Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Amerikai vízummentesség november 17-től

November 17-től vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba hat közép-európai ország - köztük Magyarország polgárai - jelentette be hétfőn Prágában az amerikai belbiztonsági miniszter.
A vízumkényszert Washington Magyarország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia és Lettország mellett Dél-Korea számára is megszünteti. Csehország és Szlovákia esetében külön jelképértéke is van az időpontnak, hiszen az azóta megszűnt Csehszlovákiában 19 évvel ezelőtt, 1989. november 17-én kezdődött a rendszerváltást hozó bársonyos forradalom. A csehek egy része mégis keserű szájízzel várta a vízummentességet, mert úgy vélik, Prága ezt csak az amerikai rakétavédelmi rendszer csehországi telepítése fejében tudta "elintézni".

Az USA-ba készülőknek utazás előtt csak egy formanyomtatványt kell kitölteniük az ESTA elektronikus rendszeren keresztül, feltéve, hogy biometrikus jegyekkel ellátott útlevéllel rendelkeznek - hangsúlyozta Chertoff a cseh fővárosban. "Az USA területére való belépésről továbbra is határőrség hivatalnokai hozzák meg a végleges döntést" - figyelmeztetett az amerikai belbiztonsági miniszter.

A beutazási engedélyt legkésőbb 72 órával az út előtt kell megadniuk az amerikai hatóságoknak. Ha a beutazást az elektronikus rendszeren keresztül elutasítják, a kérvényező a külképviseleten keresztül vízumért folyamodhat. Tanulmányokra vagy munkavállalásra kiutazóknak továbbra is vízumra lesz szükségük, tehát az új rendszer gyakorlatilag csak a szolgálati és turistaútra készülőknek jelent az eddiginél egyszerűbb eljárást.

A Chertoff-fal folytatott prágai egyeztetésen Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter, a belügyi tárca vezetője, Ivan Langer és az európai ügyekért felelős prágai miniszterelnök-helyettes, Alexandr Vondra is jelen volt.

Olvasóink írták

 • 6. egyszeru polgar 2008. október 28. 10:18
  „Aki erteket visz, foleg sokat, mindenhova mehet. A nyomorult, meg nyomorultabb lesz, mert csak kihasznaljak.
  Az USA a legketszinubb politikat folytatja a vilagon. Mem veletlen, Miniszterelnokunk is ott lett diszdoktor!!!A nagy maffia egyik legfiatalabb tagja.”
 • 5. politika 2008. október 27. 23:58
  „Remélem, hogy a politika a háttérben elintézi, hogy a piros, fehér, zöld zászló olyan jel lesz a vámtiszt szemében, mint a brit. Nem gördít akadályt elém, ha belépek az USÁ-ba, hanem széles mosollyal beenged.”
 • 4. Valahogy... 2008. október 27. 22:22
  „...igaza van "flexnake"-nek:

  Nesze semmi,fogd meg jol!!!!!!”
 • 3. flexsnake 2008. október 27. 22:14
  „,,Ha a beutazást az elektronikus rendszeren keresztül elutasítják, a kérvényező a külképviseleten keresztül vízumért folyamodhat. Tanulmányokra vagy munkavállalásra kiutazóknak továbbra is vízumra lesz szükségük, tehát az új rendszer gyakorlatilag csak a szolgálati és turistaútra készülőknek jelent az eddiginél egyszerűbb eljárást."
  Jajdejó!Kaptunk semmit nagy masnival :) Tapsi,tapsi :D
  Erről beszéltem de ugye mindenki lehurrogott, hogy nyugodtan nézzenek csak utána az embernek :D Hát tessék, más a megfogalmazás az eredmény ugyanaz :D”
 • 2. jakoppo 2008. október 27. 20:04
  „HURRRRRRRÁÁÁÁÁ!!!!!Mint a született optimista:-Látom a fényt az alagút végén!!!!!!.....csak azt nem értem MIÉRT DUDÁL?????”
 • 1. efje 2008. október 27. 19:34
  „"Az USA területére való belépésről továbbra is határőrség hivatalnokai hozzák meg a végleges döntést"

  Neked kell bizonygatnod hogy nem dolgozni mész hanem nyaralni. Magyarán nem hozod onnan a pénzt haza, hanem vinni akarod. Ez a lényeg. Mindig a pénz. Őket csak ez érdekli. Ha van vigyed nekik, ha nincs akkor meg nem mehetsz be csak kiskapun, füllentve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wass Albert miatt rúgták ki a könyvtár főigazgatóját

A romániai Bihar Megyei Könyvtár volt főigazgatóját Wass Albertről való irodalmi értekezése ürügyén kirúgták. Tovább olvasom