Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Amikor nem érdemes

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
"A héten olvastam egy álláshirdetést, ami azóta sem hagy nyugodni. Az ajánlott munkakör nagyon vonzó számomra, csakhogy a követelmények egy részének jelenleg nem felelek meg. Érdemes ennek ellenére próbálkozni?" - kérdezi levelében Kovács Boglárka.


Nem tudok egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni. Fontos ugyanis, hogy mik azok a követelmények, amiknek nem felel meg, s mit jelent a "jelenleg". Ha néhány hónapos tanulással pótolható, akkor érdemes, ha alapvető hiányosságról van szó akkor nem...

Azzal úgyis tisztában van minden álláskereső, hogy a hirdetésekben a cégek a lehető legoptimálisabb képet festik le a keresett munkatársról. Teszik ezt annak érdekében, hogy aztán a legjobb jelöltek közül választhassák ki az igazit. De gyakran előfordul, hogy ez az idealizált munkatárs a gyakorlatban nem is létezik, tehát a megbízók is engednek a követelményekből. Én azt mondom, ha valaki úgy érzi, képes az adott munkakör ellátására, s csak néhány másodlagos feltételnek nem felel meg, feltétlenül jelentkezzen az állásra.

Általában a végzettség, a nyelvismeret és a vezetői gyakorlat az az alapvető meghatározás, amiből nem engednek a pályáztatók, de ezt sem lehet kőbe vésni, mert mindig akadnak kivételek. Azt szoktam ajánlani, hogy amikor sor kerül (ha sor kerül) a személyes bemutatkozásra, akkor feltétlenül mondja el a pályázó: hajlandó munka mellett pótolni esetleges hiányosságait. (Persze, ha az pótolható, mint például a nyelvismeret.)
Sokan beadják pályázatukat egy-egy álláshirdetésre akkor is, ha alapvető feltételeknek nem felelnek meg.

Aztán csodálkoznak, hogy a fejvadász, a tanácsadó vagy éppen a munkatársat kereső cég fel sem hívja őket... Ha nincs meg például a vezetői gyakorlat, az előírt végzettséghez mégcsak nem is hasonlít a diplománk, vagy bár jól beszédünk németül, de a hirdetésben az angolt jelölték meg, akkor nem érdemes erőltetni a dolgot. Ahogy annak sincs értelme, ha magasan kvalifikált pályázó, felsővezetői tapasztalatokkal jelentkezik egy középvezetői állásra...

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom