni kampányt.
Az anatómiai, élettani és etológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy nem káros a tömés a libák egészségére. Az állatorvos elmondta: a libák láthatóan nem félnek az embertől és nem fáj nekik sem a tömés folyamata, sem a megnagyobbodott máj.

Gönczi Gábor elmondta: a libák szájpadlása kemény, nem érzik magát a tömőcsövet és a folyamat amúgy is csak két másodpercig tart. Az állatorvos hozzátette: az állatok gyomrát a tömés előtt előkészítik. A vizsgálatokra utalva azt is elmondta: a májuk sem fáj az állatoknak, hiszen éppen a hasi testrészükön fekszenek, ez pedig fájdalom esetén nem így lenne.

A kamarai elnök hangsúlyozta: ezeket az állatokat nem emocionálisan kell megközelíteni, és az állatorvosi vizsgálat tényeinek tükrében nem számít állatkínzásnak a tömés.

A kamara azért indított vizsgálatot, mert az osztrák Négy Mancs állatvédő szervezet korábban kampányt indított a libatömés ellen. A Magyar Baromfi Terméktanács szerint az akció kétmilliárd forint kárt okoz, és több ezer munkahelyet veszélyeztet.

Négy Mancs: folytatják a libatömés elleni kampányt

Folytatja a megkezdett kényszertömés elleni kampányt a Négy Mancs Alapítvány - mondta a civil szervezet programfelelőse. Gergely Zsófia azt mondta: számos olyan szakvélemény született, amelyek alapján állatkínzásnak minősítették a szárnyasok tömését például az Egyesült Államok több államában és az Európai Unió 14 tagállamában. A programfelelős egy kiadványt idézett, amelyben nemzetközi szakértők szerint is állatkínzás a kényszertömés.

Gergely Zsófia ezzel a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) csütörtöki sajtótájékoztatójára reagált. A MÁOK szerint nem állatkínzás a májukért tartott libák tömése.

Nem arról van szó, hogy a Négy Mancs nem fogadja el a Magyar Állatorvosi Kamara véleményét, hanem legalábbis vitatott kérdésnek tekintik, hogy állatkínzás-e a szárnyasok gépi kényszertömése - mondta Gergely Zsófia. Az alapítvány mindenesetre tovább küzd az eljárás ellen - tette hozzá.

A Négy Mancs Alapítvány szerint állami érdeknek minősül ma Magyarországon az állatkínzás. Gergely Zsófia azt mondta: szerintük az államnak meg volt és meg van a lehetősége, valamint az ehhez szükséges forrásai, hogy támogassa a kényszertömés mentes liba és kacsa tenyésztést. Ám a Magyar Állam ennek érdekében eddig semmit nem tett - mondta a programfelelős.

Olvasóink írták

 • 16. flexsnake 2008. október 11. 01:09
  „Azt meg kell érteni ha fele annyiba kerül a kinai akkor azt veszi az ember.Beszélhetnek itt magyartermékekről meg hungarikumról, a pénztárcákból élünk nem az eszmékből.teljesen természetes hogy a forgalmazók is az olcsót keresik azon van a haszon.Ez a piacgazdaság.Van aki tönkremegy benne van aki meggazdagszik.Törvényszerű hogy a kis cgek jobban keresnek mint a nagyok majd naggyá nőve elpusztulnak és jönnek az újjak.Mert mindig lesz aki olcsobb hogy kiüssön a piacról.A hungerit ha versenyben akart volna maradnia reklámra kellett volna költenie, engedni az árakból és újabb piacokat keresnie.Nem lehet ülni és siránkozni mert ő igazgató, akkor is megkapja a pénzét ha egész nap vakarja a tökét.Nem állt ki a cég mellett és nem tett meg mindent hogy átcsoportosítson, ha elvesztette egy termék piacát és ezt nem birta pótolni akkor a többi termék piacát kellett volna növelnie, nyitni másfelé.És szar hogy elküldenek embereket de ez van.Esetleg más területre lehetett volna rakni őket ahol töblettermelést csinálnak majd az új piacokra nyitnak.Kisenbb árakkal, nagyobb mennyiséggel.Szerintem a dolgozók nagy része simán átment volna más részlegbe.Sajnálom azért őket, bár az állatokat sokkal jobban sajnálom akiket megölnek.”
 • 15. orrunknál fogva 2008. október 10. 19:23
  „A libamáj ügy az üzletről szól, nem az állatvédőkről és nem a libatömésről.

  "nem a Négy Mancs miatt bojkottáltak a kereskedelmi láncok"
  "az egész kampány nem a hízott libamájért folyt..."

  Nemsokára ehetitek a friss kínai libamájat! A Tescoban biztos lesz belőle!

