Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Április 11-én lesz a választás első fordulója

Április 11-ére írta ki az országgyűlési képviselők választásának első fordulóját Sólyom László köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) pénteken.

Április 11-ére írta ki az országgyűlési képviselők választásának első fordulóját Sólyom László köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken az MTI-vel.

A választások második fordulóját április 25-én tartják. A választás kitűzésével hivatalosan is megkezdődött az április 9-én éjfélig tartó választási kampány.

A választópolgárok az országgyűlési választás első fordulóján két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 176 van) képviselőnek, másrészt a másik íven arról dönthetnek, hogy a területi listáról melyik pártot támogatják (összesen 20 területi lista van).

A területi listákról összesen 152 mandátumot osztanak ki. Az országos listán kiadható 58 mandátumot pedig a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki.

Az országgyűlési képviselők választása kétfordulós, a második fordulót az első forduló után két héttel kell megtartani. Még aznap este, április 25-én közzéteszik a választás előzetes tájékoztató eredményét, a jogi eredményt azonban csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítását és a szavazatok megszámlálását követően állapítják meg.

A második forduló eredménye tehát várhatóan a szavazást követő szombaton alakul ki. Az eredmény ellen jogorvoslattal lehet élni, a területi választási bizottságokhoz fellebbezést, ezt követően a megyei bíróságokhoz felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani. A jogorvoslatokat egynapos határidővel kell benyújtani és elbírálni.

A jelölt- és listaállítás rendszere

Az április 11-i országgyűlési választáson az egyéni választókerületekben pártjelöltek és független jelöltek is indulhatnak, területi és országos listát azonban csak pártok állíthatnak. Az 1989-ben megalkotott, az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény kétfordulós, vegyes választási rendszert hozott létre, amelyben megtalálhatók az egyéni választókerületi és listás rendszer elemei is.

A jelölt- és listaállítás rendszeréről itt olvashatnak >>

Az alkotmány szerint az új Országgyűlés alakuló ülését - a választást követő egy hónapon belüli időpontra - a köztársasági elnök hívja össze, a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja.

A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz. Az elmúlt három törvényhozási választás esetében a gyakorlat azt mutatta, hogy az Országgyűlés alakuló ülését követően másfél-három hét elteltével letette az esküt az új kormány is.

Hivatalosan is megkezdődött a választási kampány

Hivatalosan megkezdődött pénteken a 78 napig tartó választási kampány, miután Sólyom László államfő április 11-re kiírta az általános országgyűlési választást.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap 0 óráig tart, akkor lép életbe a kampánycsend.

A kampány kezdetére vonatkozó szabályozást azonban az idő túlhaladta, ma már szinte folyamatos, választástól választásig tartó versengés folyik. A pártok a választás kitűzésétől függetlenül, már azt megelőzően bejelentik részvételüket, és ismertetik programjaikat.

A jogszabály szerint kampánynak számít a választópolgárok választási akaratának bármilyen befolyásolása, így például a programok ismertetése, a jelöltek, listák, jelölő szervezetek népszerűsítése, gyűlések szervezése, plakátok elhelyezése vagy az önkéntesek akció.

A kampány végéig a jelölő szervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátokat. A plakát ebben az időszakban olyan sajtóterméknek minősül, amely engedély és bejelentés nélkül készíthető. Az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint azonban a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni, ki készítette a hirdetményt.

Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül tilos plakátot elhelyezni. A helyi önkormányzatok egyes középületeken a plakátok elhelyezését műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból rendeletben megtilthatja.

Nem lehet plakátot elhelyezni épület falára vagy kerítésére, csak a tulajdonos, a bérlő, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával.

A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy párt plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. Fontos szabály, hogy a plakátot annak kell eltávolítania a választást követő 30 napon belül, aki elhelyezte.

A választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezőknek gondoskodniuk kell. Az, hogy a választási gyűléseket nem szükséges bejelenteni a rendőrségnek, nem jelenti, hogy a szervezőnek más engedélyeket ne kellene beszerezniük: a közterület-foglalást az önkormányzattal kell egyeztetni, a közutakat érintő rendezvény megtartásához pedig a közút kezelőjének hozzájárulására van szükség.

A rendezvény addig minősül választási gyűlésnek, amíg azt a szervező befejezettnek nem nyilvánítja. Amennyiben a szervező a gyűlést lezárja, de a résztvevők továbbra is a helyszínen maradnak, az már a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvénynek számít.

Tilos választási kampányt folytatni, választási gyűlést tartani állami és önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben, kivéve az ötszáznál kevesebb lélekszámú településen, ha nem áll rendelkezésre más közösségi célú épület. Tilos kampányolni állami és önkormányzati fenntartású oktatási, egészségügyi és szociális intézményekben is.

A kampány céljára az állami, önkormányzati szervek a jelöltek, jelölő szervezetek számára azonos feltételekkel bocsáthatják rendelkezésre a helyiségeket.

Kampányidőszakban a műsorszolgáltatók a jelölőszervezetek számára azonos feltételekkel tehetnek közzé politikai hirdetést. A politikai hirdetéshez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. Az országos közszolgálati műsorszolgáltatók három alkalommal ingyenesen közzéteszik a listát állító pártok politikai hirdetéseit a május 20-tól június 4-ig terjedő időszakban és a kampány utolsó napján, június 5-én.

