Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Antirasszista Világnap: zene a rasszizmus ellen

Az Antirasszista Világnap alkalmából, a Zene a rasszizmus ellen (ZARE) kampány keretében rendezik meg azt a vasárnapi fővárosi rendezvényt, amely a Gödör Klubban lesz; fellép az Animal Cannibals, a Hangmás, a Neo, és egy erre az alkalomra összeálló szupergroup is.
A zene a legjobb közös nevező és nyelv - ez a mottója a 2009-ben indult ZARE-projektnek, amely egy nagyszabású eseménnyel, a tavalyi Sziget fesztivál nulladik napján tartott tízórás monstre koncerttel mutatkozott be. A Zene a rasszizmus ellen kampány az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének kezdeményezése, amelyet a Szubjektív Értékek Alapítvány koordinál.

A Gödör nagyszínpadának első produkcióját a magyar hip-hop élet motorja, az Animal Cannibals fogja össze; a bringás hip-hoptól az erdélyi jazzy-rapig a szubkultúra sok-sok arca képviselteti magát. A második blokk fellépői a magyar rock-, electro- és indie-színtér képviselői, akik erre az alkalomra összeállított feldolgozásokkal érkeznek. Közöttük lesz az Apey And The Pea, az Esti Kornél, a Grand Mexican Warlock, a Hangmás, a Jacked, a Jazzékiel, Kristóf Norbert, a Neo, a Subscribe, a Superbutt, a Supernem, a The Trousers és a Turbo.

A harmadik rész főszereplője az ismert világzenei csapat, a Karaván Família lesz, amely erre az alkalomra kiegészül Szűcs Krisztiánnal (Heaven Street Seven, The Twist), Harcsa Veronikával, Papp Szabolccsal (Supernem), KRSÁ-val (Pannonia Allstars Ska Orchestra), Csongor Bálinttal és Tilk Mátéval (Subscribe), Kowalskyval, Tanka Balázzsal (Turbo) és Vörös Andrással (Superbutt), hogy átértelmezzék egy-egy számukat. Az estét a kávézó melletti kisszínpad punkprogramja nyitja. A rendezvény ingyenes.

A ZARE idén csatlakozott a tavaszi ENSZ Antirasszista világnaphoz kapcsolódó Európai Rasszizmus Elleni Akcióhéthez. Ennek keretében több mint negyven országban zajlanak az események, amelyek célja felhívni a polgárok figyelmét a rasszizmus okozta problémákra, illetve azok lehetséges megoldásaira. A ZARE égisze alatt Magyarországon március 12-től számos rendezvényre került-kerül sor, Budapest mellett vidéki helyszíneken (Miskolc, Debrecen, Győr, Szombathely, Szeged, Székesfehérvár, baja, Pécs, Gyula) is.

A Zene a rasszizmus ellen kampány tavalyi életre hívásában közreműködött brit szervezet, a Love Music Hate Racism 2002-ben a Rock Against Racism (RAR) mozgalomból született újjá. Utóbbi 1976-ban indult, két rocksztár, Eric Clapton és David Bowie rosszízű kijelentései nyomán. A RAR eredetileg egyetlen koncertre szerveződött, ám egy rendkívül erős és széles körű rasszizmusellenes kampányban csúcsosodott ki, amelynek eredményeképpen 1980-ra sikerült elszigetelni a brit náci nemzeti frontot.

A RAR tevékenysége a punk és a reggae műfajában fejtette ki leginkább hatását; olyan előadók álltak a három évtizeddel ezelőtti mozgalom szolgálatába, mint az ASWAD, a Clash, a Steel Pulse, a Buzzcocks, Elvis Costello vagy a Specials.

Olvasóink írták

 • 11. Otaku 2010. március 21. 18:16
  „ja, és továbbra is kíváncsian várjuk a képes beszámolót a minden bizonnyal hihetetlen méretű tömegről :)

  (bár, itt van egy kis félsz bennem, mert mintha úgy hallottam volna, hogy az egész roppant meghatározó buli zenekarostul, fellépőstül, tömegestől befér a Gödörbe. )

  Jaj, úgy izgulok, ti nem? :)”
 • 10. Otaku 2010. március 21. 18:13
  „az 5.-ös hozzászólás stiliszikája és a "gyűlölet elleni internetes tevékenységem" kijelentés között nem érez valaki egy csöpp ellentmondást? :)

  5. apátfalvi,
  mi a baj? ideges vagy netán?

  Nagyon helyes, idegeskedj csak, fotelhuszár :)))))”
 • 9. dodó 2010. március 20. 20:36
  „Végre!
  Ez kell annak a 81 %-ny előítéletes rasszista magyarnak, aki a Nézőpont Intézet 2009-es felmérése szerint is finoman fogalmazva nagyon nem szereti a cigányokat.
  Még pár ilyen koncert, és megvalósul az integráció.”
 • 8. szahib 2010. március 20. 19:12
  „5. apátfalvifaszagyerek !
  Szerintem is <moderálva> a szélsőjobbra! Még szerencse, hogy a Jobbik nem ide tartozik, hanem radikális. P :)”
 • 7. szahib 2010. március 20. 19:06
  „Hála az égnek, már nem sokáig kell ilyen gyüliket rendezni, mert a legrasszistább párt eltűnt, végre megnyugodhatunk.Az erre szánt pénzt pedig a Jobbik magyarságot összefogó programjára fogjuk használni, mondjuk egy fergeteges Kárpátia koncert keretében.Ellenvetés?”
 • 6. apátfalvifaszagyerek 2010. március 20. 19:03
  „"A RAR eredetileg egyetlen koncertre szerveződött, ám egy rendkívül erős és széles körű rasszizmusellenes kampányban csúcsosodott ki, amelynek eredményeképpen 1980-ra sikerült elszigetelni a brit náci nemzeti frontot."

  GIGALOL!!!! :D

  Hajrá RAR !!!!!!!!!!!! :-)”
 • 5. apátfalvifaszagyerek 2010. március 20. 19:00
  „moderálva”
 • 4. 751510 2010. március 20. 18:10
  „apátfalvi

  Tán te is énekeltél? :)”
 • 3. Otaku 2010. március 20. 12:40
  „Mennyi ismert név :)

  Mennyi gigasztár! :)

  És most meg is nézi őket valaki? :)

  Csak azért kérdem halkan, mert a múltkori szigetes produkció bizony nem sok embert hatott meg :)”
 • 2. apátfalvifaszagyerek 2010. március 20. 12:32
  „MINDEN EMBER SZABADNAK ÉS EGYENLŐNEK SZÜLETETT!!!! <moderálva> FAJGYŰLÖLETRE!!!!”
 • 1. flexsnake 2010. március 20. 10:41
  „jaj :D én meg futni szoktam ellene :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentek az álláskeresők fizetési igényei

Az álláskeresők által elvárt bérek átlaga 2010-ben 166.700 forintra esett vissza, miközben 2009-ben… Tovább olvasom