  ,,...a Hortobágyi Lúdtenyésztő Rt. első embereként megismert - no meg a Medgyessy Péterrel közösen űzött kacsavadászatokról elhíresült - Varga Ferenc segítségével indították be a kilencvenes évek végén. (Kína a Kozák professzor rendelkezésére álló adatok szerint jelenleg évi 150 tonna májat termel. Ugyanő viszont azt mondja, hogy a statisztikák néha csalfák, Kína termelő- és fogyasztókapacitásait tekintve pedig a határ a csillagos ég.) A termelést Európából ,,kitelepítő" megoldás semmiben nem sértené a tőkekivitelben - vagy mai elegáns kifejezéssel élve reexportban - érdekelt multinacionális vállalatok piaci pozícióit. Annál inkább tönkretenné a magyar hízottliba-máj előállításában érdekelt ötezer családot, az országnak pedig presztízsveszteséget és évi 25 milliárd forintnyi devizabevétel-kiesést jelentene.
  Ez mégis kinek az érdeke?"”
 • 14. Cat_ 2008. október 10. 15:08
  „Jó kis cikk a témában:
  http://index.hu/velemeny/jegyzet/libatomo1517/”
 • 13. flexsnake 2008. október 10. 15:07
  „Igen, kifejezetten hállás lehetne az állat hogy erőszakkal etetjük és legyilkoljuk tömegessen.Ha minket etetnének erőszakkal, ha minket vágnának le tömegesen akkor mindjárt másképpen állna a dolog.Az ember a bolygó rákfenéje.Kihalásra van itélve mert ilyen, saját környezetét falja fel és terjed mint a rák.Remélem egyszer minden ember kipusztul és valami értelmesebb faj veszi át az irányítást.Szerintem a delfinek tuti nem akarnának halakat tömködni csak hogy megegyék őket...”
 • 12. tothgy 2008. október 10. 00:11
  „májas!

  Egyetértek a Négy Tőgybimbó Kht. céljaival - vitán kívüli a meggyőzőereje.
  De azért mégsem szeretném tejtermékek nélkül tengetni mindennapjaimat - tehát kiegészítését kérem, szeretném, ha kizárólag a NÉgy Mancs és szimpatizánsai visszakozásáig és eltűnéséig, de legalább álláspontja megváltoztatására bírása időpontjáig álljon fenn, ekkor alapítvánnyá alakulva maradjon azért, - figyelőszolgálatot fenntartva, a hasonló botrányok és kártételek elleni hathatós intézkedések megtételére.”
 • 11. RobinGood 2008. október 09. 21:35
  „Szegény hollandok miért nem adhatják el nekünk azokat a kábítószereket, amelyek előállítása nálunk tilos? Bezzeg mi eladhatjuk nekik a libamájat, amely előállítása náluk tilos. Ez így igazságtalan.”
 • 10. Helsinkirokker 2008. október 09. 21:25
  „Buta pics@. Amikor elöször kitört a botrány, irtam egy hirtelen levelet a négymancsnak. Erre válaszul küldött egy sajtóközleményt. Ugyanott tart most is mint 6 héttel ezelőtt, süket dumát nyomat, szerintem fizetik érte rendesen. Szerintem nem is érti miröl van szó, de az biztos hogy nem érdekli. És ez a szájb@qrt farok kormány még mindig nem nyirta ki őket, és nem védte meg a tenyésztőket. Közép-Afrikai szinten megy az államigazgatás. Szégyen.”
 • 9. zsanér15 2008. október 09. 20:15
  „Állatkínzásnak minősitették a tömést több olyan európai országban, ahol ez eddig sem volt szokás (az olaszok pl. énekesmadarakat esznek), ill az USA többtagállamában-azokban az államokban,ahol a halálbüntetés még ma is bevett gyakorlat???”
 • 8. májas 2008. október 09. 20:06
  „Arról nem is beszélve, hogy az osztrák parasztoknál sem végelgyengülésben haláloznak el az egész életükön át tőgybimbótiport tehenek...
  Tiltakozzunk mi is az osztrák térdgatyás gazdáknál teheneikkel való bánásmódjuk miatt-nem félünk a vasvillától jeligével!!!
  Négy Tőgybimbó kht.”
 • 7. RobinGood 2008. október 09. 20:00
  „A Magyar Állatorvosi Kamara önerőből, szabadidejében vizsgálja a kérdést, vagy megbízást kapott erre? Ha igen, akkor kitől? Miért nem tisztázzák a kérdést nemzetközi szinten, hogy a világ valamennyi állama tiszta lelkiismerettel visszaállíthassa a tömést?”
 • 6. májas 2008. október 09. 19:55
  „Kedves Európai Úniós Polgártársak!

