Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Apasztják a Velencei-tavat

Percenként 800 liter vizet eresztenek le a Velencei-tóból. A vasárnap 13 órakor megkezdett apasztás azért vált szükségessé, mert a tó vízszintje az utóbbi napok esőzéseinek hatására 176 centiméteresre duzzadt, s az erős szél korbácsolta hullámok miatt fennáll a parti védművek megrongálódásának a veszélye.
A szakemberek megvizsgálják, hogy milyen hatással van a tó vizét elvezető Dinnyés-kajtori csatornára a megnövekedett terhelés, s ha a vízfolyás nagyobb vízmennyiséget is elbír, percenként 1,5 millió köbméterre növelik a vízleengedés mennyiségét - mondta el az MTI-nek a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízkár-elhárítási osztályának vezetője, ügyeletese.

Kaszap Gábor tájékoztatása szerint a tóba jutó vízmennyiség csökkentése miatt lezárták a felújítás után szinte üres zámolyi tározót, ahol mintegy 4,5 millió köbméternyi vizet tudnak "megfogni". Az összegyűjtött vízmennyiséggel pedig egy aszályos időszakban pótolják majd a Velencei-tó vizét.

Olvasóink írták

  • 2. jq 2010. május 17. 12:56
    „Miért? A másfél millió köbméter alig 2000000-szorosa a 800 liternek, simán fog menni :)”
  • 1. ráérő 2010. május 17. 10:03
    „..."Percenként 800 liter vizet eresztenek le a Velencei-tóból..."....percenként 1,5 millió köbméterre növelik a vízleengedés mennyiségét ..." O.K az elsőnél ehhez a mennyiséghez elég 200 mm-es cső,de hogyan sikerül ezt 1,5milliora növelni percenként?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy halott, három sérült a 61-es főúton történt balesetben

Egy nő meghalt, két ember súlyos, egy könnyű sérülést szenvedett vasárnap délután, a 61-es főút… Tovább olvasom