Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Amputálták Erőss Zsolt hegymászó jobb lábát térdtől

Amputálták a lavinabalesetet szenvedett Erőss Zsolt hegymászó jobb lábát térdtől lefelé - közölte Sárváry András, a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti központjának szakmai igazgatója vasárnap.
Közleménye szerint Erőss Zsolt egy konzílium során "az összes lehetséges előnyt és hátrányt megbeszélve" a térdmozgás megtartásával járó, igen korai komplex rehabilitációt lehetővé tévő amputációt választotta, amit szombaton elvégeztek rajta.

A professzor emlékeztetett arra, Erőss Zsolt lavinabalesete során többszörös súlyos sérülést szenvedett. Az elsődleges ellátás a poprádi kórházban történt, ahol lágyrészsérüléseit megvarrták, alsó végtagjait pedig gipszsínben rögzítették. Állapotának stabilizálása után Magyarországra szállították, és a Péterfy kórház baleseti központjában kedden mindkét alsó végtagi törését megoperálták.

A szakmai igazgató tájékoztatása szerint Erőss Zsolt baloldali bokatörése várhatóan szövődménymentesen gyógyul.

A jobboldali nyílt, darabos, alsó harmadi lábszártörését - melyhez súlyos keringészavarral járó lágyrészsérülés is társult- szintén stabilizálták. A műtét során kiderült, hogy a sérülés súlyossága miatt, a tervezett további műtétsorozat ellenére, jól mozgó és terhelhető végtag nem garantálható, és az esetleges szövődmények miatt (fertőzés, csontgyógyulási zavarok) nem volt kizárható egy késői amputáció lehetősége sem. Ezt végül szombaton elvégeztek.

Erőss Zsolt első magyarként hódította meg a Himaláját.
Erőss Zsolt első magyarként hódította meg a Himaláját.

Jelenleg Erőss Zsolt állapota kielégítő, és a tervek szerint bal lábával járógipszben, jobboldalon pedig ideiglenes protézissel a járásgyakorlatokat egy-két hét múlva elkezdheti.

Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció sorozat vezetője - aki Sárváry András közleményét továbbította - az MTI-nek kifejtette: Erőss Zsoltot lelkileg sem kell félteni. Hangsúlyozta: ez a döntés Erőss Zsolt további hegymászó-pályafutásának érdekében is történt. "Jó esély van arra, hogy a 2010-es őszi mászószezonban újabb nyolcezressel gazdagítsa a magyar hegymászást" - mondta.

A szlovák hírügynökség a múlt hétvégén jelentette, hogy baleset ért három magyar hegymászót a szlovákiai Magas-Tátrában, a szerencsétlenül járt sportolók súlyos sérüléseket szenvedtek, de túlélték a balesetet.

Hajdu Péter, a balesetet szenvedett három magyar hegymászó egyike a tatabányai kórházban az MTI-nek kedden azt mondta: a szűk völgyben esélyük sem volt kitérni a lavina elől. A 22 éves fiatalember hozzátette, hogy a jobb válla kificamodott és két csigolyája megrepedt, de a szlovák orvosok szerint nem kell műteni. Hármuk közül Erőss Zsolt járt a legszerencsétlenebbül, lábszár- és bokatörést szenvedett, míg Kamlusz Marcelnek csak zúzódásai vannak, őt már vasárnap hazaengedték a kórházból.

A hegymászó elmondta, nem vesztette el az eszméletét, ezért mindenre emlékszik a balesetről.

Hárman ereszkedtek le a Kopky hegygerincen a Dracia Dolinka elnevezésű völgybe (Sárkány-völgyecske) egy szinte függőleges, fagyott hófolyosón, kötéllel összekapcsolva. A híresztelésekkel ellentétben mindannyiuknál volt hágóvas és jégcsákány.

Elmondta: ő volt alul és észlelte, hogy a hó már nem fagyott és nem tartja meg őket, amikor a legfölül mászó Erőss Zsolt fölött megindult a lavina. Fölötte "átfolyt" a hó, viszont a középen és a legalul lévő embert már akkora hó és sziklatömeg kapta el, hogy nem tudták magukat megtartani és a kötéllel Erőss Zsoltot is lerántották.

A hó a három hegymászót 100-150 méteren át sodorta a völgyig, majd a kötél egy nagyobb sziklán fennakadt. Hajdu Péter elmondta, hogy nem kellett őket a hó alól kiásni, ő állt lábra először és elindult segítségért, mert a telefonján nem volt térerő.