  Állatvédő úniós társaink hagyományain elindulva újabb,az európai mezőgazdaságban önös, haszonszerző érdekek miatt kínzott állatok jogaiért szeretnénk kiállni,így hát megalapítjuk a "Négy Tőgybimbó" nevű közhasznú társaságunkat.
  A gerincesek törzsén belül helyezkedik el az emlős állatok osztálya, melyek közös jellemzője az elevenszülés,majd az egyedfejlődés korai korszakában történő anyatejes táplálás.Az emlősök hasi felületén található ún.tejlécből fajonként változatos számú emlőmirigy fejlődik ki járatrendszerével,kivezető csövével együtt,A szülés körüli hormonális változások beindítják a tejelválasztást-másnéven a laktációt-melynek egyes egyedüli célja az utód tápanyagokkal,folyadékkal, ellenanyagokkal stb. történő ellátása.A tejelválasztás fő stimulusa az emlőbimbó mechanikai ingerlése, a termelt és tárolt tej rendszeres szoptatással történő eltávolítása.Amennyiben a szoptatás ezen ingere elmarad, a tejelválasztás normál esetben néhány nap alatt megszűnik, a tej "elapad"
  Az Európai Únión belül sajnos még nagyon elterjedt gyakorlat néhány emlősállat faj-főleg a szarvasmarha, kisebb mértékben a juh,kecske stb-haszonleső, ipari méreteket öltő kínzással egybekötött kihasználása-mely ellen úgy érezzük itt az ideje fellépnünk.
  Majdnem minden országban-de emeljük most ki valamely oknál fogva Ausztriát- a szarvasmarhák nőstényeinek borjadzása után a tejelválasztás időszakát MESTERSÉGESEN KITOLJÁK-AZ ÁLLATOK EMLŐBIMBAJÁT NAP MINT NAP KÉZZEL,SÚLYOSABB ESETEKBEN IPARI MÉRTÉKBEN FÁJDALMAT OKOZÓ VÁKUUMOS GÉPEKKEL RÁNGATJÁK-akkor is amikor az utód ilyen ellátást már nem igényel!!!!
  Ez teljesen ellentmond a természet törvényeinek, és elítélendő módon csak az osztrák gazdák valamint bizonyos telepek HASZONSZERZŐ -a sötét kapitalizmus múltjába révedő céljait szolgálja!
  E gazdák,ezen "tejtelepek" az állatok nap mint nap történő erőszakos fejésével szerzik az extraprofitot-a kínzással előállított tejet ELADJÁK!!!Az áruházláncok polcai roskadoznak a kényszerfejésből származó tejtől, valamint az abból készülő tejtermékektől!!!
  A Négy Tőgybimbó további célja tehát a józan gondolkodású úniós polgártársaink adakozásából irodát létrehozni Bécsben, majd egy feketelista felállítására törekszünk, mely fel fog tüntetni minden osztrák-és mondjuk néhány svájci tejgazdaságot-hogy a vásárló el tudja dönteni akar-e a megkínzott tehenek tejéből származó termékeket fogyasztani ,vagy sem.
  Célunk a nagy áruházláncok felkeresése,a tejtermékek árusításának bojkottálása, a szarvasmarhatelepek felszámolása-és végül a teljesen szabad tartás bevezetése,az állatok jóléte érdekében.
  Alternatívaként javasoljuk a tejfogyasztás elhagyását, maximum a tehéntőgyből véletlenül kicsorduló tejmennyiség felhasználását-jól követhető háztartási méretekben...
  Köszönöm megtisztelő figyelmüket,s várjuk adományaikat:
  Négy Tőgybimbó
  kht.”
 • 5. májas 2008. október 09. 19:54
  „4 flexsnake!
  A liba-lúd vándormadár volt eredetileg-ez az állatfaj a májában tárolta azt az energiát,melyet földrészek átrepülésére használt fel!!
  Ez a hypertrophizált-megnagyobbodott máj a libáknál élettani jelenség!!!Mint egy repülő teletankolt tartálya!!!
  Az emberi máj megnagyobbodása viszont pathológiás folyamat!!!Normálisan csak egy kis glikogént tárolna!!!
  Teljesen más kategória!!!”
 • 4. flexsnake 2008. október 09. 19:45
  „Na persze..A megnagyobbodott emberi máj is egészséges, szerintem ezt a Gönczi Gábort is tömjül meg!Megnézem hogy jólesik-e neki.Persza ha majd rendesen felhizlaltam akkor a torkát átvágva lassan kivéreztetem, vagy simán fejezzük le?Végülis hús-hús....
  A négy praszli jogosan bojkotálja a májhízlalást!mindenütt be kellene tiltani a vágóhidakkal együtt.”
 • 3. Cat_ 2008. október 09. 19:42
  „Azért inkább nem libaként szeretnék újjászületni, ha lehet.”
 • 2. kisguci 2008. október 09. 19:28
  „Ehhez nem kellet az állatorvosi kamara állásfoglalása. A józan paraszt ezt eddig is tudta! Az őrültek, mint ez a négy mocskos mancs meg úgy sem érti! Ki kellene már az országból utasítani! Mi ez ha nem kívánatos személy ebben a kis hazában!”
 • 1. eqincu ocha 2008. október 09. 19:17
  „Akkor húzzon el ebből az országból ez a qrv@, ha nem tudja elfogadni a MÁOK döntését!!!! Ki a picsát érdekel, hogy az USA-ban mit szabad és mit nem???!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl van az életveszélyen a baseballütőkkel megtámadott autós

Túl van az életveszélyen az az autós, akit öten baseballütőkkel és botokkal támadtak meg a 21-es… Tovább olvasom