Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Amerikai jelentés a szlovákiai kisebbségek helyzetéről

Az amerikai külügyminisztérium jelentést készít a szlovákiai kisebbségek helyzetéről. Ezért kereste fel a pozsonyi amerikai nagykövetség két munkatársa a Csemadok elnökét.
Rubik Béla a Magyar Rádiónak elmondta: amerikai vendégeit a félmilliós szlovákiai magyarsággal kapcsolatos minden vélemény, információ érdekelte. Különös tekintettel arra, hogy az új pozsonyi kormányban helyet kapott a Nemzeti Párt, amelynek elnöke többször is tett magyarellenes kijelentéseket.

Véget kellene vetni az adok-kapoknak - mondta Rubik, hogy ne kerüljön ki látókörünkből a lényeg. A szlovák kormány pozitív képet igyekszik magáról festeni, európaiságát hangsúlyozza, a valóságban azonban ez csak kirakatpolitika - hangsúlyozta Rubik.

Egy példa arra, hogy az elvek és a valós cselekedetek nem fedik egymást: szerdán az amerikai nagykövetség érdeklődésének napján tudta meg a 65 ezer tagot számláló kulturális és közművelődési szervezet elnöke, hogy megvonták tőlük az állami támogatás utolsó, működési költségeket fedező részét.

Rubik a továbbiakban elmondta: az amerikai nagykövetség munkatársaival arról is beszélgettek, hogy véleménye szerint mit vár a szlovákiai magyarság az anyaországtól, milyen védelemre tart igényt az esetleges nemzetiségi problémák rendezésében.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis jogosítvánnyal vezetett

Sopronban, a Brennbergi úton a rendőrök igazoltattak egy soproni férfit, aki saját gépkocsijával… Tovább olvasom