Az első forduló előtt április 10-én 0 órától április 11-én 19 óráig kampánycsend van, ekkor kampánytevékenységet folytatni tilos.

Olvasóink írták

120 hozzászólás
 • 120. Hugó 2010. január 25. 08:56
  „Amig ilyen Itélő Tábla van M.országon, addig mindig a FIDESZ nyer meg minden pert. Hallottatok már arról, hogy az MSZP vagy bármelyik párt nyert volna a FIDESZ ellen. mert én még nem.”
 • 119. dühös 2010. január 25. 08:54
  „Hányat kell még aludni?”
 • 118. őrgróf 2010. január 23. 17:54
  „Lesz elég idő összekapaszkodni az MDF-nek az SZDSZ-el? Hajrá, dávid-házából származó Áruló Ibolya! Itt a fényes bizonyítéka annak, hogy nektek is csak a hatalom kell, bármi áron...”
 • 117. ClarkGriswald 2010. január 23. 15:19
  „Figyelem! Gyűjtést szervezek a szerény szociális helyzetben nevelkedett, rendkívül elmaradott térségben élő, javarészt a jobbik, és más szélsőséges csoportok nézeteit valló, és terjesztő, szabadidejükben internetes fórumokon kommentárokat írogató hazafias nagymagyarok részére!

  A gyűjtés célja: A nagymagyarságukban elmerült fiatalok kulturális-társadalmi integrációja, visszasegítése a normális életbe, alapvető magyar nyelv és irodalom ismeretük fejlesztése (magyar helyesírás, történelem). Különböző viselkedésformák, protokoll, és etikett képzés, a visszailleszkedéshez.

  Egyúttal kérnék minden jólelkű "félmagyar usert", a különböző megnyilvánulások türelmes kezelésére.

  Johnson, válópereszugbarom itt az idő! :)”
 • 116. okz63 2010. január 23. 08:45
  „"115. hozzászólás jurigeller 2010.01.22. 20:24
  És eljő a Szebb Jövő
  Vona Gábor február 13-án (szombaton)16 órakor Makón a hagymaházban"

  Lehet, hogy a Sherlock Holmes c. film nem véletlenül most van bemutatva nálunk. Vona nem kicsit hasonlít az abban szereplő Lord Blackwood-ra...”
 • 115. jurigeller 2010. január 22. 20:24
  „És eljő a Szebb Jövő
  Vona Gábor február 13-án (szombaton)16 órakor Makón a hagymaházban”
 • 114. achilleus 2010. január 22. 20:23
  „93. hozzászólás Kaktusz 2010.01.22. 18:05
  http://malacnews.freeblog.hu/archives/2010/01/20/Nyugdijugyek_reform_vagy_bukas/”
 • 113. hírfigyelő 2010. január 22. 20:08
  „Marakodás helyett elgondolkozhatnátok, miért játszanak veletek a pártok...
  A hozzászólásokat végigolvasva nem nehéz nekik!”
 • 112. CID 2010. január 22. 19:15
  „"107. hozzászólás valoperes_zugugyved 2010.01.22. 18:26

  cid,tesoba nem járok! opatni szoktam oket amikor évente 1x bemegyek,belemarkolok a sok lottoszelvénybe,aztan kint kidobom a kukaba ;-)"

  Kit mi szórakoztat, a repülőket is szoktad dobálni kaviccsal :)

  "102. hozzászólás valoperes_zugugyved 2010.01.22. 18:19

  cid,te vagy az apátfalvi gyerek? a stilusod olyan."

  Tudom számotokra ez furcsa, de én mindig CID-ként írok.”
 • 111. Mignon 2010. január 22. 18:40
  „moderálva”
 • 110. valoperes_zugugyved 2010. január 22. 18:29
  „mignyomi,jo nevet választottál: hess madár,hess ! :P”
 • 109. valoperes_zugugyved 2010. január 22. 18:29
  „kövessétek a példámat))”
 • 108. valoperes_zugugyved 2010. január 22. 18:27
  „jo buli :)”
 • 107. valoperes_zugugyved 2010. január 22. 18:26
  „cid,tesoba nem járok! opatni szoktam oket amikor évente 1x bemegyek,belemarkolok a sok lottoszelvénybe,aztan kint kidobom a kukaba ;-)”
 • 106. valoperes_zugugyved 2010. január 22. 18:23
  „nem rudolf?”
 • 105. Mignon 2010. január 22. 18:22
  „moderálva”
 • 104. valoperes_zugugyved 2010. január 22. 18:22
  „mignyomit nem lehetne törölni? idegesit! :)”
 • 103. valoperes_zugugyved 2010. január 22. 18:20
  „jajj bocsi Johnson teso,hogy kicsuszott a számon ez...most adtam nekik témát a nyögdijuk mellé.”
 • 102. valoperes_zugugyved 2010. január 22. 18:19
  „cid,te vagy az apátfalvi gyerek? a stilusod olyan.”
 • 101. valoperes_zugugyved 2010. január 22. 18:18
  „klarkádám,de mindenkit lenézel? nem irom ide de tudom mi vagy akkor.”
120 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájkol a VDSZSZ a MÁV Cargónál

Országos sztrájkot tart a MÁV Cargónál a tervezett csoportos létszámleépítés elleni tiltakozásul a… Tovább olvasom