Később sikerült kapcsolatot teremtenie a szomszéd hegyen mászó nagybátyjával, akit hamarosan már hallott is, mert annyira közel voltak. A rokona fejlámpával villogott a közeli poprádi menedékház felé, a jelzést észrevették és a sötétedés ellenére hivatásos és önkéntes hegyi mentők hordágyon és szánokkal juttatták őket biztonságba a 12 fokos hidegből.

A mentők a Poprádi-tóig vitték őket. Onnan vasárnap reggel szállították a poprádi kórházba a három hegymászót, ahol stabilizálták állapotukat az orvosok.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. kukuruntyu 2010. január 11. 21:22
  „CID <moderálva sértő....>!ö ebböl élt és egyben a hobbija volt!ha ekkora ... vagy .és nem sajnálod akkor inkább ne irj.....!ha mész dolgozni és elütnek!akkor mi van?senki nem kérte hogy dolgozz!neki ez volt a munkája és ebböl élt!”
 • 45. CID 2010. január 11. 20:15
  „mérges : Nem tudom mi a természetkárosítás, de ha egy Természetvédelmi területen légkalapácsot, majd robbanótölteteket használnak, az azért nem sámli. :) Persze, lehet nem bontották le az egész hegyet, de ha azon a környéken motoroznák, és elkapnának, nem kevés pénzembe kerülne.”
 • 44. CID 2010. január 11. 20:11
  „Most mondották be a retekklubon, hogy ő kérte az amputációt. Nyugtasson meg valaki, hogy ez tényleg nem TB támogatással működik.”
 • 43. CID 2010. január 11. 19:47
  „42 : ezt most ugye viccnek szántad ? Ha nem megyek ki az utcára, nem tudok bevásárolni, nem tudok elmenni dolgozni, nem tudok elmenni az orvoshoz, stb, stb. Hegyet mászni viszont nem "kötelező" semmi értelme a társadalom számár, ami még nem is lenne baj, de semmi haszna sincs.
  <moderálva sértő>”
 • 42. kukuruntyu 2010. január 11. 16:49
  „....ne menj ki azutcára mert elütnek vagy leütnek!esetleg lelönek!ha valamelyik fikázo ... ezt történik majd odairom hogy a ... mentél ki az utcára!maradj otthon! <moderálva....>”
 • 41. CID 2010. január 11. 13:06
  „38 : Egyre jobb. :)”
 • 40. Sandwitch 2010. január 11. 12:52
  „Kt :
  Nem ismerem a családját, de tv mutatta, hogy 8 hónapos kislánya van. Bárki bármit is mond, felelőtlenség azt kockáztatni, hogy magára hagyjuk a gyermekünket ebben a világban. Vagy rokkantként gondoskodhat rólunk még vagy 30 évig. Ez nem rosszindulat, egyszerűen csak senkinek nincs joga szándékosan megfosztani a saját gyermekét a szülői szeretettől, támogatástól. Aki ezt kockáztatja, az nem érez felelősséget a gyermekével szemben.”
 • 39. Kreatív 2010. január 11. 12:16
  „Nagyon sajnálom Zsoltot.
  Elragadta őket a hév.
  Gondolniuk kellett volna arra, hogy az előző napokban
  +10 Celsisus fokokat mértek a hegy lábánál.
  Ez sajnos a felsőbb régiókban is befolyásolta a hó állapotát.”
 • 38. Moolnaar 2010. január 11. 11:23
  „36. Nem leoldodott a kötes, henem ö maga oldotta le a karabiner a vezetö kötelröl.”
 • 37. kt 2010. január 11. 11:08
  „34: Külön biztosítása van, nem a "közösből" fizetik neki.
  35: Te amúgy ismered a családját, hogy ilyen kemény ítéletet mondasz felette és rendre utasítod, hogy "ne csináljon utódot"? Hihetetlen ez a rosszindulat, ami árad egyesekből. Ha mindenki a seggén maradt volna, azt se tudnád, hogy van Amerika, meg hogy a Föld nem lapos.”
 • 36. CID 2010. január 11. 11:06
  „Na, még csomózni sem tudott .”
 • 35. Sandwitch 2010. január 11. 10:54
  „Amit írtam az 100% irónia volt. (a gyengébbek kedvéért) Csak annyit akartam érzékeltetni, hogy ha valakinek öngyilkos hajlamai vannak (pszichológiailag alá van támasztva, hogy az extrém sportok követőinek vannak) akkor az miért elismerendő? Ha én családos anyaként a határaim feszegetésére hivatkozva ilyesmit művelek, és otthagyom a fogam, akkor a gyerekeim biztosan nagyon "büszkék" lesznek rám. Fene jó lesz nekik anya nélkül és az unokáim is fene "büszkék" lesznek nagymama nélkül. Ne csináljon utódot, aki kockáztatja a felnevelését. Vagy majd a mi adónkból kapott árvaellátásból, meg emelt családi pótlékból, stb. majdcsak felnevelődik? És milyen lelkivilága lesz? Miért olyan elismert dolog az élet kockáztatása?”
 • 34. flexsnake 2010. január 11. 10:08
  „Kellett neki mászkálnia, hát most majd fizethetik a közösből....”
 • 33. Moolnaar 2010. január 11. 09:53
  „29. Nem leakadt a vezetö kötelröl, hanem leoldott... eg es föld a kettö közt a kulönbseg!”
 • 32. kt 2010. január 11. 09:39
  „28: Vállalta és viseli. Sőt, sajnálatra sincs szüksége.”
 • 31. papsajt 2010. január 11. 09:11
  „T. Sandwich. 160 fölé nem tudsz menni, mert a szinkülönbség miatt a lehajtón elúszik.

