Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Andrejcsik István: Felemel, erőt ad, jobbá tesz

Andrejcsik István, a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese Charles Dickens Copperfield Dávid című regényéről beszél.
„Máskor is eltöprengtem már a Melyik könyvet vinnéd magaddal a lakatlan szigetre? kérdésen, de megválaszolni sosem tudtam. Túl nagy a választék. Most viszont döntenem kellett, így életem Nagy Könyvei közül arról beszélek, amelyik legutóbbi olvasmányélményem. Charles Dickens Copperfield Dávid című könyvét Alina lányomnak ajánlottam elolvasásra. S hogy jó példát mutassak, neki odaadtam az Ottlik-fordítást, én pedig levettem a polcról a gyönyörű háromkötetes 1905-ös Révai kiadást – Mikes Lajos fordítását –, s mindketten olvasni kezdtünk. Kislányom szomorúnak találta, és Daniel Defoe Robinsonjára váltott, én viszont örömmel olvastam, élvezve az élet egyik különös varázsát: 'benne' lenni egy jó könyvben.

Copperfield Dávid életének fordulatait követve érdekes figurákat ismerhetünk meg. Sorsuk alakulását figyelemmel kisérve az élet titkai állnak előttünk: az emberi gonoszság, a gőg, a bosszú, de mindezek erős jelenléte ellenére a könyv felejthetetlen alakjai kedvesek, jók és becsületesek. Dickens általuk vall hűségről, barátságról, a bizalom szépségéről a gyanakvás bűnével szemben. No és a szerelemről. Ebben az 1850-ben megjelent könyvben a 37 éves író bájos humorral ír a szerelem születéséről, s annak elmúlásáról, s újabb 'halálos' szerelmekről, majd a házasságról is.

Ennyi élettapasztalat és bölcsesség birtokában tíz évvel később az író magánéletébe mégis berobban ez az érzés és egy fiatal színésznő miatt felbontja 22 éve kötött házasságát, melyből 10 gyermeke született…
Dickens, akit a szív írójának is szoktak nevezni azt írja az első kiadás előszavában: '…soha senki nem hihet jobban ebben a történetben, mint én hittem benne, mikor írtam.' Én hiszek benne. Ez a könyv felemel, erőt ad, jobbá tesz. Jó szívvel ajánlom mindenkinek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szinte gyógyíthatatlan a kóros játékszenvedély

Mindennapi látvány a játékgépek előtt révületben ülő ember. Azok, akik éjszakákon át számolatlanul… Tovább olvasom