Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Amíg még lehet

„ De azt mondom nektek:

Folyton lehetőséget kapunk a jobbulásra, változásra. Mi viszont folyton azt válaszoljuk: „Még ráérünk, van időnk.” Ha szörnyqségekről, tragédiákról hallunk, elborzadunk és a lehető legrövidebb időn belül igyekszünk napirendre térni felette, s arra gondolunk: velünk ez nem történhet meg. Pedig az út, ami lábunk alatt is napról napra rövidebb lesz, és ami ma mással, az holnap velünk történhet meg. Bizony, minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy jót cselekedjünk, mert csak annak van igazán maradandó értéke. Addig éljünk az idővel, amíg lehet!
Amikor Jézusnak hírül vitték a Pilátus parancsolta tömeggyilkosságot és egy torony összeomlása okozta szerencsétlenséget, higgadtan a körülötte állók tudomására hozta, hogy az áldozatok semmivel sem voltak különbek a jelenlevőknél, viszont ha nem térnek meg, az ő sorsuk is pusztulás lesz. (Lk.13/1–5.) Jézus azt tanítja Istenről, hogy könyörületes, nem „csap le” azonnal a gonoszokra, hanem időt, lehetőséget biztosít a megtérésre. (Vö. 13/6–9.)
A nagyböjt a hívő ember számára ilyen kegyelmi idő. Nem fogyókúrás terápia, hanem a lelket nemesítő önfegyelmezés, szeretetből vállalt lemondás időszaka.
Isten türelmével élni, s nem pedig visszaélni kell(ene). A karnevál elmúlt, itt az ideje, hogy végre álarcainkat lefejtsük magunkról, azok legyünk, azt mutassuk, amik valójában vagyunk. Ha nem tetszik, szégyellni való az igazi „arcunk”, hát változtassunk rajta. (Túl sok emberhez nőtt hozzá álarca, nélküle már az utcára sem mernek egyesek kilépni. Pedig az álarc nemcsak eltakar, hanem el is választ, fájdalmasan elszigetel.)
Jóllehet ezernyi oldalról ösztönöznének, hogy a földi sikerek reményében mutassuk másnak magunkat. Ha engedünk a csábításnak, pillanatnyi előnyökhöz juthatunk ugyan, de végül majd keserqen kell rádöbbennünk: hazugság volt az egész életünk, leginkább önmagunkat becsapva szerepet játszottunk csupán...
Jézus rádöbbenteni akar eddigi életünk hiábavalóságaira. Minden egyes szomorú esemény – bárhol is történjék – abban a pillanatban, amikor a tudomásunkra jut, nekünk is szól: elgondolkodtat, önvizsgálatra, önmérsékletre tanít...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvező szerződést kötöttek

Mától – néhány nap után – ismét a médiaközpontból sugározzák a regionális körzeti stúdió… Tovább olvasom