  T Dorci73. Szerintem Ő vállalta,akkor viseli is. A sajnálat pusztán emberségből adódik.

  Szerintem itt a fótumon senki nem fog megérteni egy hegymászót.”
 • 30. Dorci79 2010. január 11. 08:58
  „mérgeske!
  Ne légy mérges,azért mert nem egy véleményen vagyunk mi is leírhatjuk a mienket.Nem vagyunk egyformák (hál istennek)Elhiheted,hogy nem is sajnálom.És itt nem csak a délmagyarról van szó,sajnos már a csapból is ő folyik.(úgyhogy el is zárom)
  Nyugodj meg! :-)”
 • 29. mérges 2010. január 11. 08:37
  „kedves dorcika, nem ö hivta fel a délmagyart, hogy adjon már le róla egy cikket, hanem ezek a szennylapok adnak le automatikusan valóságalapot nélkülöző cikkeket róluk....., ki mondta, hogy sajnáljad???
  Sandwich....te alapból büntetendő dolgot követnél el, ő pedig nem, nyugodtan vedd be 240-nel a kanyart a novotelnél, ki nem szarja le....ő nem a hírnévért mászik, ezt nem lehet megérteni, ne általánosíts.....
  Ki mondta, hogy ő sztár...ezt is a szennylapok írják csak le.....sztár az te akarsz lenni
  CID: szerintem sí és hegyikerékpár balesetekre jóval többet költenek, mint barlangász balesetekre....de tudjuk, az nem extrémsport.....ááááá nem és Bodvarákon milyen hegyet bontottak le, inkább annak örülj, hogy megmentették(megnézném, hogy mit csinalsz, ha leakadsz a vezetőkötélről egy víz alatti barlangban, gondolom te semmi tapasztalattal a hátad mögött se pánikolnál be.......)
  Baromira jó, hogy ide jöttök .....baromira fölöslegesen, senki se kiváncsi a .... véleményetekre, ha nem érdekelnek az extrém sportok, akkor maradjatok a TV nézésnél, meg a politikuok osztásánál....., de olyanba ne .... bele fölöslegesen, amiről lövésetek sincs <moderálva>”
 • 28. Dorci79 2010. január 11. 08:04
  „Ki kérte,hogy oda menjen?Ő vállalta,akkor viselje is.Majd sajnálom ha lesz rá időm!
  A többi társa miért nem szerepel annyit mint ő? Mások sokkal betegebbek,mégsem ír róluk a kutya se.Azokat még jobban lehetne sajnálni.Nekem is van sajnos egy nagyon beteg ismerősöm.(egy kisgyerek)”
 • 27. Sandwitch 2010. január 11. 07:47
  „Nekem szenvedélyem a gyorshajtás. Mert az olyan izgalmas!!! És most arra gyúrok, hogy a Novotelnél 240-el tudjak lekanyarodni a rakpartra!!! Persze mindezt úgy teszem, hogy másokat ne veszélyeztessek, kizárólag forgalommentes időben. Ha sikerül, akkor fene nagy sztár és hős megy ügyes leszek. Ugye?????”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek a pécsi kulturális fővárosi programsorozat megnyitóján

Hatalmas érdeklődés kísérte a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat megnyitóját a… Tovább olvasom