Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Amit a vérvétellel kapcsolatban érdemes tudni

Szinte bármilyen betegségünk kivizsgálását kezdjük el háziorvosunknál vagy szakorvosnál, az első vizsgálatok egyike egy laboratóriumi vérvétel, ahol az adott betegség szempontjából fontos vizsgálatokat végzik el vérünkből.
Ahhoz, hogy a vérvétel eredménye valóban pontos legyen, ahhoz hogy annak eredménye alapján biztonsággal kezdhessen kezelőorvosunk gyógyszeres terápiát, érdemes néhány szabályt betartani. Természetesen speciális vizsgálatok esetén az alábbi tudnivalókon kívül is szükség lehet bizonyos tényezők figyelembevételére (melyekről orvosa tájékoztatást ad majd), de a leggyakoribb esetekben elég, ha az alábbiakra figyelünk.

Vérvételre minden esetben érdemes éhgyomorra menni, mert több, gyakran kért vizsgálat eredményét befolyásolja, ha a vizsgálat előtt eszünk vagy iszunk valamit. Fontos tudni, hogy nemcsak a vércukorszint eredményét befolyásolja ha nem üres gyomorral megyünk, hanem más laborértékeket is. Az éhgyomor azt jelenti, hogy vízen kívül semmit ne fogyasszunk aznap, amikor a vért veszik, tehát cukor nélküli kávét vagy teát se! Bizonyos határértéken lévő enzimek értékét pont annyival emelhetik meg, hogy az egyébként normál értékeink a kóros tartományba kerülhetnek.

Gyakran kért és több betegség szempontjából fontos vizsgálat a vér koleszterin szintjének ellenőrzése, mely előtt érdemes az esti vacsorára is odafigyelni. Ne együnk zsíros, koleszterinben gazdag ételeket, kerüljük a tojásbevitelt is. A legegyszerűbb, ha pl. lekváros kenyeret eszünk, mely biztosan nem emeli a koleszterin értékét.
Több betegségben kell a betegeknek folyamatosan véralvadásgátlót szedni (Syncumar), mely szedése mellett rendszeresen kell ellenőrizni a vér alvadási paramétereit. Az ilyen gyógyszert szedő betegek többsége által köztudott, de nem árt elégszer hangsúlyozni, hogy a vér alvadásában a K vitaminnak fontos szerepe van, ezért a K vitamin tartamú szerek befolyásolják az ezirányú vizsgálatokat. Nemcsak a laborvizsgálat előtt, hanem Syncumar szedésekor folyamatosan érdemes a K vitaminban gazdag élelmiszerek bevitelét csökkenteni. Ilyenek pl. banán, káposzta, karfiol, brokkoli, karalábé, narancs, sárgarépa, spenót, tej- és tejtermékek, máj… Amennyiben véralvadásgátló kezelésre van szüksége, minden esetben kérdezze háziorvosát, kezelőorvosát az étkezésről!

Szintén gyakran kért vizsgálat a vér vastartalmának meghatározása. Ezekben az esetekben csak akkor mér pontos értéket a labor, ha a kért vizsgálat előtt 1-2 héttel a beteg abbahagyja a vastartalmú gyógyszereinek szedését. Érdemes arra is figyelni, hogy a sokak által szedett multivitamin készítmények, terheseknek ajánlott vitamintabletták is tartalmaznak vasat, így azok szedését is érdemes felfüggeszteni átmeneti időre.

Ejtsünk néhány szót a vizeletvizsgálatokról is. Ezek esetén akkor kapunk legpontosabb eredményt, ha a laborba bevitt vizeletet a reggeli első vizeletből vesszük. (Pl. terhességi tesztek alkalmazásakor is célszerű az első vizeletet ellenőrizni!) Érdemes előtte alaposan megfürdeni és általában az a legjobb, ha a mintát a vizelet közepéből vesszük. Mintaként elég kb. 1-1,5 dl vizelet. A vizeletet vigyük jól zárható üvegben, papírba becsomagolva, szerencsés, ha a nevünket ráírjuk az üvegre.

Egyes betegségek esetén szükség lehet 24 órás gyűjtött vizeletre, ilyenkor a következőképpen járjunk el, ha pl. 6 órától 6 óráig akarjuk gyűjteni a vizeletet:
Adott reggel 5.55-kor ürítsük ki a hólyagot a WC-be, majd 6 órától gyűjtsük a vizeletet a gyűjtőedénybe, melyet érdemes előtte papírba csomagolni, mert egyes anyagok fényre bomlanak. Másnap 6 órakor a vizeletet utoljára még a gyűjtőedénybe kell üríteni. A gyűjtött vizelet mennyiségét ezt követően kell megmérni, az összmennyiséget a laborasszisztensnek megmondani. Az összes mennyiségből 2 dl-t kell bevinni a laborba. Az ebből a mennyiségből mért értékeket szorozzák be és adják meg az összes ürített vizeletre.

Fontos lehet még tudni, hogy nemcsak a laborvizsgálatok miatt, de egyébként is érdemes naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot inni. A bevitt folyadék mennyisége befolyásolhatja egyes mért értékek valódiságát, hiszen kevesebb vérben, vizeletben más lehet a koncentráció értéke.
Ha speciális labort kér orvosa, minden esetben fel fogja hívni figyelmét a szükséges teendőkre. A hallott utasításokat tartsa be, hisz ellenkező esetben nem ad pontos információt az elvégzett vizsgálat!

Dr. Lóczi Gerda
Az S.O.S.24 szakmai vezetője, mentőszakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pszi végeredmény

1. Tovább olvasom