Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Áprilistól nem jár egészségügyi ellátás a hozzátartozónak

Az eltartott közeli hozzátartozónak minősülő személyek április 1-jétől hozzátartozói jogon már nem jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Nekik 5895 forint járulékot kell majd fizetniük – emlékeztetett az APEH a közleményében.
Azoknak, akik nem biztosítottak, nem részesülnek nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban, és egyéb jogcímen sem jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük - emlékeztet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) sajtóközleményében. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2007. április 1-jétől a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes 65 500 forintos minimálbér 9 százaléka, azaz 5895 forint.

Ha a települési önkormányzat polgármestere hatósági bizonyítványt állított ki a belföldi személy családjában egy főre jutó havi jövedelemről, ebben az esetben a járulékfizetés alapja az egy főre jutó havi jövedelem, de legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege.

A járulékfizetési kötelezettséget a kötelezett helyett - hozzájárulásával - más is teljesítheti, a kötelezettség átvállalása az állami adóhatóság jóváhagyásával válik érvényessé.

A járulékfizetésre kötelezett személynek a járulékfizetési kötelezettséget és annak megszűnését, továbbá a járulékfizetés átvállalásának tényét és az átvállalás megszüntetését is 15 napon belül be kell jelentenie az állami adóhatósághoz az APEH honlapjáról letölthető 07T1011., illetve a 07T1021. számú adatlapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekeket gyógyítani

a legnagyobb kihívás

A győri Petz-kórház dr. Székely Ferenc-emlékéremmel kitüntetett két fiatal orvosa: dr. Báthori… Tovább olvasom