Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

APEH: köztartozással nincs egy százalék

A civil szervezetek idén már csak akkor kaphatják meg a személyi jövedelemadóból nekik felajánlott egy százalékokat, ha nincsenek köztartozásaik - figyelmeztetett szerdai sajtótájékoztatóján az APEH.
Az augusztus 1-je előtt esedékessé vált tartozásokat július 31-ig kell rendezni, az utána keletkező köztartozásokat legkésőbb azok lejártáig. Aki még időben részletfizetést vagy fizetési halasztást kér, annak átutalják az egy százalékokat - mondta Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese.

Az elmúlt években az volt a szabály, hogy ha egy szervezetnek köztartozása volt, akkor az egy százalékos felajánlásokból levonták a tartozást, a többit pedig megkapta. Tavaly összesen 27 és félezer civil szervezet, illetve alapítvány számára ajánlottak fel pénzt, ebből 350-nek volt köztartozása. A felajánlott 1+1 százalék összege csaknem 14,4 milliárd forint volt 2007-ben, ebből 8,4 milliárdot kaptak civil szervezetek.

Idén összesen 3 millió 583 ezer személyi jövedelemadó-bevallás érkezett az adóhivatalhoz. Ennek 15,7 százalékát, összesen 564 ezret adtak le elektronikus formában, és további 60 százalék elkészítéséhez vették igénybe az APEH honlapján megtalálható, kitöltő programot. Idén egyébként 7,6 százalékkal kevesebb, összesen 31,5 volt a hibásan kitöltött űrlapok aránya.

Az adóhatóság egy különösen nagy összegű adócsalásról is beszámolt keddi sajtótájékoztatóján. Az ügyben még február elsején emeltek vádat a Dél-Alföldi régióban. Mint kiderült, 12 ember egy BALU fantázianevű fagyásgátló folyadékot alakított át szesszé, amit alkoholként értékesítettek. A 2 millió 136 ezer liter koncentrátum eladásával összesen csaknem 3,5 milliárd forinttal rövidítették meg az állami költségvetést - mondta Varga Lászlóné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitelességet, bizalmat javító gazdaságpolitikára van szükség

Hitelességet és bizalmat javító, a szerkezeti átalakulást gyorsító gazdaságpolitikát tart… Tovább olvasom