Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Angela Merkel közvetített az EU költségvetési tárgyalásokon

Németországban egyöntetűen méltatják Angela Merkel teljesítményét, amit a brüsszeli csúcson nyújtott a költségvetési vita során.
Angela egy angyal, az Európai Unió angyala - némelyek így ünneplik a német kancellárasszonyt annak hazájában. Minden hétvégén megjelent itteni, és persze külföldi kommentár így vagy úgy méltatja Angela Merkel óriási teljesítményét, amit a brüsszeli uniós csúcstalálkozón nyújtott. Mindent egybevetve, az új német kancellár Brüsszelben kulcsszerepet játszott közvetítő tevékenységével egyrészt Nagy-Britannia és Franciaország, másrészt a kelet-közép-európai és a nyugat-európai tagállamok között.

Meg tudta azt is tenni, hogy a németekkel szemben egyébként időközben bizalmatlanná vált Lengyelország érdekében lemondjon támogatásokról, amelyek máskülönben éppenséggel saját szűk pátriája, Kelet-Németország számára járnának. Az már az itteni közélet fejlettségét mutatja, hogy emiatt Németországban nem dorgálta meg őt senki sem.

Angela Merkel tudott szembeszegülni továbbá és jótékonyan hatni a francia elnökre, Jacques Chiracra, aki ezek után engedményt tett Tony Blair brit miniszterelnöknek, a mezőgazdasági támogatások egy részéről való lemondás ügyében, Tony Blair pedig Merkel asszony hatására, és saját eredeti elképzeléseihez képest hazája számára kigondolt további euró milliárdos visszatérítésekről mondott le. Berlinben úgy látják, hogy Angela Merkel egy hónappal hivatalba lépését követően bebizonyította, hogy Németország Európa legrugalmasabb, legmegbízhatóbb nagy országa, amely a Schröder-korszaktól eltérően, már nem tekinti tabunak a francia-német viszonyt, amely hitelesen tudja képviselni a kis kelet-közép-európai országok érdekeit éppúgy, mint a nagyokét.

Zentai Péter (Berlin)
(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

József Attila aranypengői

Nem kevesebbet állított 1943-ba megjelent memoárjában Bányai László újságíró, író, minthogy… Tovább olvasom