Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Apadnak az észak-magyarországi folyók

Levonulóban van az árhullám az észak-magyarországi folyókon, a régiót felügyelő környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén 112 kilométeren van érvényben elsőfokú árvízvédelmi készültség; a tarnazsadányi gátőrjárásnál továbbra is fenntartják a harmadfokú riasztást.
Teljes hosszán apad a Bódva is, de a vízszintek még mindig magasak. A következő napokban folytatódik az igen lassú apadás. Edelényben viszont továbbra is gondot okoz a töltésen átszivárgó víz, amely a folyó közelében lévő utcákban a szennyvízvezetéket is veszélyezteti.

Szalonnán továbbra is öt épület van a víz fogságában. A Bódva árhulláma lassan húzódik vissza, és belvizessé válik a terület. Edelényben és Szendrőben több épületet kell védeni, e településeken összesen hat helyen szivattyúzzák a vizet. A folyó mentén a gátak állaga romlik, egyre több a csurgás, a fakadóvíz.

A sok csapadék következtében megsérült karsztvízbázis miatt Szögligeten és Perkupa egyes részein zacskós vizet osztanak a lakosoknak.

A Sajó teljes hosszán elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget. A kedd hajnalban hazai területre érkezett kisebb árhullám hatására a folyó középső szakaszán, Felsőzsolcánál stagnál a vízszint, máshol folytatódik a lassú apadás. A vízállások Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál várhatóan csütörtökön csökkennek a készültségi szint alá.

A Hernádon a múlt héten kialakult jelentősebb árhullám levonulóban van. A hétfőn hullott csapadék miatt keletkezett kisebb árhullám hatására Gesztelynél átmenetileg emelkedhet a vízszint, de a vízállás a készültségi szint alatt marad.

A Bodrog a tetőzés közelében van, a vízállások kevéssel elmaradnak a készültségi szintektől, csütörtökön megkezdődhet a lassú apadás. Szintén apad a Tisza is, de Tokaj alatt a vízszintek csak lassan csökkennek majd. Tiszapalkonya és Tiszakeszi térségében szerdán még meghaladta a készültségi szintet a vízállás.

A 26-os számú főút és a Sajókaza közötti szakaszt - amelyet a Sajó áradása miatt zártak le - szerda délelőtt megnyitották a forgalom előtt, újra járható a Putnok és Borsodbóta közötti út is.

Ismét elérhető személyautóval Tornabarakony és Tornaszentandrás, miután a falvakba bevezető, a Bódva áradása miatt korábban lezárt utat is megnyitották.

A folyók áradása miatt nem lehet személyautóval közlekedni a Tiszaújváros és Kesznyéten, valamint a Muhi és Köröm közötti úton. Bódvalenke csak Hidvégardó felől közelíthető meg.

Békés megyében 6.990 hektárra csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, mert az elmúlt napon nem hullott csapadék, és folyamatos a szivattyúzás is. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából nyolc területen tart fenn készültséget. Az előrejelzések szerint a térségben továbbra sem kell csapadékra számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százötvennel száguldott az autós

Egy, a gyorshajtók toplistáján magának helyet követelő autóst "fogott" a traffipax a 41-es főút… Tovább olvasom